1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler će poslovati još najmanje deset godina
Chrysler će poslovati još najmanje deset godina
2

Chrysler će poslovati još najmanje deset godina

188
2
Podelite sa prijateljima:

Nedavno kreriranje automobilskog giganta Stellantisa, koji je nastao tako što se grupa PSA (Peugeot-Citroen) spojila sa korporacijom Fiat-Chrysler, je donelo veliki broj pitanja koja će od marki opstati, a koje će  u penziju. Stellantis ipak trenutno posluje sa čak četrnaest automobilskih divizija od kojih su neke poput Lancije, Alfe Romeo i Chryslera jednom nogom u grobu već duže vreme.

Prvi čovek nove firme Karlos Tavarez je ranije rekao da će svaki brend dobiti šansu kako bi pokazao svoje znanje pre nego što odluke budu donete. Za Lanciju i Alfu Romeo već postoje neki veći planovi da postanu premijum brendovi kao u vreme najveće slave, a sada je u priču dospeo i Chrysler.

Tavarez je u zvaničnom obraćanju medijima dao rok američkoj firmi od deset godina da poboljša svoju situaciju. Chrysler je prethodne godine isporučio samo 110.464 vozila „preko bare“ i u svojoj ponudi ima samo dva modela. Jedan od njih je zastarela limuzina pod imenom 300, dok je drugi minivan Pacifica, koja je dobila fantastične ocene medija i uživa u velikom imidžu i reputaciji, ali istovremenom pripada kategoriji koja polako izumire pod najezdom krosovera.

Portugalac se zaustavio ovde i nije želeo da priča na koji način će se svaki brend razlikovati. Kroz većinski deo svoje istorije Chrysler je ciljao neku „zlatnu sredinu“ iznad one za „obične smrtnike“, ali ispod premijum proizvođača.

Proizvodio je uglavnom veće i teške limuzine i ciljao na brendove kao što su Oldsmobile i Mercury kao glavnu konkurenciju. Kao što je poznato, takva kategorija vozila je praktično izumrla prethodnih decenija kada je postalo sve teže razlikovati kategorije, pa je jasno da Chrysler mora da krene nekim drugim putem ukoliko želi da preživi.

Spomenuli smo da limuzina 300 odbrojava svoje poslednje dane, što smo mislili doduše i 2017. godine kada smo je testirali, dok Pacifica još uvek privlači mnogo kupaca, ali eksperti smatraju da kategorija minivanova neće opstati duže od kraja ove decenije.

Slična dilema očekuje i bratsku diviziju Dodge koja je još uvek izuzetno popularna zahvaljujući mišićavim vozilima visokih performansi, ali su šanse velike da će uskoro nestati sa tržišta, pošto zakoni o izduvnim gasovima postaju sve oštriji. U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva decenija kada ćemo videti da li su Amerikanci u stanju da se prilagode vremenima…

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Bice mi zao ako Chrysler nestane sa trzista jer su kroz istoriju imali neke bas kultne modele. Doduse zadnjih 30-40 godina nisu predstavili mnogo toga vredno paznje osim 300.

Stari Dejan

Kod tebe je to svakodnevna pojava pa se malo izgubio osećaj, ali ovde aktuelni model 300C (Lancia) i dalje izgleda sveže i „nadr’ano“.