1. Home
  2. Vesti
  3. VW shvatio gde greši s „elektrikom“ u Kini?
VW shvatio gde greši s „elektrikom“ u Kini?
6

VW shvatio gde greši s „elektrikom“ u Kini?

878
6
Podelite sa prijateljima:

Kada marka poput Volkswagena padne sa trona, prvo što uradi je da analizira šta se dogodilo, pronađe faktore koji su izazvali takvu štetu i redefiniše strategiju da se vrati na najviše pozicije u prodajnim rangovima na bilo kom tržištu. Unutar nemačkog brenda odavno se znalo da je cena električnih automobila izmakla kontroli, a posledica je bila jasna: potražnja će pasti.

Ali ova situacija se ne dešava samo u Evropi, već i Kina ima taj problem mnogo duže. Pošto je BYD oteo prvo mesto, volfsburške marke ambicija je da bude iznad svih drugih brendova, ali se poslednjih godina strategije nisu isplatile. Pokušaj opstanka u „brackoj“ nam Kini sa termičkim modelima kada se više kupaca odlučuje za „nultu“ emisiju je nemoguće, a ako su cene van domašaja stanovništva, postoje samo dve opcije – spustiti cene ili zatvoriti bar. Da podsetimo, pre par meseci smo pisali da ID.3 u Kini s popustom košta 25 hiljada evra manje nego u matičnoj Nemačkoj.

Odustajanje od Kine se nikako neće desiti, a ponovno sniženje cena nije isključeno. Ralf Brandšteter, jedan od visokih zvaničnika brenda i grupe, već je prepoznao da je visoka cena električnih vozila u Kini ključni faktor, ali i još jedan koji do sada nije razmatran – velika zavisnost od Nemačke što se tiče motora, baterija i delova. Veze na daljinu obično ne funkcionišu, a da budemo precizniji, u pitanju je distanca od osam hiljada kilometara.

Brandšteter je prepoznao da „rast u Kini više nije lak kao što je bio“, i da je, ako to želi, prinuđen da više veruje lokalnim dobavljačima. To je jedini način da se smanje troškovi proizvodnje, a samim tim i cene električnih automobila. Ali nije da je to opcija, već obaveza. Političke sankcije nekih zemalja Kini ili rat u Ukrajini ometaju isporuke iz Evrope, dok u azijskom gigantu nemaju toliko problema sa snabdevanjem.

Volkswagen je već zaključio ugovor o razvoju jeftinijih kompaktnih električnih vozila sa Xpengom. Sada želi da lansira četiri nova manja modela u toj azijskoj zemlji 2026. godine, sa cenama između 18 i 22 hiljade evra, i ti modeli će biti zasnovani na specifičnoj platformi za Kinu i sa 95 odsto lokalnih komponenti, koje se sve proizvode u njenoj fabrici u Anhuiju.

AutoRepublika

(878)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Mislim da nije uopšte ništa shvatio 🤔Dok se jedan Tesla bori sa kineskim električarima i gubi bitku, VW koji kasni za Teslom jedno 7-8 godina nema nikakve šanse jer za „kinezima“ kasni 10-12 godina.Tu brzinu prilagođavanja promjenama i taj nivo inovativnosti, učmali njemački proizvođač automobila, ne može da postigne. Od stare slave se ne živi.

MRN

Nada umire poslednja 😀

Dejan M

Problem je cena. Za onu bednu opremu, cena je vise nego drska. Sta tu ima da se analizira? Digli plate menadzeri sebi po 10x ,dele platforme, usteda sve veca, a ne oseca se na ceni krajnjeg proizvoda

Joseph

Ja bi dodao da su i loši materijali te dugmad na touch… Katastrofa. Radim u IT-u i android auto mi je nakad previše odvraća pažnju a na da je sve na ekranu…

Matija

„VW je prinuđen da više veruje lokalnim dobavljačima.“ – Interesantno. A ovamo stizu vesti da nemackim liferantima, ZFu i Boschu u Kini cvetaju ruze, ko nikada do sada! Uzgred: nije sve u niskoj ceni, auto mora da bude atraktivan a to VW vec odavno nije, pogotovu njegovi e-automobili! O njihovom dizajnu bilo je reci u AR, sam VW nije time bio zadovoljan pa je doslo do promena u rukovodstvu dizajna.

Miladin

Duguju oni ko Grcka. Najzaduzeniji VW gleda kako da ispliva, ali mrka kapa