1. Home
  2. Vesti
  3. Cene automobila u Americi se otimaju kontroli
Cene automobila u Americi se otimaju kontroli
1

Cene automobila u Americi se otimaju kontroli

1.15K
1
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da na svetskim tržištima trenutno vlada velika nestašica automobilskih čipova, a poseban problem imaju Sjedinjene Američke Države. Kao jedna od država sa „velikim apetitom“, a relativno skromnim prirodnim resursima, Jenkiji su navikli da uvoze sve i svašta, pa samim tim imaju veliku problem da nabave veliki broj delova. Kada se tome doda i nedostatak radnika koji bi „radije sedeli kući, umesto što bi radili dok još traje primljena pomoć od posledica korona virusa“, niko nije iznenađen što je njihova automobilska industrija jako oštećena.

Iz takvih razloga, očekujte platiti rekordne cene za polovnjake, a za nove četvorotočkaše još i poprilično više nego što je njihova fabrički preporučena cena (u Americi se zove MSRP – Manufacturer Suggested Retail Price).


To ne znači da svaki automobil ima cenu veću od MSRP-a. Kao neko ko već neko vreme traga za novim automobilom, došao sam do saznanja da su čak i one firme za čijim je vozilima potražnja velika, kao što su Toyota i Honda, voljne da vam prodaju popularne modele poput Camryja i Accorda za do hiljadu dolara ispod MSRP-a. S polovnjacima je priča sasvim drugačija o čemu smo nedavno pisali.

Ali, jedan slučaj je nedavno završio u gotovo svim automobilskim medijima i javnost je šokirana kako se neko usudio da uradi tako nešto, čak i u vremena spomenute krize. Reč je o modelu Mitsubishi Mirage koji se u ostatku sveta prodaje i pod imenom Space Star.

Mirage je zapravo jedan od retkih novih gradskih automobila na tržištu preko bare, i odlikuje ga veoma niska cena od samo 13.999 američkih dolara. Mnogi ga smatraju za najgori novi četvorotočkaš na ovom kontinentu, zahvaljujući lošim voznim karakteristikama i 1,2-litarskom motoru s tri cilindra, a koji razvija 78 konjskih snaga. Protekle godine smo i pisali o njemu, onda kada je jedan primerak iz američke savezne države Minesote prevalio čak 662.400 kilometara bez većih problema.

Kako prenose lokalni mediji, salon nazvan Ole Ben Franklin Motors u gradu Ok Ridž (američka savezna država Tenesi) u svom vlasništva ima 35 jedinica Miragea, i za svaki od njih zahtevaju cenu veću za čak šest hiljada dolara u poređenju s onom koju je Mitsubishi ranije odredio.

Ruku na srce, potrebno je reći da ovo nije ona bazna verzija sa niskom cenom koju smo spomenuli, već „bogatije“ opremljen Mirage ES u heč izdanju, onaj koji inače košta 17.990 „zelembaća“. Ali kada dodate još 5.995 dolara koliko Ole Ben Franklin Motors smatra da je potrebno zbog nestašice novih vozila, dolazimo do brojke 23.985 najmanjih zelenih nočanica (plus prevoz od fabrike do salona, koji varira zavisno od lokacije).


Radi poređenja, brza pretraga na internetu mi je pokazala da u komšiliku postoji veliki broj novih primeraka popularne Honde Civic, i to s nižom cenom, a i da se takođe novi model Accord može dobiti za samo hiljadu dolara više.

Ovaj Mirage je takođe skuplji nego neki drugi moderni primerci, poput Toyote Camry i Kije K5. S druge strane, popularnost Miragea je na niskom nivou i prošle godine je samo 19.136 primerka pronašlo kupce, dok je u prvih šest meseci ove godine, za ovaj model opredeljeno još 13.723 lica.

Mediji su se obratili salonu i pitali za objašnjenje za takav potez, a dobili su očekivani odgovor da se razlog krije u zakonu potražnje i ponude, i da su kupci u prošlosti pokazali da su spremni platiti cenu preko MSRP-a.


Nadamo se samo da niste jedan od onih koji baš moraju da kupe novi automobil u ovakvom trenutku, to jest na baš ovakvom tržištu, a ako i jeste, onda da niste izabrali baš „nesretno skupi“ Mirage. Jer, većina medija će vam reći da je veliki „greh“ platiti i fabričku cenu za njega, a da ne govorimo o plaćanju koje bi bilo i „još nešto preko toga“.

AutoRepublika

(1153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

A možda je sve u cilju reklamiranja, ono, svakom čudu dva dana dosta, samo što se u medijima za dva dana danas postiže puno…