1. Home
  2. Vesti
  3. Renault grupa u prvom polugodištu prodala više od 1,4 miliona vozila
Renault grupa u prvom polugodištu prodala više od 1,4 miliona vozila
1

Renault grupa u prvom polugodištu prodala više od 1,4 miliona vozila

576
1
Podelite sa prijateljima:

Francuska grupacija okupljena oko Renaulta i dalje se muči sa oporavkom od korona krize. 

Tokom prvih šest meseci ove godine, Renault grupa isporučila je 1.422.600 automobila, što je rast od 18,7% naspram katastrofalne 2020. godine. Ipak, u poređenju sa 2019. godinom ovi rezultati ukazuju na ozbiljan pad prodaje od 24,2%.

Sam Renault je u tek okončanom polugođu dostavio 901.500 četvorotočkaša na planetarnom nivou. Od toga je 59%, odnosno nešto više od 532.000, završilo u Evropi. Francuska marka posebno ističe odličan plasman elektrifikovanih modela (+149%) uz skoro 92.000 registracija na Starom kontinentu. Rezultat vredan hvala ubeležila je i Arkana, kupeoliki SUV koji je za tri meseca prodaje u Evropi prikupio 20.000 narudžbina.

Renault je ubeležio rast prodaje i van našeg kontinenta. U Indiji je indeksiran „plus“ od 86% zahvaljujući plasmanu modela Kiger, zatim u Rusiji je ostvaren bolji komercijalni rezultat za 36% (što pres odeljenje Renaulta pripisuje uspehu Dustera), dok je u Latinskoj Americi registrovano za skoro 16% više vozila nego lane.

Dacia ima odlično polugodište iza sebe. Rumunska marka je isporučila 262.814 automobila, što je 24,5% više nego li u istom referentnom periodu prethodne godine. Daciju je pogurao uspeh nove generacije Sandera, ali je potrebno istaći i činjenicu da se tek očekuje pravi „bum“ u prodaji električnog Springa.

 

Niskobudžetna marka potvrdila je da je već primila 15.000 narudžbina za Spring, a prvi primerci ovog EV modela trebalo bi da budu isporučeni na jesen. Ova godina je vrlo bitna za Daciju, jer će praktično osvežiti kompletnu gamu, s tim da spremaju i još jednu premijeru iz SUV segmenta koja će se odigrati na Salonu automobila u Minhenu tokom septembra.

I Lada ima čime da se pohvali. Od januara do juna tekuće godine prodali su 215.448 automobila, odnosno ostvarili su rast od 41,1%. Naravno, Lada dominira na domaćem, ruskom tržištu, gde se među deset najprodavanijih modela nalaze čak četiri Ladina aduta.

Sportski brend Alpine uskoro bi trebalo da se potpuno preporodi, jer novi šef Renault grupe – Luka de Meo, ima plan da uveća gamu tog proizvođača. No, i prvo polugodište ove godine ukazuje da se Alpine oporavlja od ozbiljnog udarca koji mu je zadala korona kriza. Ova marka je prodala 1.001 automobil, uz rast od 43,2% naspram prošle godine.

Tokom prethodnih šest meseci najveće tržište za Renault grupu je bila, naravno, Francuska sa 287.602 isporučene jedinice. Na drugom mestu je Rusija (270.285), a podijum je kompletirala Nemačka uz 87.029 registracija. Na četvrtoj poziciji je Italija (82.951), dok je petoplasirani Brazil (69.465).

AutoRepublika 

(576)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

De Meo vraća polako ali sigurno Renault na noge nakon pokušaja konkurencije sa aferom Ghon da unište Renault.