1. Home
  2. Vesti
  3. Turci uskoro pokreću proizvodnju prvog modernog nacionalnog elektromobila
Turci uskoro pokreću proizvodnju prvog modernog nacionalnog elektromobila
5

Turci uskoro pokreću proizvodnju prvog modernog nacionalnog elektromobila

735
5
Podelite sa prijateljima:

Pisali smo o tome koji je prvi nacionalni automobil bivše Otomanske imperije, ali danas prenosimo Handelsblattovu vest o tome kako su savremenici Osmanlija pokrenuli probnu proizvodnju savremenog narodnog i električnog automobila. Ideja je da se električni krosover, kao proizvodni prvenac TOGG-a, nađe na tržištu krajem marta naredne godine.

Turska je pokrenula proizvodnju nacionalnog automobila i prvi prototip je predstavljen „nezamenjivom“ predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu još 2019. godine, dok su prvi primerci iz probne proizvodnje TOGG-a sišli s traka novoizgrađenih pogona u Gemliku, turskom gradu koji je lociran južno od Istanbula. Uspešnu montažu „prvenca“, tokom koje su radnici proverili proizvodne procese, najavio je generalni direktor brenda Gurkan Karakas.

Prema planu TOGG-a, proizvodnja će biti u potpunosti uspostavljena do početka novembra i u ovom obliku tada i „zapečaćena“. A za kraj prvog kvartala sledeće godine, kako rekosmo planiran je i debi na tržištu: električni krosover će biti prvi u prodaji. Pre toga, tek treba da prođe sertifikacione testove u vezi usaglašenosti s evropskim standardima, jer je planirano da se automobil prodaje i van granica Turske.

Inače, kada je prvi put prikazan prototip marke TOGG dobio je i nadimak Erdoauto, o čemu smo i mi pisali, dok su radnje koje su usledile 2021. godine predstavljale korak bliže ka serijskoj proizvodnji, pa je tako prva karoserija sklopljena, zavarena korišćenjem zasebnih komponenti. Mladi brend je tokom prošle godine patentirao i drugi model u Evropskoj uniji, a tu je u pitanju električni sedan.

Novi SUV će biti ponuđen u dve modifikacije, to s jednim elektromotorom od 200 konjskih snaga, koji će biti „nakačen“ na zadnju osovinu, a postojaće i verzija s duetom električnih agregata i 400 „konja“. Jasno, svi točkovi će biti pogonski. Najmoćniji pogonski sklop omogućava da baterijski krosover ubrzava iz mesta do „stotke“ za 4,8 sekundi, dok će najveća autonomija biti oko 500 kilometara. Ne bi bilo iznenađenje da sedan dobije identične pogonske sklopove kao prvenac s povišenim odstojanjem od tla.

AutoRepublika

(735)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kompletan njihov auto je rezultat evropskog znanja, dizajna i tehnologije. Turski je samo novac kojim je to placeno.

moron

200 ili 400 ks?
Baš skromno, do moga …

Iznogud Časni

Konačno…sto godina najavljivan, 200 godina odgadjan, na kraju kad izadje, biće debelo zastario.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Boban

Ne volim vučića, ali mnogo kenjate, stvarno!