1. Home
  2. Vesti
  3. Veliko iznenađenje u izboru za automobil godine u Japanu
Veliko iznenađenje u izboru za automobil godine u Japanu
5

Veliko iznenađenje u izboru za automobil godine u Japanu

5.13K
5
Podelite sa prijateljima:

Pobednik u takmičenju za izbor automobila godine u Japanu (Car of the Year Japan), koje se tradicionalno održava od 1980. godine, donelo je iznenađujuć rezultat. Po drugi put u nizu, automobilom godine je proglašeno vozilo iz game švedske marke Volvo.

Stručni žiri je uključivao čak šezdeset japanaskih, specijalizovanih novinara iz oblasti automobilske industrije, a oni su birali najbolje među modelima koji su na lokalno tržištu lansirani od 1. novembra 2017. do 31. oktobra ove godine.

Poznato je da je prestižnu titulu u prošlogodišnjem nadmetanju odneo krosover Volvo XC60, a ove godine je identičan uspeh ponovio mlađi brat iz game, model XC40. Članovima stručnog žirija se posebno dopao dizajnerski jezik Skandinavaca, visok nivo kvaliteta enterijera, udobnost koju tokom vožnje iskazuje mali krosover. Naravno, ocenjivači nisu ostali imuni ni na tradicionalno dobre karakteristike predstavnika Volvoa iz oblasti bezbednosti. Dobre ocene su zarađene i zbog kompaktnih dimenzija krosovera, u opštem trendu uvećanja gabarita vozila.

Reprizirani uspeh Volvoa dobija još više na značaju ako se zna da je ovo tek treći slučaj da neki inostrani model pokupi lovoroike, što je uspelo još samo Volkswagen Golfu u sezoni 2013/2014.

Ovom prilikom su za nagradu nominovana 27 automobila, a samo deset od njih je proizvedeno od strane japanskih marki. Interesantno, čak četiri vozila među njima su nosili oznake Volkswagena: pored novog Pola, koji je u finalu zauzeo treće mesto, takmičile su se i dizel verzije Passata, Tiguana i Tourana. Ovi modeli su naime, japanskom kupcu ponuđena tek u poslednjih dvanaest meseci. Veliki rival Volkswagena, Toyota je posedovala samo dva takmaca u nadmetanju, a  oba modela su se plasirala pri vrhu tabele.

Pored izbora za automobil godine, glasalo se i u pojedinim potkategorijama. Titulu “najinovativnijeg modela” je odnela Honda Clarity PHEV, dok je BMW X2 proglašen automobilom koji budi najsnažnije emocije. U kategoriji Kei automobila, pobednikom je proglašen Daihatsu Mira Tocot.

Još su dve posebne nagrade dodeljene, od kojih jedna za Toyota Gazoo Racing team, a zarađena pobedom na Le Manu, dok je druga uručena Hondi zbog rezltata koje je ostvarilo njihova gama dostavnih vozila N-Van.

Model Broj poena
Volvo XC40 363
Toyota Corolla Sport 314
Volkswagen Polo 197
Toyota Crown 170
Mitsubishi Eclipse Cross 156
Mazda CX-8 111
Alfa Romeo Stelvio 106
BMW X2 47
Honda Clarity PHEV 36

AutoRepublika

(5127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Čudno da se Polo ovako visoko plasirao.

Rajko

U toj konkurenciji Polo je ubedljivo najbolji. Bez realnog takmaca. On pa 10 praznih mesta iza.

Renoj Peugeotuare

VW киднаповао јапанске новинаре и ,,мало им лажирао софтвер,, ако ме разумете.. :))

Crni

Polo je kanta neopjevana. I pustite se najnapucanijih varijanti. Testirajte nesto sa nekom osrednjom opremom koji se najvise prodaju nasim naivcima.

Goran Jurković

Nemoj me zezati da corolla nije pobijedila. Japanci. Ali barem je druga