1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Renault Scenic kompletirao transformaciju u krosover
Novi Renault Scenic kompletirao transformaciju u krosover

Novi Renault Scenic kompletirao transformaciju u krosover

4.77K
48
Podelite sa prijateljima:

Scenic je 1996. godine postao prvi evropski kompaktni van, da ne kažemo minivan, i od tada je isporučen na 5,3 miliona adresa. Ali sa svakom novom generacijom je dolazilo do sve žustrijeg osipanja tražnje, pa je tako prvi Scenic dobacio do 2,8 miliona kupaca, dok je rezultat četvrtog naraštaja na nivou od svega malo preko 350 hiljada vozača.

Iako je istina da je Renault inicijalno pokušao da instalira gene krosovera pa je ugradio velike točkove i plastične oplate na predstavnike poslednje generacije MPV-a. Nije ni čudo, s obzirom na tržišne okolnosti, originalni koncept je naposletku morao biti napušten.

Predstavljen je novi Renault Scenic E-Tech i stiže kao električni SUV. Monovolumenska silueta i zastakljenje koje daje utisak da se raddi o akvarijum su stvar prošlosti, pa novitet nudi tradicionalnu haubu i visoku poziciju sedenja u kabini, što je sve podržano izdugnutom linijom struka. Prečnik naplataka doseže 19 cola.

Konstruktor tvrdi da nije tragao za očuvanjem karoserijske forme, već je težio tome da se očuva još jedna prepoznatljiva vrlina Scenica kroz istoriju. Misli se na postran i prozračan enterijer.

Renault Scenic je postavljen na platformu Megana, i to traje sve ove godine. Novajlija nije izuzetak. Električni SUV je naširoko unificiran s onim što nudi hečbek po imenu Renault Megane E-Tech, a koji se sklapa od prošle godine. Oba počivaju na arhitekturi CMF-EV i poseduju nezavisno oslanjanje nazad, iste električne motore i litijum-jonsku bateriju koju obezbeđuje firma LG Chem.

Čak je i oštar upravljač zadržan. Oštar jer nudi upravljački odnos u razmeri 12:1, što je uostalom bio slučaj i ranije. Ali, međuosovinski razmak je uvećan sa 2.685 na 2.785 milimetara.

Shodno tome, i sveukupne dimenzije su narasle: dužina je na nivou od 4.470 milimetara (plus 260 mm u odnosu na Megan), širina je 1.864 mm (plus 96 mm), visina je 1.571 mm (plus 66 mm). Školjka je uglavnom izrađena od čelika, dok su vrata načinjena od aluminijuma., Oko 37% upotrebljenog metala je dobijeno procesom reciklaže, ne bez ponosa ističe Renault.

Među opcionalima se nalazi panoramski krovni otvor Solarbay: ne poseduje zastor, ali je tu elektrohromatsko staklo koje se može zatamnjivati i to delimično. Sekcije se dele poprečno.

Novi Scenic E-Tech poseduje unutrašnjost s strogo pet sedišta (verzija Grand Scenica sa sedam sedišta više neće biti deo asortimana), a zadnja sofa je ostala bez mogućnosti uzdužnog podešavanja, što su voleli vlasnici starijeg modela. Naslon je podeljen na tri dela, dok su konektori tipa USB-C, držači za čaše i za raznorazne gedžete su ugrađeni u centralni naslon za ruke.

Zapremina prtljažnika varira od 545 litara ispod police, pa sve do 1.670 litara sa preklopljenim zadnjim redom sedišta. Prethodni model je vlasniku mogao da ponudi 506 do 1.554 litara korisne zapremine. Pored toga, postoji dodatna pregrada ispod haube.

Arhitektura frontalnog panela je pozajmljena od Megana: tu je i „pejzažni“ (vodoravno postavljeni) ekran instrumentacije s dijagonalom od 12,3 inča i „portretni“ (uspravni) displej OpenR multimedijalnog sistema od 12 inča.

U dekoraciji se široko koriste reciklirani materijali, a kože uopšte neće biti: Renault će u potpunosti napustiti upotrebu iste, što će biti učinjeno do 2025. godine. Poznati francuski muzičar i inženjer zvuka Žan-Mišel Žar je pomogao u razvoju muzičkog sistema i celokupne zvučne pratnje. On je osmislio čak i zvuk koji Scenic proizvodi napolju pri brzinama kretanja do 30 km/h (da bi se privukla pažnja pešaka).

SUV će se nuditi u dve verzije s pogonom na prednje točkove. Osnovni Renault Scenic E-Tech nudi elektromotor s povratom od 170 KS. i 280 Nm obrtnog momenta, a kapacitet trakcione baterije je 60 kWh. Deklarisani domet krstarenja s jednim punjenjem baterija iznosi 420 km po protokolu WLTP.

Druga modifikacija je predviđena da sa traka silazi s elektromotorom od 220 KS. i 300 Nm, plus baterijom kapaciteta 87 kWh. Takav SUV sa masom praznog vozila od 1.842 kilograma, moći će da vozi do 620 kilometara s jednim punjenjem ćelija, dok će za ubrzanja do „stotke“ biti potrebno 8,4 sekundi., Maksimalna brzina kretanja je na nivou od 170 km/h.

Snaga trofaznog punjača koji nosi indeks AC iznosi najviše 22 kW, dok je brzi punjač (onaj s oznakom DC – jednosmerna struja) na koti od 130 kW za bazičnu verziju i od 150 kW za drugu modifikaciju. Pride da kažemo i da je Scenic postao prvi električni Renault, za koji je predviđen i sportski paket nazvan Esprit Alpine. Pa opet, isti obezbeđuje samo neke vizuelne razlike, tipa točkova s felnama od 20 inča, posebno perje (dekor i trimove).

Taze Scenic će biti montiran u istoj fabrici Renaulta u gradu Duji a koji je izgrađen u Francuskoj. Tu se sklapaju i električni primerci Meganea. Početak prodaje na evropskom tlu je planiran za start naredne godine. Pošto Megane E-Tech s baterijom od 60 kilovat-sati sada u Francuskoj staje najmanje 40 hiljada evra, očekujte da Scenic bude ponuđen u rasponu od 42 do 45 hiljada evrića.

AutoRepublika

(4767)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

48 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Onako na prvu nema ama baš nikakve veze s Scenicom…

Ne znam što mu ne promijeniše i ime kad su promijenili koncept…

Toliko crossovera imaju da su ih mogli nazvati Cross 1, Cross 2, Cross 3 i tako u nedogled…

BB

Ali prednji kraj ima veze sa Peugeot 3008 😜

Rikošet

Precrtava se Gilles Vidal.

Očekivao sam da instrument tablu u Renaultu stavi na poklopac motora, ali izgleda da je interna kontrola dizajna strožija nego u Peugoetu…

MRN

Pa, za pokušaj bolje prevare potencijalnih kupaca, najbitnitnije da ima ime nekog ranijeg modela, koji je bio uspešan i zapamćen zbog nekih svojih dobrih osobina. Kod svih je tako. Ne samo kod Renoa.

Rikošet

Slažem se, ali je suštinski promašena tema skroz…

Matija

Reno Senik nije vise miniven vec sasvim obican SUV, jedan od bezbroj na trzistu. Izgleda solidno, prigovor upucujem:
– napumpanom nosu vozila, koji je pored voluminozne forme opterecen sa bezbroj detalja. Sve zajedno bez neke posebne estetske vrednosti.
– Zatim kokpitu, koji deluje kao haotican skup kojekakvih elemenata. Takodje bez neke estetske vrednosti.

Zahvaljujuci kompaktnim komponentama, e-pogon omogucava sasvim nove eksperimente sa arhitekturom i dizajnom vozila. Interesantno je da se retko koja firma usudjuje da pravi eksperimente?! Bilo bi vrlo interesantno da je Reno, u skladu sa svojom tradicijom, pokusao da kreira jedan sasvim novi miniven – prostran i aerodinamican!

BB

I dodat odjeljak za SUS extender Koji se može ukloniti ili staviti. Za dužeg puta, za odsustvo anksioznosti vezane za domet…

Onda može i manja baterija… 😀

Matija

Dve vrste pogona – cemu ta komplikacija?

BB

Pa kontam da su današnja auta mnogo komplikovana pa da i ja dam svoj doprinos 😜…

Sada kada naprave PHEV, on bude sa 300 konja, a ja zamislio električni sa 150 konja, baterijom za 200 km, i mali extender koji bi mogao pružiti neke osnovne performanse za dalji put. Uglavnom sve komponente bi ukupno bile mnogo manje nego električni sa dometom 600 km, ili PHEV sa 300 konja…
A vjeujem da bi bio i ekonomičniji i jeftiniji auto, ali da li ikome treba auto koji je jeftiniji? 😜😂🤣

MRN

Valjda je cilj da je automobil što skuplji, teži, a i što komplikovaniji ? To je i više ekološki, zar ne?

Zoca

Pozajmljivao sam Scenik druge generacije,jako praktican ,lako se sklope sedista da se ubaci bicikl i sl.Moja limuzina duza vise od pola metra od njega ,samo komplikovanija za parking 🤣.

BB

Prekjuče se prijatelj „ogrebao“ o sposobnosti mog Berlinga, vozio neke stolove…

Zoca

Racionalan izbor su takva vozila.

Dragan

Racionalan je izbor prijatelja sa takvim vozilom.😁

Renault Terminator🇷🇺Z

Još jedan čardak đubar u nizu kod Renaulta.
Ovo je stvarno tragedija,3 potpuno ista auta,Scenic,Megane i Austral.Ja tu ne vidim nikakvu razliku.Renault je otišao u ku.ac totalno..

garbage

Zaboravio si i Renault Rafale 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

Bravo..toliko ga gotivim da ga se nisam ni sjetio,da ti pravo kažem zaboravio sam i kako izgleda koliko sam oduševljen Rafalom😂🍻

garbage

Jeste primjetili kako baterijsko pakiranje nema oblik skateboarda kao u svim ostalim isključivo EV vozilima ? Već se sastoji od dva dijela, stražnji je ispod zadnje klupe. To poskupljuje i komplicira proizvodnju i više djeluje kao neki prerađeni SUS automobil nego isključivo električna platforma.

Dragan

Ja primećujem da je Reno sad osuđen na multilink. Nema više prostora ispod zadnje klupe da se kači „torziona“ osovina.

Renault Terminator🇷🇺Z

Kod SUS normalnih automobila dok su još takvu vrstu auta pravili u Renaultu,mislim da je zadnji model sa multilinkom bio VelSatis.

Dragan

Kod SUS normalnih automobila gde se zadnji točkovi samo kotrljaju multilink je besmislen, sa tehničke strane. Sa marketinške, itekako smislen. Idu 00 za bubrege samo tako.

Matija

Na fotografiji se vidi da je prostor izmedju zadnjih tockova prazan – ocigledno je ugradjena tzv. torziona osovina. Multilink osovina popunila bi ceo prostor izmedju tockova!

Dragan

Ovo je lagani multilink, sa smanjenom neogibljenom masom.

Matija

🙂

Matija

Rekao bih da je baterija dobila pozadi jos jedan „sprat“ – koristi se povecana visina vozila koja omogucava da se ispod zadnjeg sedista postavi jos jedan paket baterija. Velika i mala baterija su najverovatnije spojene u jedan cvrsto povezan modul, jer se tako ubrzava montaza i eliminisu dodatne spoljasnje veze – kablovi i cevi za hladjenje, broj mesta za pricvrscivanje, itd.

M M

Neverovatno je koliko se Reno trudi da kopira VW modele novije vreme….
Samo kad se serim Talismana i Megana IV, kao da u preslikan Pasat – Arteon.
Evo i ovaj Senik…. ID4 i slično. Čak zadnji kraj Škodadžijski……
Ako en možeš da pobediš, kopiraš i pridružiš se.

Dragan

Kad izašo Arteon?

M M

Pasat B8 je od 2014 god.
Megane i Talisman mislim od 2016. Megana imam lično.
Arteon je derivat Pasata. N eznam , možda 2016.
Talisman je kopija Pasata, a i Megane. Čak i po udobnosti i tvrdoći.

MRN

Ako Reno već kopira, je li VW imao neki motor da je imao onako kratak tržišni život kao 1,7 DCI ?

M M

Pogonska grupa, menjači nemaju veze sa ovim. To je potpuno druga priča. Zašto su neki motori tako brzo otkazani – ugašeni, nemam pojma. Isto se dešavalo i u VW, i kod monogih drugih. Renault je ozbijne automobile bazirao na dizel pogonskog gupi. Pa je odustao, skoro skroz, na žalost. Valjda zbog glupe politike Pariza. I što je apsurd 1,5 DCI i dalje živi, a to im je prvi savremeni dizel. A VW je daleko od tog odustajanja. Ovde pričam o konstrukciji školjke, tvroći vešanja, izgledu, ergonomiji i udobnosti. Jedan od prvih kopija je bila Laguna 3. Vozilo potpuno nesvojstveno Renaultu… Pročitaj više »

Dragan

Evo, gledam za novi Grand Kangoo najavili 1.5 dCi samo kao slabiju verziju od 95 ks. Homologovan na Euro 6E – temp koji je krenuo da važi od ovog meseca. Tu će verovatno biti kraj mnogim dizelima. Dok se razglaba o Euro 7 normi, razne iteracije Euro 6 polako kose ovo što je ostalo.

M M

Moj drug hteo da kupi Captura, alu u njemu ne postoji dizel motor. Kakav apsurd….. Samo u Kliju. A i to je pitanje do kada.

Dragan

https://theicct.org/wp-content/uploads/2022/12/euro6e-type-approval-dec22.pdf

Sa ovakvim budućim standardima, samo Škoda i ostala VW družina mogu ubuduće da nude dizele, jer oni imaju stari „recept“ koji iz norme u normu nadograđuju. Jer kako zamišljaš, recimo, da AdBlue funkcioniše na 38°C kada se zna da on kreće da se razgrađuje na 35°C?

MRN

Ako ja dobro razumem tekst sa linka koji si gore okačio, u Euro 6e iteraciji postojeća „prevara“ sa deklarisanom emisijom C02 za PHEV ( i deklarisanom potrošnjom) neće još uvek biti otklonjena, jer se i dalje gleda ista distanca ( 800 km ) ?

Dragan

Pa, stoji isto kao za 6d. Tek u drugoj i trećoj fazi 6e norme to dižu prvo na 2200, pa na 4260 km.

MRN

Prvi put čujem za Euro 6E – temp.
Mislio sam da „šestica“ završava sa 6D-Final

Dragan

Okačio sam link o Euro 6e normi gore u mom sledećem komentaru. Postoje tri iteracije 6e iteracije.

MRN

Da, videh.

MRN

Da, sve je to kako kažeš, ali, ako se ima u vidu koliko navodno košta konstrukcija savremenog motora, ispada da je Reno u 1,6 DCI i 1,7 DCI „utukao“ sumanute novce, a da su ta oba motora jako kratko živela. Kao da su bili najveći promašaji.

M M

Sigurno da je utukao velike pare. Bar 500 mil evra po jednom tipu. A ne zaboravi da je to bila koperacja sa Nisanom, i da je sve puklo. I da je krenula hajka na dizel, posebno u Parizu. Euro norme su poskupele proizvodnju tih motrora. I to su motori sa alu blokom, većina i bi turbo, jako skupo a i nepouzdano. Verovatno da je stari 1,5 dci jeftiniji za proizvodnju osetno, da je i pouzdaniji, možda i prilagodljiviji novim standardima. Samo se seti da je Mercedes koristio te 1,5 dci. Samo pogledaj koliko su švabe u VW pukle na benzinskim… Pročitaj više »

Dragan

Nema Reno dizele sa alu blokom.

MRN

Kako nema?

M M

Izgleda da je u pravu. Da su im svi blokovi gusani. NIkad nisam „opravljao “ 1,6 ili 1,7 DCI“
Ako je to tačno, i to je derivat 1,5 DCI. Samo sa 16V.
16V daju veću snagu, ali i manju elastičnost….. Koliko je imao onaj bi turbo 1,7 DCI? 180ks ili slično?

Dragan

Sada nema. Njima je samo prvi dizel od 2068 ccm koji su prvi put koristili u putničkim autima bili od alu bloka.

MRN

“ samo VW i Skoda imaju prave dizel limuzine i snagom ozbiljne motore, od nepremijuma“

Zašto su PSA i Fiat aktuelni dizeli od 130 ks „neozbiljni“ u tom rangu snage ?

M M

Taj motor je ipak igračka prema 2,0 TDI, od 150 i 200ks.
Ali i to je za pohvalu.

Dragan

Povadila ih renta kod Mercedesa. 😃
1.6 i 1.7 dci su identični motori. Razlikuje ih samo radilica koja daje duži/kraći hod klipovima i samim tim veću/manju radnu zaprminu.

MRN

Pretpostavio sam, jer sam primetio promer cilindara.