1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota kao moderni Ned Lud nikako ne želi da se odrekne SUS motora
Toyota kao moderni Ned Lud nikako ne želi da se odrekne SUS motora
0

Toyota kao moderni Ned Lud nikako ne želi da se odrekne SUS motora

622
0
Podelite sa prijateljima:

Reuters je preko vikenda objavio vest da je iz kompanije Toyota Motor stiglo saopštenje u kom se navodi da će najveći proizvođač vozila iz Japana istražiti mogućnost iznalaženja održivog i ekološki podobnog goriva koje bi sagorevali SUS motori, a što se odonsi i na vodonik, ali i na sintetitčka goriva poreklom iz biomase.

Uz Toyotu, saopštenje su na trkačkoj stazi Okajama u zapadnom delu zemlje, potpisali i organi uprave sledećih društava: Mazda Motor Corp, Subaru Corp, Yamaha Motor i Kawasaki Heavy Industries. Reći ćemo i da se na ovaj stazi takmiči Toyota, koja je na poprište izvela svoj vodonični automobil.

Posebna je zanimljivost to što se za volanom Toyotinog vozila koje sagoreva vodonik, pored ostalih kompanijskih vozača, nalazi i izvršni direktor industrijskog giganta, Akio Tojoda lično.

Sama konverzija motora s unutrašnjim sagorevanjem na alternativna rešenja koja podrazumevaju upotrebu ekološki podobnih goriva kakav je vodonik na primer, jeste tehnološki izazovan proces, ali bi tako nešto omogućilo kompanijama da nastave da u životu održavaju više decenija stvarane lance nabavke, zahvaljujući čemu je aktivno na stotine hiljada radnih mesta, koja su inače ugrožena s dolaskom električnih vozila.

Proizvođači automobila ubrzavaju aktivnosti u vezi razvoja električnih vozila, pa je tako i sama Toyota prinuđena da se prikloni trendu, paralelno sa pooštravanjem lokalnih zakona osmišljenih da doprinesu redukciji ugljeničnih emisija. Podsetićemo da Japan teži tome da postane ugljenično neutralna država do 2050. godine, i u tom duhu promoviše upotrebu vodonika kao energenta.

U poslovnom planu Toyote piše da će se na tržištu do 2025. godine naći 15 EV modela, i da će kompanija tokom naredne decenije izvdojiti sumu od 13,5 milijardi američkih dolara kako bi proširila proizvodne kapacitete vezane za baterijska električna vozila. Istovremeno, Japanci iz ove kompanije nastavljaju i da se bave vozilima koja kao pogonsko gorivo koriste vodonik.

AutoRepublika

(622)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments