1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Lexus IS bez stida pred publikom
Novi Lexus IS bez stida pred publikom
5

Novi Lexus IS bez stida pred publikom

1.27K
5
Podelite sa prijateljima:

Premijera četvrte generacije Toyotinog premijum sedana Lexus IS je takođe označila debi i za novu filozofiju japanske marke, nazvanu Lexus Driving Signature. U slobodnijem prevodu, moglo bi se reći da Japanci pokušavaju ovim sloganom da pruže uporište za tvrdnju da je osećaj za upravljačem Lexusa zaista jedinstven. Prema zamislima konstruktora, osnovni kostur ideje bi podrazumevao da će svaki budući Lexus koji se ponudi kupcima, jednostavno biti „više vozački automobil“.

U japanskom gradu Šimovama je, za potrebe finog podešavanja novih automobila izgrađena zasebna testna staza, inače inspirisana čuvenim „Zelenim paklom“ iz Nirburgringa. Dužina staze iznosi 5,3 kilometara, dok je visinska razlika svega 75 metara. Baš na tom mestu, „glancana je frizura“ nove limuzine Lexus IS. Zvuči obećavajuće, zar ne?

Lexus IS – zadnji kraj i bok

S ovom pričom ne žurismo jer je ovaj Lexus predstavljen još juče. Razlog za nešto komotniji pristup u prezentaciji atraktivnog noviteta leži u tome da smo prve fotografije prikazali dan ranije u odnosu na debi, a u međuvremenu se svašta nešto izdešavalo u automobilskoj industriji. Nadamo se da ne zamerate, a još prekjuče dakle, naglasili smo da novajlija i nije tako nov.

Nastao je kao posedica modernizacije aktuelne generacije sedana predstavljenog 2013. godine. Leži na ondašnjoj N platformi, iako Toyota već poseduje svežiju arhitekturu GA-L, namenjenu vozilima s pogonom na zadnjoj osovini. Dalje, među osovinama je i dalje jednak broj milimetara kao ranije, to jest 2.800, ista je i šasija, čak je zadržana identična paleta pogonskih sklopova.

Zašto onda ovo zatezanje bora nije tako i nazvano? Pa, proizvođač navodi da je broj učinjenih modifikacija značajan!

Lexus IS bok

Svi paneli na karoseriji su novi, pa je čak izmenjen i oblik otvora za vrata. Japanski sedan je duži i širi od prethodnika za po 30 milimetara, pa se tako prostire u tim pravcima na 4.705 i 1.840 milmetara, redom. Pored toga, novi Lexus IS je visinom od 1.435 milimetara nadmašio odlazeći sedan za pomenutih 5 jedinica mere.

Karoserija je dodatno ojačana, što podrazumeva da je „njuška“ limuzine dobila tri nove tačke na kojim je varena, dok je okvir za hladnjak postao otporniji. Pored toga, zadnji stubovi su preoblikovani.

Muskulatura Lexusa IS

Na prednjoj osovini je vešanje s dve veze, dok je zadnje multilink ogibljenje identično kao na modelu koji silazi s pozornice, ali je za izradu pojedinih komponenti napred, umesto čelika upotrebljen aluminijum. To je doprinelo da spone budu za 18% lakše, dok su opruge i balans štangle izgubile na masi za 20 odnosno 17%, redom.

Amortizeri, sada s novim ventilima, su postali osetljiviji na blage pokrete po vertikali, u odnosu na nesavršenosti mikro profila asfaltne podloge. Dodatno, prečnik felni je u osnovnom izdanju uvećan sa 17 na 18 cola, dok su i jedinice od 19 inča u arsenalu ponude, ali se one dobijaju kada se kupac odluči da potroši više novca.

Lexus IS prednji kraj i bok

Motori i transmisija, kao što rekosmo, ostaju neizmenjeni. Osnovna verzija nosi nalepnicu Lexus IS 300, poseduje pogon na točkovima smeštenim iza vozača, a pogonsku silu obezbeđuje turbo benzinac s četiri cilindra i zapreminom od dva litra. To je dovoljno za 244 konjske snage koje se „razbacuju“ na zadnje točkove pomoću osmostepenog „automatika“.

Iznad je smeštena verzija IS 300 AWD, a nju pokreće atmosferski V6 (naravno) benzinski motor zapremine 3,5 litara. On razvija 264 konjskih snaga koje se distribuiraju na sva četiri kraja karoserije putem šestostepenog menjača. Dalje, imamo i modifikovanu varijantu malopređašnjeg agregata, i ona je obeležena s IS 350. U toj kombinaciji, iz iste pogonske jedinice je „isceđeno“ svih 315 konjskih snaga koje se mogu slati na zadnju, ili pak na obe osovine, zavisno od izbora kupca.

Izdanje s pogonom samo nazad, koristi menjač s osam „brzina“, dok ono s pogonom „svuda“ ima instaliranu menjačku kutiju sa šest stepeni prenosa. Ubrzanje od 0 da 97 km/h), za RWD verziju Lexusa IS 350, traje 5,6 sekundi, dok je kod AWD verzije ono za desetinku sekunde dugotrajniji zahvat.

Proizvođač ne pominje hibridnu varijantu, iako je model u prethodnoj generaciji, raspolagao ponudom iste.

Lexus IS -enterijer

Pogled u enterijer otkriva svu srodnost premijerno prikazanog, s odlazećim sedanom. Identična je postavka prednjeg panela, a isto se može reći i za obruč upravljača kao i specifične kontrole uređaja za klimatizaciju koje poseduju, na toplotu osetljive kontrolne trake.

Od stavki koje ostavljaju najlepši utisak, ističe se plutajući tablet multimedijalnog sistema, koji sada „štrči“ iako je ranije bio integralni deo centralnog grebena, to jest bio je „uronjen“ u njega. Zavisno od finansijske potencije kupca, ali i njegovih afiniteta, ekran može biti 8 ili 10,3 inča dug po dijagonali.

Muzičkim sistemom se može upravljati i putem dodira površine osetljive na dodir, a koju je dizajner enterijera smestio na centralni tunel, odnosno tamo gde je nekada bila džojstik palica. Kod priče o prvim fotkama Lexusa IS-a smo pominjali i to da su sada ventilacioni otvori na krajevima centralnog panela, kružnog oblika.

Samo Lexus IS 350 ima pravo u gami premijum limuzine na „F Sport“ nalepnice. Izborom ove varijante, dobijate branike koji ostavljaju utisak da ste „nad.kana“ osoba, ili kako to kaže u pres materijalu „branici odaju utisak agresivnosti“, različita je i maska hladnjaka dok je izrađen i spojler na poklopcu prtljažnika. Da ne zaboravimo da dodamo da su na više sportskoj verziji i gume šire.

Sedišta u kabini, na prednji par mislimo, poseduju sada bogatiji reljef, dok je i izgled instrumentacionog panela nov, što znači da je tahometar postavljen po sredini.

Kao doplatna opcija na primercima opremljenim F Sport paketom, može se naručiti i Dynamic Handling Package, a koji podrazumeva implementaciju adaptivnog oslanjanja, samozaključavajućeg zadnjeg Torsen diferencijala, točkove izrađene od lake legure koje potpisuje BBS, kao i najekstremniji režim vožnje označen sa „Sport S +“.

Lexus IS 350 F Sport

Kompleks sistema pomoći vozaču nosi komercijalni naziv Lexus Safety System + i sadrži radar i kameru, a omogućava autonomno kočenje u slučaju kritične situacije, kao i pomoć pri održavanju saobraćajne trake. Tu je i adaptivni tempomat, a sve zajedno, ove stavke su deo serijske opreme limuzine iz Japana koja odiše luksuzom.

Novog Lexus IS nema u Srbiji i po svemu sudeći, neće ga ni biti. Ali, na ključnom američkom tržištu se očekuje na neki dan bliži kraju jeseni. Pored američkog, lepi sedan će se nuditi i na japanskom i australijskom tržištu, a da ga pazare će moći i stanovnici Srednjeg istoka, kao i još nekih azijskih i južnoameričkih država.

Ne samo da ga u Srbiji neće biti, Lexusa neće biti u Evropi generalno, jer mi u osnovi cenimo samo BMW, Mercedes, pa i Audi.

AutoRepublika

(1271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Vidi se da je dizajniran da bude „vozacki automobil“ koji svojim vanjskim dizajnom odaje utisak sportiste. Linije mnogo ljepse uklopljene, pa iako se prelijevaju ostre linije djeluje mi da sve mnogo elegantnije uklopljeno nego kod ranijeg modela. Kako cijenim Mercedes i Lexus, sada mi izgleda da po pitanju dizajna Lexus zna sta radi i ima svoj jasan pravac (nekom se dopada, nekom ne, ali su bar originalni), dok Mercedes sa poslednjim izvedbama E i S klase kao da gubi identitet. Imao sam C klasu, vozio Lexus IS i mogu reci da je kvalitet materijala u unutrasnjosti podjednak, samo sto Mercedes… Pročitaj više »

Bungi

Da, imaš pravo.Leksus zna kuda ide, Mercedes je malčice zalutao.Kada su u Mercedesu nakačili onaj ogromni tablet koji čak nije ni ugrađen u sjenilo koje ga zaklanja od sunca, žeudac mi se okrenuo, kao TV okačen na zid.

hercegovac

Nadam se da ce Mercedes shvatiti da jednom takvom brendu ne prilici da se pretvara u konfekciju i prestati bti najopozvanija premijum marka poslednjih godina, te kvalitetom opet steci zadovoljne kupce koji svakako placaju paprene iznose prilikom kupovine. Na drugoj strani, velika je steta sto Lexus nije zastupljen, jer shampion pouzdanosti bi vremenom uspio da se probije na trzistu.

Don

Pa sad, nije da nije. Juce sam bio u salonu toyote i kao za inat prvi koji paralelno prodaju i lexus, pa rekoh da vidim sta se nudi. UX po cijeni od 42k eura, jedan paket opreme je imao jako mekana sjedala sto mi se svidjelo, ali mjesta u F sport izvedbi pozadi nema za glavu, takod a je donja granica mozda nekih 1.78 cm. onaj ct200h je cista corola iz 2004. No, ako odem u nedjelju malo cu detaljnije , bez prodavaca za vratom, pregledati svaki ponaosob. IS300 stari model ne ovaj sto je predstavljen, nisu imali osim na… Pročitaj više »

hercegovac

Ja sam takodje probap IS 220 dizel, a tada sam imao C klasu. Kvalitet materijala mi je bio podjednak, ali je IS djelovao malo skucenije. Medjutim, ono sto mene odusevljava kod Lexusa je konstatntna potvrda da su najmanje kvarljivi od svih premijuma i vozeci takav automobil nikom ne upadas u oci, a opet vozis premijum. Njegov kvalitet je dovaljan argument da bih zrtvovao Mercedesov osmisljeniji interijer i imidz. Mozda grijesim, ne znam…