1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Obelodanjena godišnja primanja poslednjeg šefa u istoriji FCA
Obelodanjena godišnja primanja poslednjeg šefa u istoriji FCA
1

Obelodanjena godišnja primanja poslednjeg šefa u istoriji FCA

1.24K
1
Podelite sa prijateljima:

U poslednjoj godini rukovođenja privrednim društvom Fiat Chrysler Automobiles, Majk Menli je prihodovao ukupan iznos ekvivalentan sumi od 11,7 miliona evra. Novinari su do ovog podatka došli zahvaljujući prijavi koju je preduzeće bilo dužno da podnese veoma strogoj američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission – SEC), uz preciziranje da je njegova plata bila za 218 puta veća od prosečnih 53.719 evra, koliko su zarađivali zaposleni.

Zarada Menlija za 2019. godinu je, prema tadašnjem odnosu američkog dolara i evra, iznosila značajno većih 13,3 miliona evropskih novčanica, ali samo malo više dolara, zbog pada vrednosti američke valute. Kao što znamo, vladavina Menlija je okončana januarskom finalizacijom spajanja grupe FCA sa PSA grupacijom, odnosno formiranjem Stellantisa.

Menli je u martu, sada kao rukovodilac američke divizije Stellantisa, prihvatio da mu osnovna plata tokom tri meseca bude prepolovljena, što je bio konkretan potez u naporima da se smanje poslovni rashodi u doba korone, i u sklopu težnji da se izbegnu otpuštanja. Potez je propraćen i smanjenjem zarada za ostale više rukovodioce, kao i smanjenjem bonusa za radnike.

Ovde treba naglasiti, mada to suštinski ne menja puno stvari, da ovako obelodanjene zarade najvišeg rukovodstva ne znače da je taj novac završio direktno u džepu fizičkog lica. Naprotiv, objavljuju se bruto cifre, što znači da su porezi i doprinosi uključeni, a sama struktura kod Menlijevih primanja sledi obrazac: 1,2 miliona evra za osnovnu platu, 79.230 evra za ostale pogodnosti (tipa plaćena kirija, korišćenje službenog vozila i slično), 7,4 miliona kroz politiku dugoročnih i kratkoročnih podsticaja, kao 3 miliona evra za privatni penzioni fond.

Menli je na taj način mogao sa zavišću da gleda ka bankovnom računu Džima Heketa, kolege iz Forda, koji je za 2020. godinu inkasirao sumu od 16,7 miliona američkih dolara. Heket je funkciju napustio u oktobru, dok je naslednik Džim Farli prihodovao 11,8 miliona američkih dolara za godinu dana.

General Motors još uvek nije obelodanio koliko je para završilo na računu Meri Bare za 2020. godinu, ali znamo da je dobila 21,63 miliona američkih dolara za 2019. godinu.

U prijavi Komisiji za hartije od vrednosti, FCA je navela da je ključni kriterijum za isplatu zarada rukovodstvu onaj koji se tiče ostvarenja rezultata, to jest doprinosu u poslovanju.

“FCA grupa je prijavila da je tokom prošle godine ostvarila dobit, uprkos krizi s virusom koja je pogodila celu automobilsku industriju,” navela je kompanija.

Treba reći da Stellantis još uvek nije obelodanio kolika je isplata izvršena na račun izvršnog direktora Karlosa Tavareza, što je potvrdio i portparol kompanije Šon Morgan, dok je Portugalac u 2019. godini prihodovao ukupan iznos od 7,6 miliona evra.

Pored Menlija, dat je pregled zarada i ostalih ličnosti u rukovodećoj postavci italo-američkog konglomerata. Tako je predsednik FCA grupe, Džon Elkan zaradio 2,3 miliona evra, dok je Ričard Palmer kao finansijski direktor prihodovao 4,5 miliona evra.

Šta mislite, kako izgledaju godine u kojima nema pandemije i krize, odnosno kolika je cena koštanja automobila u proizvodnji?

AutoRepublika

(1240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

A na sisu državi tj na grbaču poreznih obveznika , da ne bi iz svojih džepova vadili? Kajmak pokupe …,banda.