1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Infiniti QX60 druge generacije
Predstavljen Infiniti QX60 druge generacije
1

Predstavljen Infiniti QX60 druge generacije

203
1
Podelite sa prijateljima:

Ovo je najvažniji model u aktuelnoj gami luksuzne marke Infiniti. Na ključnom, to jest američkom tržištu ih je tokom prošle godine isporučeno 23 hiljade, od ukupne realizacije brenda koja se zaustavila na 80 hiljada jedinica. Stoga, nema smisla postavljati pitanje o eventualnom nastavku ponude ovog modela, što je upravo zadesilo model QX70, niti ima rezona menjati koncept vozila.

Druga generacija krosovera s tri reda sedišta Infinitija QX60 je razvijena poštujući iste osnovne principe na kojima je bio utemeljen i prethodnik, ali je sada unapređen u skladu sa zapaženim preferencijama kupaca.

Ispostavilo se da kupci više vole robusniji, više klasičan dizaj, pa je tako kompanija uporedila novu stilsku filozofiju marke s origamijem, kimonoom i ostalim atributima japanske kulture. Ipak, kao glavne crte novog stila Infinitija se nameću minimalizam i odbacivanje pretencioznih rešenja.

Na primer, C stubovi u obliku slova S, po kom smo prepoznavali modele marke Infiniti, dok su se još nudili kod nas, sada su stvar prošlosti. Hauba je postala manje istaknuta dok je linija praga doprinela utisku o većoj težini krosovera. Stakleni krov je sada deo osnovnog paketa opreme, a ovo je i prvi model Infinitija koji može biti naručen u crnoj boji koja bi karakterisala zonu iznad linije struka.

Hajde da malo progovorimo koju reč o brojevima. Dakle, među osovinama ostaje identičan broj milimetara kao ranije (2.900 mm), ali na čvršćem nastupu doprinosi trag točkova koji je sada širi za 3 centimetara pa iznosi identičnih 1.699 mm, kako napred tako i nazad. Pride je za 5 milimetara izdašnija i razdaljina između najniže tačke podvozja i tla (170 mm).

Točkovi, kao što je to bio slučaj i u odlazećem pokolenju, mogu inkorporirati feln prečnika koji ne prevazilazi 20 cola, a koeficijent otpora vazduha je snižen pa se izražava sa Cx 0,32, a ne više 0,33 kao pre. U isto vreme, krosover je postao kraći pa meri 5.034 umesto 5.095 mm, kada govorimo o modifikaciji namenjenoj Amerikancima. Jeste skraćen novitet, ali je i viši, pa meri 1.770 umesto 1.742 milimetara. Pogađate, ispunjenje želja kupaca je u pitanju.

Viša linija krova je omogućil da dođe i do izmene geometrije sedenja u drugom i trećem redu, pa putnici u tom delu vozila mogu računati na izdašnija prostranstva za noge, posebno kolena. U drugom redu može biti montirana zajednička, jedinstvena i uobičajena klupa, ali je dostupno i rešenje s dve raskošne, individualne fotelje, s povelikom konzolom između njih.

U svakom slučaju, zarad lakšeg pristupa platformi koja je predviđena za putnike u trećem redu, drugi red može biti izmešten unapred ili oboren, čak iako je tu montirano dečije sedište, a bez njega još i lakše.

Svakako, u trećem redu je sedenje moguće samo za dve osobe, iako sestrinski Nissan Pathfinder sada tu smešta i svo troje putnika. Ali, zato je u premijum verziji više prostora za ono dvoje koje tu putuju, od kojih jedan može biti i mališan, jer levo sedište poseduje Isofix kopče.

Različita geometrija sedenja je, isto kao i redukovana dužina vozila, uticala i na zapreminu prtljažnika koji je splasnuo s nekadašnjih 450 na 411 litara, iza zadnjih sedišta, a mereno prema američkim standardima EPA. Sledeći iste kriterijume, zapremina prtljažnika sa svim oborenim sedištima iznosi od 2.146 do 2.135 litara. Ali, u nekoj srednjoj, u stvari najrasprostranjenijoj konfiguraciji, zapremina prtljažnika je izdašnija pa iznosi 1.178 spram negdašnjih 1.138 litara. Pride, ispod osnovnog dela prtljažnika je uvećana zapremina dodatne ostave sa 33 na 54 litara.

Čeoni panel je postao onaj koji odaje utisak višeg kvaliteta, dok je na vrhu već i bio montiran ekran info-zabavnog sistema nazvanog InTouch. Poseduje dijagonalu od 12,3 inča i podržava funkcije konektivnosti Android Auto i Apple CarPlay.

Panel na kom su smešteni tasteri za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju je sada osetljiv na dodir i kao povratnu informaciju, prstima korisnika šalje vibracije. Ipak, zadržan je i rotacioni taster. Osnovna verzija sadrži instrumentaciju s analognim pokazivačima, dok su skuplje verzije opremljene digitalnom, opet s istim, 12,3 inča po dijagonali dugim ekranom. Pride, dostupan je HUD, odnosno funkcija projekcije važnih informacija na vetrobranskom staklu u pravougaoniku koji je po dijagonali 10,8 inča gabaritan.

Prilikom smene generacija SUV-a se radilo i na zvučnoj izolaciji koja je sada unapređena uz ugradnju čak sedam USB priključaka razasutih po celoj kabini, uz opasku da su dostupni putnicima u svakom redu sedenja.

Lista opcionala uključuje audio sistem marke Bose, trozonski uređaj za klimatizaciju, ekran s kamerom umesto unutrašnjeg retrovizora. Nova top verzija je dobila ime Autograph, i u tom izvođenju su sedišta u prvom i drugom redu presvučena skupocenim antilopom, a kabinu krase i umeci izrađni od drvne mase. Troprogramski sistem za masažu je instaliran u sedište za „pilota i kopilota“.

Isti je ostao i V6 benzinski 3,5-litarski motor s direktnim ubrizgavanjem. Razvija 299 konjskih snaga i 366 Nm najvišeg obrtnog momenta. Ali, pogonski sklop sada umesto varijatora, baš kao kod pominjanog Nissana Pathfindera, uključuje devetostepeni automatski menjač klasičnog dizajna. Posebno za potrebe ugradnje u vozila plemenite marke Infiniti, opremljen je aktivnom podrškom osmišljenom da otupi negativan uticaj vibracija.

Zamena menjačke kutije je omogućila momentalno uvećanje mase koje je dozvoljeno za vučeni objekat, i to za 20%, pa tako prikolica sada može meriti i do 2,7 tona. Raspoloživo je pet režima vožnje koji su predefinisani elektronski i oni su: Standard, Eco, Sport, Winter Snow (zima sneg) i individualno podesivi Personal.

U Americi će se nuditi tradicionale verzije s prednjim pogonom dok će se za modifikacije s pogonom i na zadnje točkove dodatno naplaćivati. Druga generacija krosovera QX60 sada računa na novu spojnicu na zadnjoj osovini. Radi brže nego ona koja je ranije obavljala tu funkciju.

Šasija poseduje sistem oslanjanja s oprugama (napred Mekferson, nazad multilink) i u osnovi taj deo nije menjan. Ipak, kočni diskovi su postali većeg prečnika, i to kako oni ispred, tako i oni nazad.

Prestižnije verzije nudi sistem poluautonomne vožnje ProPilot Assis. Podrazumeva adaptivni tempomat s funkcijom pomoći pri održavanju saobraćajne trake. Elektronika može da ishoduje potpuno zaustavljanje automobila uz ponovno pokretanje istog ako period zaustavljanja traje kraće od pola minuta. Pride, adaptivni tempomat se oslanja i na podatke sadržane u softveru navigacionog uređaja, kako bi se spremno dočekale opasne raskrnsnice, krivine ili pak znakovi koji nalažu ograničenje brzine.

Druga generacija krosovera QX60 će se na tržištu Sjedinjenih država pojaviti krajem 2021. godine. Kod nas, i generalno u Evropi ga nećemo videti, izuzev što će ga Rusi dobiti u nekom trenutku posle Amerikanaca, mada će i tada motor koji bude korišćen u toj varijanti biti zauzdan do 283 konjskih snaga. Cene nemamo, ali znamo da je odlazeći model startovao od tačke od 41.800 evra.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

0.33 na čak 0.32 hehehe …. A rezultirajuca sila nastaje množenjem sa čeonom površinom koja je blago rečeno poprilična…. A tu su i drugi otpori a ne samo oblika tako da….