1. Home
  2. Vesti
  3. Komercijalni kombi Chevrolet Express sada i sa preko 400 „konja“
Komercijalni kombi Chevrolet Express sada i sa preko 400 „konja“
0

Komercijalni kombi Chevrolet Express sada i sa preko 400 „konja“

452
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da su Amerikanci izuzetno opsednuti snagom. Iako su zakoni u ovoj državi „sačuvaj Bože“ oštri i većina vozača nikada neće osetiti ni delić takvih performansi, ta okupiranost brutalnom moći agregata ne izostaje, Dakle, „Jenkiji“ i dalje vole da se ispod haube njihovog ljubimca nalazi poveći broj konjskih snaga.

Primera radi, Ford Transit za koji svi znamo da ne poseduje nikakve sportske kredencijale, može se naručiti sa 3,5-litarskim turbo benzincem, istim onim koji je uzet za bazu agregatu koji se ugrađuje i u egzotični i super-snažni Ford GT.

 

To nas dovodi do blizanaca iz ove priče, to jest do modela Chevrolet Express i GMC Savana, koji se značajnije nisu promenili od onog trenutka kada su debitovali u drugoj generaciji, to jest još od 2004. godine. To je verovatno ključni razlog zašto je njihova prodaja od 77.457 jedinica za Express, odnosno 24.226 primeraka za Savana, daleko od one koju Transit ostvaruje na tržištu, a kako stvari stoje situacija se neće promeniti ni narednih godina.

General Motors tvrdi da je njegova prodaja komercijalnih vozila skočila za 67% u prethodnih sedam godina i da čak 70% svih kupaca ovog vana bira dosadašnji 6,0-litarski V8 motor. Za takve kupce pomoć je na putu, pa iako Express i Savana možda ne izgledaju kao novi modeli za 2021. godinu, ispod haube se nalazi jedna velika novina.

Naime, reč je o modernom 6,6-litarskom V8 motoru koji se već ugrađuje u pikap kamionete Chevrolet Silverado i GMC Sierra. Njegova snaga iznosi 401 „grlo“. To je poprilično više od prethodnika, koji je razvijao 341 konjsku snagu. Dodatno, u ponudi će i dalje biti model sa pogonom na prirodni gas.

U tom slučaju, snaga iznosi „samo“ 350 „konja“. Nezavisno od izbora pogonske jedinice, menjačka kutija je uvek šestostepena automatska. Kao i u prošlosti, osnovni benzinac je 4,3-litarski V6 sa 276 konjskih snaga, dok se mali broj kupaca odlučio i za 2,8-litarski Duramax dizel sa 181 „grla“. U oba slučaja, menjač je osmostepeni automatski.

Iako navedene izmene verovatno neće poboljšati prodajnu situaciju, General Motors je verovatno zadovoljan rezultatima, pošto se investicija odavno isplatila, što znači da su i Express i Savana izuzetno jeftini za proizvodnju.

AutoRepublika

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments