1. Home
  2. Vesti
  3. U Americi je sada protivzakonito prodavati benzin pijanim vozačima
U Americi je sada protivzakonito prodavati benzin pijanim vozačima
0

U Americi je sada protivzakonito prodavati benzin pijanim vozačima

161
0
Podelite sa prijateljima:

Sjedinjene Američke Države predstavljaju zemlju sa bezbroj zakona koji se mogu protumačiti na dosta načina. Ništa čudno, rekli bismo za mesto gde trenutno posluje približno 1,4 miliona advokata koji se bogate „sprovodeći“ zakon kako njima odgovara. Nije tajna ni da Amerikanci imaju veliki problem oko vožnje u pijanom stanju, a tokom protekle godine, više od 28% svih stradalih u saobraćaju su na neki način povezani sa onima koji su vozili, sa više od dozvoljenih 0,08 promila alkohola u svom sistemu.

Ali, vremenom nije bilo dovoljno samo kazniti prestupnike već i one koji su dozvolili prestupnicima da malo više popiju. Primera radi, kafići koji nastavljaju da služe pijane goste mogu da budu odgovorni ukoliko ta osoba kasnije sedne za volan i napravi udes. Slična situacija je i sa sportskim događajima gde je protivzakonito prodavati više od dve čaše piva jednoj mušteriji.


Savezna država Amerike, Novi Meksiko je upravo odobro još jedan zakon, a on se odnosi na prodaju benzina vozačima koji su vidno pijani. Sve je započelo još pre deset godina kada se pijani vozač zaustavio na jednoj benzinskoj pumpi, kupio gorivo, a zatim nastavio sa vožnjom. Iste večeri je bio u sudaru u kojem je stradao vozač drugog automobila. Slučaj se otegao sve do najvišeg suda Novog Meksika gde je glasanjem tri prema jedan odlučeno da ukoliko pijanom vozaču prodate benzin, možete da budete krivično gonjeni ukoliko taj vozač kasnije napravi neki „belaj“.

U zvaničnom saopštenju se navodi da prodaja benzina pijanom vozaču nije ništa drugačije nego davanje ključeva osobi koja je malo više „cugnula“. Ali, to ne znači da su svi zadovoljni takvom odlukom, a kritike naravno najviše stižu od strane vlasnika i zaposlenih na benzinskim pumpama. Oni zapravo napominju veoma bitnu čunjenicu, a odnosi se na to da u Americi zaposleni ne sipaju gorivo već to vozači lično rade.

Većina benzinskih pumpi pruža direktno plaćanje karticom pa u dosta slučajeva zaposleni uopšte nemaju kontakta sa vozačima. Oni napominju da nije njihova obaveza da nadgledaju i utvrđuju da li su vozači trezni. S druge strane, sličan zakon je već nekoliko godina na snazi u jednoj drugoj američkoj saveznoj državi, odnosno u Tenesiju, i kao što se očekivalo, primena često dovodi do tužbi gde se advokati koji naplaćuju visoke tarife za svoje usluge, svađaju ko je zapravo krivac.

Novi Meksiko se ne zadovoljava sa postignutim pa kako se priča, identično pravilo će uslediti i za zaposlene u auto-mehaničarskim radionicama, servisima gde se popravljaju pneumatici, to jest kod vulkanizera, a isto važi i za segment prodaje rezervnih delova.

AutoRepublika

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments