1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen veliki električni sedan Aion S Plus od 18 hiljada evra
Osvežen veliki električni sedan Aion S Plus od 18 hiljada evra
0

Osvežen veliki električni sedan Aion S Plus od 18 hiljada evra

1.46K
0
Podelite sa prijateljima:

Marka Aion je uspostavljena od strane kineskog koncerna GAC pre oko tri godine, dok je sedan Aion S postao prvorođenče brenda. Sada se gama modela sastoji iz četiri takmaca od kojih je jedan poslužio kao osnova za izradu novog električnog krosovera o kome smo pisali pre par dana. U pitanju je Mitsubishi Airtrek

U međuvremenu, sedan je čekao na planiranu prvu etapu modrnizacije za koju se ispostavilo da je, onako temeljna, sveprožimajuća.

Inženjeri su se fokusirali na unapređenje aerodinamike koristeći se iskustvima s konceptnog automobila GAC Eno.146. Oblik branika je izmenjen i iz njih je ispario izbočeni dekor kakav je bio pre ažuriranja. Hauba je niže postavljena dok su ručice za otvaranje vrata sada sklopive, to jest uvlače se do nivoa karoserije. Dodatno, točkovi su pojednostavljeni.

Novo perje je donelo i nove milimetre po dužini sedana. Pričamo o uvećanju od 42 mm (do 4.810 mm). Pride, modifikovan sistem oslanjanja i smanjen klirens su doprineli tome da visina vozila bude manja za 15 mm, pa sada iznosi 1.515 mm. Izvršene promene su rezultirale dodatnim prosperitetom na temu, i ranije dobrog, koeficijenta otpora vazduha koji je sada spao sa nekadašnjih Cd 0,245 na izvanrednih 0,211.

Ipak, ovo nije rekordno niska vrednost jer, na primer, „trunku skuplji“ sedan Mercedes EQS nudi koeficijent od 0.2. U svakom slučaju, bravo i za Kineze u oblasti aerodinamike, između ostalog.

Redizajnu je bila podvrgnuta i putnička kabina. Na novom čeonom panelu skoro da i nije preostalo individualnih tastera, nema tu čak ni ekrana osetljivih dodir. Skoro sve funkcije su sada uvučene u meni multimedijalnog sistema, što se odnosi i na komande za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju.

Informativno-zabavni sistem s vozačem i putnicima „komunicira“ preko slobodno stojećeg ekrana koji po dijagonali meri 14,6 inča. Poseduje funkciju bežičnog osvežavanja softvera.

Ispred vozača je instaliran novi obruč upravljača, dok je promenjen koncept u kom su se „brzine“ menjale putem pomeranja ručice menjača. Sada je kao novo rešenje tu primenjen rotacioni selektor koji je smešten na centralni tunel.

Bazični paket opreme, između ostalog, uključuje i stakleni panoramski krov površine 1,9 kvadratnih metara. Ne poseduje mogućnost pomeranja (otvaranja), ali kako je staklo elektrohromatsko, putnici mogu menjati nivo transparentnosti koji pruža. Bogatije opremljene modifikacije poseduju adaptivni tepmomat, dok najprestižnije nude i autopilot koji ispunjava norme klasifikacije u drugi nivo autonomne vožnje.

Šasija koja je strukturirana da nudi prednji pogon s polu-nezavisnom osovinom nazad nije fundamentalno menjaa. Ali, ako je pre modernizacije Aion S nuđen bez mogućnosti izbora trakcione baterije kapaciteta 58,8 kWh i uz izbor od dve verzije trakctonog električnog motora (136 ili 184 konjskih snaga), onda je sada ta greška ispravljena pa se restilizovana limuzina može dobiti s većim brojem mogućih varijacija.

Uvodna varijanta sedana Aion S Plus 60 koristi 136 konjskih snaga moćni električni motor uz 225 Nm obrtnog momenta. Tu je i litijum-gvožđe-fosfatna baterija kapaciteta 50,6 kWh. Deklarisana autonomija ovako koncipirane limuzine, prema bezveznom protokolu (druge podatke nemamo) NEDC, iznosi 410 kilometara. Ubrzanje do „stotke“ u ovom izdanju sedana traje 9,6 sekundi.

U varijanti s oznakom Plus 70, motor dostavlja 204 konjske snaga i 350 Nm obrtnog momenta, dok je baterija litijum-jonska s kapacitetom od 58,8 kW/h. To bi trebalo da bude dovoljno za 510 kilometara. Naposletku, top varijanta razvija 224 konjskih snaga u svim režimima rada, što je karakteristika električnih motora. Isporučuje se uz bateriju najvećeg kapaciteta od 69,9 kWh. Prema istim načelima mereno, autonomija iznosi 602 kilometra, dok se brzina kretanja od 100 km/h dostiže za 6,8 sekundi.

Najslađe sačuvasmo za kraj. Početna cena skoro da i nije menjana pa iznosi 21.600 američkih dolara, što znači da dobijete dva komada ovde opisanih, a blizu pet metara dugih baterijskih vozila iz Kine, za cenu jednog električnog Minija ili Peugeota 208. Pride, najprestižnja verzija je proporcionalno onom što nudi, još povoljnija pa se nudi za 26.700 američkih dolara.

AutoRepublika

(1459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments