1. Home
  2. Vesti
  3. Tužba protiv američke poštanske službe vredna šest milijardi dolara
Tužba protiv američke poštanske službe vredna šest milijardi dolara
2

Tužba protiv američke poštanske službe vredna šest milijardi dolara

577
2
Podelite sa prijateljima:

Zvanična američka poštanka služba USPS (United States Postal Service) je početkom ove godine okončala sedmogodišnji konkurs za nabavku novog vozila koje će „preko bare“ svakodnevno razvoziti poštu. Pobedila je firma Oshkosh iz istoimenog grada u saveznoj državi Viskonsin koji već ima velike državne ugovore po pitanju vojne opreme, a o tome ste detaljno mogli da pročitate ovde.

Oshkosh će u saradnji sa Fordom da proizvede 165 hiljada vozila u narednoj deceniji, a ugovor je težak ćak šest milijardi dolara. Navedena suma novca će biti potrošena, ne samo na izgradnju novog modela već i za moderizovanje fabrike.

Ali jedan od ključnih kritičara takve odluke uprave pošte je firma Workhorse koja je zapravo bila jedan od tri finalista (preostali je bio zajednički razvijen projekat američke kompanije Morgan Olson s turskom firmom Karsan).

Neko će naravno reći „ko gubi ima pravo da se ljuti“ i možda će biti u pravu, ali je Workhorse imao zaista valjane primedbe. Pre svega, čelnici su ranije tvrdili da je odluka političke prirode pošto je Oshkosh, kao što smo rekli, ključni snadbevač vojne opreme i nije im bilo jasno zašto političari plaćaju ovoj kompaniji da opremi fabriku modernim mašinama. A sada je Workhorse otišao korak dalje i odlučio da tuži USPS, ttražeći odštetu u baš onolikoj visini, koliko je težak Oshkoshov ugovor – šest milijardi dolara.


Naime, poraženi brend sada tvrdi da njegov prototip, koji možete da vidite na priloženim fotografijama, nikada nije dobio realnu šansu da bude testiran i da je odluka pala pre finalnog konkursa. Workhorse je došao do ovog zaključka na osnovu ranijeg zahteva USPS-a, gde je zahtevano da su svi predstavnici morali da budu na struju, da bi kasnije izmenio sopstvene zahteve i dozvolio hibridima i malim benzincima da takođe učestvuju.

Sam Oshkosh je rekao da poseduje kapacitet da tek svako deseto vozilo bude električno, što možda i nije problem u današnja vremena, ali je plan da USPS koristi ova vozila narednih nekoliko decenija što nam govori da bi tamo neke 2040. ili 2045. godine verovatno bio jedini benzinac na putevima. Ruku na srce, čelnici pobednika jesu rekli da su razvili svoj model sa namerom da za desetak godina benzinski motor bude zamenjen onim na struju.

Workhorse navodi u tužbi da je potrošio velike sume novca i resursa da razvije svoj prototip, posebno po pitanju električnih motora i baterija, i da ga je odluka USPS-a da ne zahteva takvu tehnologiju veoma koštala. Štaviše, u tužbi stoji deo u kom se navodi da je „Workhorse izgubio konkurs samo zato što se fokusirao na električno vozilo iako je USPS tako nešto prvobitno zahtevao“.

Njegovi čelnici su zatražili od suda da blokira bilo kakvu isplatu Oshkoshu dok se proces ne završi, što po američkom sistemu bi moglo da potraje godinama.

Bilo kako bilo, tužbeni zahtev je sačinjen i predat sudu, a ostaje nam da vidimo kakva će konačna odluka biti. Ali najveće žrtve u svemu su svakako poštari, koji još uvek koriste zastareli model Grumman LLV iz osamdesetih godina prošlog veka. LLV ne samo što je odavno zreo za penziju već nije retkost da završi u požarima, pa nas neće iznenaditi ako USPS dobije još koju tužbu.

AutoRepublika

(577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sindrom srpskih javih nabavki 😀

Neki veliki Mali dr mr

Mi smo to odavno prevazisli. Nema vise javnih nabavki, samo hitnih direktnih.