1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Ford F-150 je najbrže policijsko vozilo u Americi
Novi Ford F-150 je najbrže policijsko vozilo u Americi

Novi Ford F-150 je najbrže policijsko vozilo u Americi

423
0
Podelite sa prijateljima:

Ford se može pohvaliti veoma dugom istorijom proizvodnje automobila za policijske svrhe u Americi. Još od legendarnog Modela T, nije bila retkost da vidimo značku „plavog ovala“ upravo na raznim vozilima „momaka u plavom“, a Crown Victoria je postala sinonim za policijska i taksi vozila tokom poslednjih nekoliko decenija. Ali, slično kao i ostatak automobilske industrije, i policija je odavno penzionisala putničke limuzine i zahtevala terence, krosovere, pa i pikap kamionete.

Nestali su, ne samo Crown Victoria već i njegov naslednik Taurus, pa je tako većina policijskih vozila na američkim ulicama ovih dana predstavljena kroz model Ford Police Utility, koji je zapravo unapređena verzija modela Explorer.


Ispred nas je sada novi Ford Police Responded, a kao što možemo da zaključimo iz priloženih fotografija, reč je o policijskoj verziji američkog bestselera F-150. Hajde da odmah kažemo odgovor na pitanje koje je sigurno svima na umu, a to je „koliko je Police Responded zaista brz?“.

Njega su nedavno imali prilike testirati dva poznata odeljenja policijskih snaga i to ona u američkim saveznim državama Mičigen i Kalifornija, a kako se navodi u zvaničnom izveštaju, ovaj pikap kamionet može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,4 sekunde i da pređe četvrtinu milje (402 metra) za 13,1 sekundu.

Radi poređenja, naredni najbrži model na listi, krosover Explorer je za čak 0,8 sekundi sporiji. Jedini rival koji će sigurno nadmašiti F-150 je starija generacija mišićavog automobila zvanog Dodge Chargera s V8 motorom, ali je većina policijskih jedinica odavno prestala da kupuje limuzine pošto pružaju manjak prostora za opremu, kolege i naravno kriminalce.

I kako je onda jedan kamionet tako brz? Pa dok je Ford u prošlosti nudio nekoliko benzinaca „u rotaciji“, ovaj put se odlučio samo za najbolji. Naravno, reč je o 3,5-litarskom turbobenzincu sa šest cilindara koji razvija 400 „konja“ i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje ili opciona četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.


U zvaničnom razgovoru sa medijima, Ford kaže da je dobio dosta zahteva od policijskih stranica baš za kamionetom koji će moći da voze u svim vremenskim i terenskim uslovima, a koji će istovremeno nuditi dovoljno prostora u prtljažniku (ili u ovom slučaju – u prikolici) za kompletnu opremu.

Kako to obično biva, vozilo je unapređeno i obogaćeno čvršćom šasijom, većim kočnicama, boljim pneumaticima i modifikovanim ogibljenjem. Štaviše, Police Responder je jedini policijski model koji je dobio sertifikat za jurenje „loših momaka“ i po neasfaltiranim putevima, što znači da je uspeo da položi najteže testove u Mičigenu i Kaliforniji. Spomenućemo da je maksimalna brzina limitirana na 196 km/h, dok je po pitanju opreme enterijera, važno reći da novi „policajac“ ima gotovo sve što se može dobiti i na serijskom modelu.


Novi Ford Police Responder je već sada dostupan na narudžbine.

AutoRepublika

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments