1. Home
  2. Vesti
  3. U Parizu će za koju nedelju služiti novi rusko-francuski električni autobusi
U Parizu će za koju nedelju služiti novi rusko-francuski električni autobusi
3

U Parizu će za koju nedelju služiti novi rusko-francuski električni autobusi

302
3
Podelite sa prijateljima:

Kako u automobilskoj industriji, tako možda još i više u industriji proizvodnje autobusa, trend elektrifikacije se širi kao ambrozija. Nezavisno od toga, prošlog leta smo pisali o tome kako je načinjen „hiljaditi“, a opet prvi korak ka oživljavanju marke Ikarus. Iako je možda na prvi pogled tvrdnja kontradiktorna, moramo reći da je to bio premijerni ozbiljan pokušaj, jer je čovek od ugleda, lokalni preduzetnik 75-godišnji Gabor Seleš, stekao pravo na korišćenje imena.

Pred samu Novu godinu je stigla vest da je pokrenuta montaža kinesko-mađarskih autobusa, i to dva modela: dizela Ikarus 125 i electričnog City Pioneer.

Zašto vam sve ovo pričamo? U inostranim specijalizovanim medijima se mogu pročitati izveštaji u kojima se navodi da je mali francuski studio Bluebus pokrenuo montažu električnih autobusa, služeći se komponentama koje pristižu od ruske kompanije Bakulin Motors grupa.

Bluebus se može nazvati čisto električnom markom. Naime, kompanija se bavi montažom samo električnih autobusa i u gami marke se već nalaze modeli iz segmenta pune veličine, što podrazumeva dvanaest metara duge jedinice, kao i primerci iz serije „kratkometražnih“ (fotografija iznad), koji uglavnom opravdavaju svoje postojanje u turističkim centrima. Ne znamo zašto, ali nam ovih trenutaka Kan ne izlazi iz glave.

S druge strane, ruska Bakulin Motors grupa proizvodi autobuse pod brendom Volgabus, iako je obim prodaje zaista skroman. Tako ruska statistička agencija Avtostat prenosi da je isporučeno 311 autobusa s oznakama Volgabusa tokom prošle godine u domovini. Rezultat je bio bolji u godini koja je prethodila prošloj (401).

Što se tiče baterijskih autobusa marke, ukupno deset primeraka električnih Volgabuseva vozi ulicama Senkt Petersburga, ali umesto omasovljenja ovog rešenja, vlasti tog prelepog grada su se oslonile na upotrebu modernih trolejbusa. Jačanje ponude i širenje trenda prihvatanja električnih autobusa nije teklo po planu niti u drugim gradovima Ruske Federacije.

Zato je uprava Bakulin Motors grupe bila prinuđena da iskaže viši nivo interesovanja, pa je tako uspostavljena saradnja s francuskom firmom kojoj je prošle godine poslato 50 setova za sklapanje autobusa, a prema slovu sklopljenog ugovora, Rusi su u obavezi da isporuče još 100 jedinica u delovima, i to samo u prvom polugođu 2021. godine.

Autobusi u delovima stižu iz kompanije koja je registrovana u regionu Vladimir, gde je podignuta i nova fabrika. Teškaši koriste karoserije izrađene od nerđajućeg čelika, a u komplete koji idu put Francuske su uključene i šasija i kontrolni mehanizmi. Zahtevi koje je karoserija morala da ispuni su veoma visoko definisani, pa tako okvir poseduje čak oko 5 hiljada varova, od kojih se najznačajniji rešavaju uz nadzor putem ultrazvuka. Pored toga, geometrija karoserije je predmet laserskih provera.

Ovako skockani autobusi u Francuskoj, bivaju „punjeni“ lokalno proizvedenim čvrstim baterijama marke Blue Solutions. Zahvaljujući tome, vozila će biti osposobljena da prevale do 320 kilometara s jednim punjenjem baterijske jedinice. Razvojni duet naglašava da će predmetni autobusi služiti u Parizu i predgrađima ove metropole, s početkom već u prvoj polovini tekuće godine.

AutoRepublika

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

I dalje mislim da je idealno rešenje ovo što imaju naši kineski ebusevi. Oni nemaju baterije već imaju superkondenzatore koji imaju kapacitet za 20 km, linija je 15km, 5km za svaki slučaj ostaje viška, punjenje 2min na svakoj okretnici. Mogu da se pune i prazne koliko hoćeš puta, nema opadanja kapaciteta baterija, nema teških baterija, nema problematične reciklaže baterija itd…

BB

Daj link

Horhe

Poslao sam link, ne znam zašto neće da se okači. Elem, ukucajte „capa bus“ u Google…. Izlazi o tome