1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi kamion marke Autocar sa njuškom posle tri decenije
Prvi kamion marke Autocar sa njuškom posle tri decenije
3

Prvi kamion marke Autocar sa njuškom posle tri decenije

623
3
Podelite sa prijateljima:

Mala američka kompanija u privatnom vlasništvu, Autocar Trucks je predstavila novi kamion, građevinsku mašinu sa oznakama DC-64, a kao takva, predstavlja prvi teškaš kompanije u istoriji dugoj poslednjih trideset godina, a koji poseduje poklopac motora.

Nekada je ovaj ovaj proizvođač, inače malo poznat van granica Amerike, bio čuven po teškim komercijalnim vozilima koja je krasila impozantna njuška. Klasični kamioni namenjeni građevinskoj industriji su koristili za označavanje identičnu skraćenicu “DC” (Diesel Construction). Njih su karakterisali vijačni okviri izrađeni od legure na bazi hrom-molibdena.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka, Autocar je izgubio nezavisnost i potpao pod kontrolu kompanije White, koja je opet poslovala u sastavu švedskog giganta Volvoa, negde od osamdesetih godina. Iako su Skandinavci obustavili proizvodnju kamiona sa Autocar oznakama, još 12 godina nakon toga, kompanijski amblem se šepurio na njihovim proizvodima, sve do pojave modela Volvo VHD. Tada je grupa entuzijasta otkupila od Volvoa pravo na korišćenje imena Autocar, nakon čega je usledio prvi autentični model ovog naziva. Na fotografijama iznad su ilustrovani modeli DC1968 i DC1987, poznati po svom kvalitetu i dugovečnosti.

Jedinstven slučaj u istoriji. Kamion marke Volvo nosi nalepnicu Autocar, iako je u tom trenutku brend bio klinički mrtav već 12 godina

Navedeno je da je šasija novog kamiona za 24% snažnije konstrukcije, uz istovremeno manju masu u odnosu na rivalske proizvode, čime se eliminiše potreba korišćanja opreme koja je neophodna za eksploataciju u posebno teškim uslovima.

Poznato je da će glavni motor biti reprezentovan kroz Cummins L9 jedinicu, zapremine devet litara, uz isporuku od 260 do 450 konjskih snaga. Da bi motor pokazao najbolje što može, p in conjunction with which the Allison automatic transmission will work.

Kabina je izrađena uz obilatu upotrebu aluminijuma, uključujući detalje na centralnom, kao i unutrašnjim panelima na vratima. Pošto je glavna namena proizvoda da bude u funkciji skupljanja smeća, upotreba ovog laganog materijala bi trebalo da omogući i značajno duži radni vek vozila, s akcentom na dugovečnost kabinskog prostora.

Bilo kako bilo, tržišna perspektiva novajlije, iako dobro poznatog na američkom tržištu koje je veoma bogato raznolikom ponudom, ostaje nejasna. Iako su očigledni napori proizvođača da proširi paletu modela u ponudi, najpoznatiji kamion Autocara ostaje „đubretarac“ bez njuške, model Xpeditor (fotografija iznad), razvijen još tokom osamdesetih godina prošlog veka.

AutoRepublika

(623)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao laik, mogu da kažem samo da se meni „njuškaši“ dopadaju. Ostalo mi to iz ranog detinjstva.

Mad Max

Kabina je manja nego na vojnom Dajcu iz 1960 godine ili FAP 13 starrom duplaku. Ovde čovek od 190 cm, (ako uđe), može i da ne izađe sam….. već uz pomoć saniteta. Kamion sa ovakvom ergonomijom u Evropi ne postoji odavno. Čak ni traktori…. (Slika br 1 Čovek i kamion)

Yankee

Hvala Bogu kod nekih modela jos nema plastike vec hrom.