1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođač vojne opreme razvija novitet za američku poštansku službu
Proizvođač vojne opreme razvija novitet za američku poštansku službu
1

Proizvođač vojne opreme razvija novitet za američku poštansku službu

400
1
Podelite sa prijateljima:

Posle pet godina testiranja i razmatranja mnogobrojnih predstavnika koji su se borili za državni ugovor težak 6,3 milijardi dolara, američka poštanska služba USPS (United States Postal Service) je konačno proglasila pobednika u izboru za proizvođača novog vozila koje će svakodnevno razvoziti poštu. Reč je o firmi Oshkosh iz istoimenog grada u američkoj saveznoj državi Viskonsin, koja je već duži broj godina jedan od najvećih saveznika američke vojske.

Štaviše, Oshkosh je razvio model koji je penzionisao legendarnog Humveeja/Hummera. Ova pomalo iznenađujuća odluka je stigla nakon analize stanja među konkurencijom od 15 predstavnika, od čega su samo tri stigla do finalne runde testiranja. Ali krenimo redom…

Trenutni model koji USPS koristi se zove Grumann LLV i razvijen je sredinom osamdesetih godina prošlog veka na bazi pikap kamioneta Chevrolet S-10. U periodu od 1987. do 1994. godine, fabriku je napustilo oko 180.000 primeraka sa ciljem da ostanu u upotrebi narednih dvadeset godina.

Iako je LLV u svoje vreme bio zadovoljavajući, mnogo toga se izmenilo u američkom načinu života do te mere da “Jenkiji“ danas naručuju više nego ikada, pre svega zahvaljujući sajtovima kao što su Amazon i eBay. LLV je stekao reputaciju velikog potrošača goriva i često je završavao u požarima, a u poslednjih pet godina USPS se suočio s čak 167 privatnih tužbi na račun toga.

U finalnom izboru za novi model NGDV (Next Generation Delivery Vehicle ili Sledeća generacija vozila za isporuku robe) su se našla tri predstavnika. Jedan od njih je bio zajednički posao turske firme Karsan sa američkom kompanijom Morgan Olson, zatim partnerstvo spomenutog Oshkosha i Forda, i na kraju malo poznata firma Workhorse (koja na kraju nije uspela da isporuči niti jedan prototip već se sve zasnivalo na idejama).

Prema ranijim špijunskim fotografijama, koje ste mogli da vidite ovde, partnerstvo Karsan-Morgan Olson se činilo kao veliki favorit pošto je njihov model bio plug-in hibridni dok je delovalo da Oshkosh i Ford spremaju samo modifikovani kombi Transit.

Međutim, kada je USPS proglasio pobednika, u javnost je pustio i priložene fotografije i one ni malo ne liče na ono šta smo ranije viđali. Nepoznato je da li je Transit bio samo individualni plan Forda i koliko će američki gigant biti povezan sa pobedničkim NGDV, ali sam Oshkosh nije demantovao da je Ford njegov partner i da će biti zaslužan za određene komponente noviteta.

U istraživanju informacija za ovu priču sam pronašao zanimljiv komentar na sajtu Car & Driver. Naime, jedna osoba se predstavila kao radnik za Oshkosh i kaže da vozilo s priloženih slika nije ono koje su oni razvili, i da je njihov model baziran na Transitu, pa je moguće da je USPS odobrio ugovor uz uslov da firma razvije potpuno drugačiji model.

Ok, sada kada znamo tok pomalo konfuznog petogodišnjeg procesa, pa hajde da obratimo pažnju na sam NGDV. USPS kaže da će investirati početnih 482 miliona američkih dolara što bi Oshkoshu omogućilo da finalizuje dizajn i spremi fabrike za serijsku proizvodnju koja će startovati do 2023. godine. Firmi je određen rok od deset godina da isporuči 165 hiljada jedinica, od čega će morati da zadovolji proizvodni kontigent od 50 hiljada primeraka već prve godine, a ostatak da pruži onako kako potrebe budu postojale.

Prema informacijama dostupnim na internetu, NGDV je značajno veći od ranijeg LLV-a i pruža najmoderniju tehnologiju koja je trenutno dostupna na tržištu. Za razliku od prethodnika, opremljen je klima uređajem i velikim brojem vazdušnih jastuka, kao i s nekoliko kamera koje pružati preglednost oko vozila na nivou od 360 stepeni. Novo vozilo nudi i sisteme bezbednosti poput upozorenja u slučaju opasnosti od sudara i automatskim kočnicama u kritičnim situacijama.

USPS nije bio preterano mnogo voljan da priča o mehanici, pošto svi detalji još uvek nisu finalizovani, ali napominje da će u izboru biti električna verzija i ona sa “motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva i malom emisijom izduvnih gasova“.

Bez obzira šta je konačna istina, moraće proći nekoliko godina pre nego što saznamo sve detalje, uključujući i onaj kako će NGDV izgledati.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Očigledno je da je u komisiji bio neko zadužen i za estetiku 😂😂🤣🤣. Iz svega ostalog je jasno da de radilo najviše na sistemu lobiranja a manje na mehanici… Eto, na zapadu sve transparentno