1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Sve o poluprovodnicima i implikacijama na industriju automobila i kupce?
Analiza: Sve o poluprovodnicima i implikacijama na industriju automobila i kupce?
4

Analiza: Sve o poluprovodnicima i implikacijama na industriju automobila i kupce?

1.47K
4
Podelite sa prijateljima:

Na kratkom povodcu automobilsku industriju drži nestašica poluprovodnika. Pogoni Forda izgrađeni u nemačkom Kelnu su obustavili rad zbog nedostatka komponenata, dok će za neke radnike uslediti skračeno radno vreme u intervalima od 3. maja do 18. juna, kao i od 30. juna do 9. jula. U Audiju i Daimleru, Jaguar Land Roveru, Peugeotu su još i ranije slali ljude na režim skraćenog radnog vremena, a sve zbog nedostatka elektronskih komponenti.

(1473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mnogo dobar tekst. Sveobuhvatno sagledavanje problema.
Hvala.

Kittitelj

Radim u autoindustriji i imam dosta dodira sa ovom temom. Clanak je dobra analiza, istinit je u potpunosti. I moja kompanija je dosta pogodjena trenutnom situacijom na trzistu komponenti za PCB ploce, sto izaziva kasnjenja i odlaganja. Vecina pobrojanih OEM-ova u tekstu su i nasi kupci.

Bungi

Treba dodati da je u poslednjoj dekadi veliki procenat svjetske proizvodnje poluprovodnika premještan u Kinu i Indiju zbog rezanja troškova.Taj efekat globalizacije se kao bumerang vraća velikim svjetskim proizvođačima.

BB

I dosta drugih tehnologija je preseljeno iz tzv. razvijenih zemalja, i to pod krinkom da će oni raditi tehnilogiju a drugi proizvode. Međutim ne možeš imati dobrog inžinjera dok nije blizu problema, sad kineski inžinjer rješava probleme i dovodi sebe na nibo da ima tehnilogiju “ u malom prstu“ . Kina je jeftinom radnom snagom kupila tehnilogiju i sad je ona (ili u bliskoj budućnosti) rasadnik tehnologije.