1. Home
  2. Vesti
  3. Koja Mazda je najpopularnija na Starom kontinentu?
Koja Mazda je najpopularnija na Starom kontinentu?
11

Koja Mazda je najpopularnija na Starom kontinentu?

434
11
Podelite sa prijateljima:

Gradski krosover CX-30 predvodi prodaju japanskog brenda u ovom delu sveta.

Za razliku od rivala iz Honde, Mazda je uspela da pronađe svoje mesto pod suncem na evropskom tlu, iako je prodaja i dalje daleko od onoga što priželjkuje uprava te marke.

U prvom kvartalu ove godine najprodavaniji Mazdin automobil u Evropi bio je (sub)kompaktni krosover CX-30 sa 11.271 registracijom i rastom od 8%. U suštini, to je ujedno i jedini Mazdin model koji je prebacio 10.000 prodatih vozila na našem kontinentu u prvom tromesečju.

Drugi najpopularniji je CX-5 koji je našao put do 8.094 vlasnika (+10%), dok je na trećem mestu Mazda 3 sa 4.874 dostavljena vozila (+3%). Dalje slede “dvojka” u standardnom izdanju (4.720, +7%), kao i hibridna varijanta “dvojke “ koja je zapravo prepakovani Toyotin Yaris (922).

CX-3 je praktično mrtav model, ali je ipak u periodu od januara do marta 2022. godine nakupio 2.816 upisanih registracija (-19%). Već je dobro poznato da velikoserijske limuzine iz D segmenta imaju problema da dođu do novih potrošača u ovom delu planete.

Takva je situacija i sa Mazdom 6 koja ima 1.054 prodata primerka u prvom kvartalu ove godine. Ne blistaju ni svi EV modeli, kao što se može videti na primeru MX-30. Očito da je mali domet ovog električnog krosovera njegova primarna mana, pa mu je stoga poverenje poklonilo samo 1.147 potrošača (-20%).

Mazdina legenda MX-5 nikako da poklekne pod pritiskom vremena. Publika za ovaj kabriolet je mala, ali verna. Tako je japanska ikona u prethodnih nekoliko meseci stigla do 1.455 novih vlasnika, uz blagi pad prodaje od 9%.

AutoRepublika 

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bar su tržišno živi 😀

Iznogud Časni

oni prodaju koliko panda u italiji :DD

Mustang

zaista skromne prodajne brojke za ovako lep dizajn

Pomponije

Da se gleda samo dizajn, Mazda i Alfa bi dominirale… Ovako mrka kapa.

moron

Baš tako. Svi ih hvale, a malo ko ih kupuje.

s mile

Pre par godina, imao sam neki problem pa svakih par dana svraćao na dijagnostiku, primetim mazdu 6 podignutu na dizalici, novija. Posle nekoliko dana ona i dalje na dizalici. Pitam šta se dešava, kaže, radili velik servis, pa stigli delovi, ali pogrešni, pa dok poruče, dok stigne, nedelju dana auto na dizalici.

Balkanboj

Zato za nemački automobil učitaš br šasije, izađe kataloški broj za dati deo. Greške nema. Posebno je lako na BMW-u.

Lazar

a i često treba 🙂

Lazar

Mazda 6 nema klasičan veliki servis jer je motor pogonjem lancem sa samozatezanjem….kada se merenjem ustanovi velika greška u razvodu tada se menja lanac a to se dešava na velikim kilometražama od preko 150.000 Km ili čak i više , što jako zavisi od stila vožnje ….ima primera kada su prešle i po 250.000 i merenja pokazuju da je lanac još uvek u toleranciji. Postoje dva moguća razloga da si video to što si video …prvi je da je auto dosta prešao , što je manje verovatno jer kažeš da novija generacija , mada i ta novija se pojavila 2015.… Pročitaj više »

Lazar

Mazdin fokus je na USA tržište , šta se proda van toga je što se kaže , mašala. Slično radi i HONDA.

Laki

Realno.