1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dva vodeća rukovodioca VW grupe optužena za berzanske manipulacije
Dva vodeća rukovodioca VW grupe optužena za berzanske manipulacije
3

Dva vodeća rukovodioca VW grupe optužena za berzanske manipulacije

205
3
Podelite sa prijateljima:

Dva vrhovna rukovodioca Volkswagen grupe, generalni direktor Herbert Dis i predsednik Hans Diter Peč, optuženi su u Nemačkoj za tržišnu manipulaciju, o kojoj nisu na vreme obavestili investitore. Naravno, stvar je vezana za – dizel skandal.

Bivši šef konglomerata, Martin Vinterkorn, takođe je okrivljen.

Tužioci u Brunzviku, u matičnoj državi Volkswagena, Donjoj Saksoniji, podneli su tužbe danas, 24. septembra.

VW-ovi funkcioneri su namerno propustili da na vreme informišu investitore u vezi s finansijskim efektima skandala, kaže kancelarija tužilaca.

Kompanija je uverena da je ispunila sve svoje obaveze vezane za informisanje akcionara po zakonu.

„Kompanija pomno istražuje ovo pitanje uz pomoć internih i spoljnih pravnih eksperata već četiri godine. Rezultat je jasan: optužbe su bez osnova“, kaže u formi elektronskog pisma članica Volkswagenovog odbora za pravne poslove i integritet, Hiltrud Verner. „Ukoliko dođe do suđenja, uvereni smo da će se optužbe pokazati neosnovanim.“

Dis će zadržati svoju ulogu CEO-a i nastaviće da se brani pravnim sredstvima, izjavili su njegovi advokati. Šef VW-a se kompaniji pridružio u julu 2015., tako da nije mogao da predvidi da će problemi s dizel motorima prouzrokovati finansijske konsekvence od važnosti za tržište kapitala, kažu advokati.

Sa rukovodiocima u unakrsnoj vatri, Volkswagen se suočava s dramatičnom preprekom, koja je pretila da će izbiti još od septembra 2015., kada je kompanija priznala da je koristila nelegalan softver u 11 miliona vozila pogonjenih dizel motorima, s ciljem da vara na testovima na emisiju izduvnih gasova.

Cena je bila previsoka, a do sada je dostigla 30 milijardi evra u kaznama i drugim izdacima.

Istragu u vezi s tržišnom manipulacijom je pokrenuo nemački federalni finansijski nadzorni organ, BaFin, koji je sredinom 2016. od tužilaca zatražio da ispitaju Vinterkorna i Disa. Tri meseca kasnije, Peč je dodat na listu osumnjičenih.

Pečov advokat, Norbert Šarfmit, izjavio je da je optužba „nečuvena“ i „neosnovana“, dok njegov klijent, koji je bio VW-ov glavni finansijski službenik kada je izbio skandal, nije mogao da predvidi da su softverske manipulacije bile namerne, niti da će SAD uvesti finansijske sankcije.

Vinterkornov advokat, Feliks Der, rekao je da bivši CEO u početku nije znao za upotrebu zabranjenog kontrolnog softvera u dizel automobilima. Informacija od esencijalnog značaja, koja bi omogućila Vinterkornu da sudi o problemu na korektan način, nije došla do njega kada je trebalo, dodao je on.

Vinterkorn je dao ostavku nakon izbijanja skandala. On je nemačkim  zakonodavcima početkom 2017. rekao da nije znao za varanje dok Volkswagen to nije javno priznao.

U to vreme, Dis je bio šef marke Volkswagen, a kompaniji se pridružio, kao što smo spomenuli, u julu 2015., par meseci pre nego što je stvar postala javna.

VW akcije su izgubile 37 odsto vrednosti neposredno nakon izbijanja afere. Da su investitori znali za varanje, oni bi možda prodali akcije ranije ili ne bi izvršili kupovinu, smatraju tužioci.

Inspektori iz Brunzvika su saopštili da su američke vlasti od 2014. vodile istragu u vezi s tim da li su Volkswagenovi dizel modeli biti opremljeni „poništavajućim uređajem“, koji služi za lažiranje emisije azot-oksida. Situacija se dodatno pogoršala u proleće 2015., s istrajnim i proširenim istragama.

„Zbog značajnih finansijskih posledica, koje su rezultirale iz eksplozivne prirode problema, optuženi su bili svesni da tržište kapitala mora biti informisano. Međutim, oni su se namerno uzdržali od neophodnih ad-hoc objava, da bi održali cene akcija VW-a na prethodnom nivou i izbegli gubitke“, saopštili su tužioci.

U Nemačkoj je u toku sudski postupak zbog priznanja kompanije iz 2015., da je koristila nelegalan kontrolni softver, da bi varala na testovima emisije izduvnih gasova.

Optužnica tužilaca iz Brunzvika u vezi s berzanskim manipulacijama, deo je zasebne pravne kampanje.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Sada je postalo i zvanično. Dragi Bože, VW nema niti jednog višeg rukovodioca koji je van zatvora ili izuzet od neke krivične istrage. Sačuvaj ti Bože. Da te bude sramota da napišeš u CV-iju da si radio u VW, mislim ko je imao tu sreću

Rade

Čekamo epilog i za novije EA288 motore…

Херцеговац

Шта је себи допустила таква компанија у аутоиндустрији, али запањујуће је да и Мерцедес кажњен по истом основу…….шта се дешава са овим Њемцима….нечувено.