1. Home
  2. Sajmovi
  3. Jedan od automobila s najboljim aerodinamičkim performansama ikada: GAC Eno.146
Jedan od automobila s najboljim aerodinamičkim performansama ikada: GAC Eno.146

Jedan od automobila s najboljim aerodinamičkim performansama ikada: GAC Eno.146

381
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski konceptni automobili nisu predstavljeni samo kroz krosovere intenzivno zatamnjenih zadnjih stakala. Na primer, nedavno je na Salonu automobila u Gvangžuu kompanija GAC premijerno prikazala veoma interesantan izložbeni eksponat pod nazivom Eno.146. Razvojni tim ovog proizvođača je pomalo stidljivo ustvrdio da je ovo automobil s najboljim aerodinamičkim performansama ikada.

Ukoliko bismo razmatrali jedino prilike u kineskoj automobilskoj industriji ispostavilo bi se da je tvrdnja sigurno verodostojna. Uostalom, koeficijent aerodinamike korespondira s nazivom koncepta – 0.146!

Iako je u svetu, i kroz istoriju bilo vozila sa još impresivnijim rezultatima na polju otpora vazduhu, a o čemu je u rubrici Zanimljivost dana pisao i naš Zoran Tomasović, dostignuće GAC-a ne bi trebalo omalovažavati.

Na primer, Fordov koncept Probe V iz 1985. godine je na ovom polju zabeležio rezultat od 0,137. Što se tiče vozila iz maloserijskih modela koji su bili legalni za uličnu upotrebu, istakao se Volkswagen XL1, uz rekordan rezultat u toj kategoriji, s koeficijentom otpora vazduhu od svega 0,189.

Da zaboravimo na trenutak suvoparne cifre, novi GAC Eno.146 poseduje čiste i lepo definisane površine s najmanjim mogućim odstojanjem karoserije od tla. Instalirani su specifični poklopci na točkovima a vozilo poseduje i dugačak „rep“ koji služi da uz što manji otpor, sprovede vazduh oko automobila čija je karoserija izrađena od prerađenih, recikliranih kompozitnih materijala.

Organizacija kabinskog prostora ne predstavlja iznenađenje s obzirom na konceptnu prirodu vozila. Celom širinom čeonog panela dominira digitalni monitor koji uz pravougani obruč upravljača, kao preuzet iz bolida Formule 1, čini atmosferu posebnom.

Naučno-fantastičnom osećaju doprinose četiri zasebna sedišta za odrasle, uz na centralnom mestu postavljen “tron” za mališana, kao i još jedno sedište za zrelijeg potomka, a koje je postavljeno iza svih ostalih. Dečija sedišta poseduju bezbedonosni pojas koji se drži u četiri tačke, i okrenuta su tako da gledaju jedan prema drugom, uz to da najmanji putnik ima lice usmereno u suprotnom pravcu od kretanja automobila.

GAC Eno.146 poseduje električni pogonski sklop uz instaliran autopilot. Ipak, kineska kompanija nije obelodanila dalje detalje o istom, a može se reći da to nije ni bitno jer će spektakularni sedan ostati konceptni automobil na čijim će temeljima biti zidani neki drugi, serijski modeli kompanije.

AutoRepublika

(381)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments