1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW ostao zarobljen u starinskom shvatanju industrije
BMW ostao zarobljen u starinskom shvatanju industrije
8

BMW ostao zarobljen u starinskom shvatanju industrije

10.77K
8
Podelite sa prijateljima:

Nakon saopštenja za javnost, koja su u petak medijima dostavili Daimler, Volkswagen i BMW, a u kom su Bavarci obznanili značajno povećanje profita u prvom tromesečju ove godine, zvuči pomalo neverovatno da ima i shvatanja pozicije kompanije iz Minhena, na način predstavljen u naslovu. Ali, ima ih, i nisu bez temelja. Da krenemo redom.

Dakle, BMW grupa sa sedištem u Minhenu je u prva tri meseca 2021. godine skoro uspela da učetvorostruči (!) dobit u odnosu na uporedno tromesečje, pa je tako iskazala 2,8 milijardi evra na toj bilansnoj poziciji, spram nekadašnjih 574 miliona. Rast je zabeležio prihod od prodaje automobila, motocikala i finansijskih usluga za 15%, i iskazan je u iznosu od 27,8 milijardi evra.

Može se reći da je BMW, u finansijskom smislu, uglavnom već prevazišao posledice svetske zdravstvene krize. To se može videti i, na primer, po slobodnim novčanim tokovima generisanim od strane divizije koja se bavi proizvodnjom automobila. Dok su odlivi gotovine u prva tri meseca prošle godine iznosili 2,2 milijarde evra, dotle sada imamo povećanje od čak 2,5 milijardi evra.

Stopa poslovne dobiti kompanije je porasla sa nekadašnjih 1,3% na aktuelnih 9,8%. “Rezultati postignuti tokom prvog kvartala otkrivaju da je naš globalni poslovni model uspešan, čak i u vreme krize. Ostajemo na putu rasta kompanije, i to je održivi rast, baš onoliko koliko je i profitabilan, ”rekao je „bos“ BMW-a Oliver Cipse, komentarišući rezultate.

Međutim, za razliku od Daimlera i Volkswagena, koju su nedavno podigli lestvicu u pogledu profitnih očekivanja, BMW tvrdi da u ovom momentu ne vidi razlog da bi učinio nešto slično. Proizvođač iz Minhena predviđa nastavak problema s novim korona virusom, kao i jačanje negativnih tendencija uslovljenih rastom cena sirovina. Ipka, BMW je naglasio da očekuje da će ostvariti već predviđene poslovne reziltate. Shodno tome, stopa dobiti u automobilskoj diviziji bi u 2021. godini, trebalo da bude na gornjoj granici anticipiranog raspona, koji je u zoni od 6 do 8%.

Automobilski analitičar ne krije razočarenje u BMW

“Ovo što smo čuli i videli je razočarenje i refleksije veoma neambicioznih ciljeva. Očekivao bi da će BMW pokazati mišiće rivalima, pošto je grupacija do sada najbolje upravljala krizom s poluprovodnicima,“ priča Arnd Elinghorst, automobilski analitičar iz kuće Sanford C. Bernstein, za nemački list Handelsblatt.

Kada neko stručan za tržišta kapitala krene u analizu cifara koje je prezentovao BMW, i kada u obzir uzme i to da uprava smatra da profit neće dalje rasti, on razume da su briljantni tekući rezultati samo odraz neke trenutne okolnosti, i bljesak u svakodnevici, odnosno da su posledica nekih neuobičajenih okolnosti. “Percepcija stručnjaka i investitora je da BMW kaska za ostalim akterima na tržištu,” kaže Elinghorst.

Dok Daimler forsira radikalno prestrojavanje i uspostavlja nove funkcije, dotle Volkswagen deluje proaktivno transformišući se iz industrijske u tehnološku kompaniju. Nasuprot njima, BMW „fura po svom“, odnosno deluje da ne menja ništa radiklano u pristupu. „BMW je ostao zarobljen u drevnom i arhetipskom shvatanju biznisa s automobilima,“ kritikovao je Bavarce Elinghorst.

Još nešto, čelnici minhenske grupacije su nedavno postavili cilj, a izvršni direktor Oliver Cipse ga, preko poslovnog lista Manager Magazine, podelio s javnošću, a koji se tiče težnje da se do 2030. godine, obim prodaje podigne na tri miliona vozila godišnje. To jednostavno nije način razmišljanja sutrašnjice, već predstavlja „staru školu“ biznisa. Cela industrija se preorijentiše na jačanje profitnih stopa, samo BMW na jačanje obima prodaje i prihoda.

NordLB: BMW je „jak k’o crna zemlja“

Ostali analitičari su manje skeptični prema ponašanju i rezonima BMW-a. Ne bi se moglo reći da „nije mudro“ sačekati rezultate narednog kvartala, pre nego što se obznani povećanja profitnih ciljeva, kaže Frank Švope iz kuće NordLB. Ovo ponajpre jer je situacija u automobilskoj industriji i dalje rovita. „Korona još uvek nije iza nas. U tom svetlu analizirano, cifre koje je za prvi kvartal izneo BMW su veoma jake.” Sveukupno gledano, Švope smatra da je BMW “kremen-kamen kompanija”.

Nasuprot tome što misli Švope, opet su akcije BMW-a pale u vrednosti za skoro 2% u petak, nakon objave rezultata, dok je Cipse izražavao zadovoljstvo zbog “visokotehnološke ponude” njegove grupacije. Upravo to je Cipse i označio kao razlog za odlične poslovne rezultate BMW-a.

U stvari, Bavarci su zabeležili novi prodajni rekord za jedan kvartal. BMW je uspeo da isporuči kupcima skoro 670 hiljada vozila od 1. januara do 31. marta. To prakično znači da je obim prodaje, u poređenju s (doduše neuporedivim) prvim tromesečjem 2020. godine, uvećan za više od trećine.

Rast prodaje minhenske kompanije je zabeležen u praktično svim ključnim svetskim regijama, s akcentom na  Evropu, Severnu Ameriku i Aziju. Istovremeno, jedno tržište je eksplodiralo mnogo snažnije nego ikada: Kina. BMW je nedavno prodao 36% od ukupno proizvedenog kontigenta (od ukupne svetske realizacije) baš u toj državi. To praktično znači da je prihod na tržištu jugoistočne Azije, BMW skoro udvostručio u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.

Stvari izgledaju spektakularno i u aprilu za kinesku perspektivu BMW-a, ali i ostalih proizvođača automobila. Prodaja je u tom mesecu uvećana za oko 10% i isporučeno je 220 hiljada vozila. Ali, BMW ne želi da samo da proda više vozila tamo, već iznad svega teži tome da isporučuje vozila s ukalkulisanim jačim maržama.

Na primer, Bavarci žele da pojačaju isporuke gigantskog modela X7 i preskupe Serije 8, i to na 140 hiljada jedinica godišnje. Na primer, BMW je tokom 2019. godine isporučio 70 hiljada primeraka ovih modela.

AutoRepublika

Izvor: Handelsblatt

(10774)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Miki

Interesantno, moja impresija je slicna. BMW je jak, trenutno, zbog slike koju BMW plasira-svako zeli BMW. Ali koketiranje sa mainstreamom i manjak inovacija moze da ih kosta i da slika zacas nestane … Kao nekad nokia.

Miki

I da, primer iz druge industrije – Intel

moron

Ja mislim da fanovi ne treba da brinu za budućnost omiljenog brenda.

Mad Max

Hebaće kevu i BMW i Mercu globalisti. VW su polu dokusurili. To će biti test opstanka Nemačke. Pa neka razmišljaju, pamet ili Kauboji uništitelji Evrope. Kad se desio „Dizelgejt“ svi ste mi se „smejali“ u vezi komentara. I kad su apsili Gona….. Eto sad nemai ni Gona ni Dizelgejta, a gde smo to?
Ovde rekooše neki komentatori,, kako će im dizel ubiti decu, pa kažu sram ih bolo, i Gona lopova i VW prevaranta…. A tek ćete videti ko je glavni prevarant.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
Loncici i zvoncici

Malo si pomesao. To sto je VW lazirao emisiju stetnih gasova na testovima u odnosu na voznju u svakodnevnici je samo njihov problem koji sada placaju. Da se osvrnemo na te dogadjaje jos jednom. Upozoreni su na neslaganje rezultata sa testova na dyno (vrte se dva tocka) i rezultata tokom voznje (vrte se cetiri tocka) i receno im je da se pozabave time. Od tog prvog upozorenja do ponovnog testiranja i kontrole, proslo je dve godine, Za to vreme VW nije uradio apsolutno nista po tom pitanju, nego su se „pravili blesavi“. Naravno da su ih odrali, a imali su… Pročitaj više »

Zoca

Poseduju toliko znanje(a i imidz) da mogu opstati od partnerstava i prodaje tehnologije.Ne bih se sekirao za BMW ,dok god je normalno rukovodstvo.

Milan

Uopste se ne slazem sa vidjenjem stvari ovog automobilskog analiticara“starinsko shvatanje stvari“ sto se bmw tice kao jednog automobilskog brenda u samom su vrhu sto se tice i kvaliteta kao i svih ostalih stvari.

Mleđi administrativni referent

Radim u financijama jedne kompanije i iskreno. Jedino ovo što BMW radi ima budućnost. Svi ovi stručnjaci koji procijenjuju vrijednost firmi na burzi ili koliko ona vrijedi na papiru pričaju gluposti, to su samo baloni. U stvarnosti firma vrijedi koliko novaca ima, a to je razlika između prihoda i rashoda. Razlika se može povećati na nekoliko načina. Smanjenjem troškova koje ste tako ionako tijekom godinja doveli na minimum i sve što radite dalje po tom pitanju dovodi do smanjivanja kvalitete. Možete otpustiti ljude i tako smanjiti kapacitet ali onda gubite kupce jer ne možete ispoštivati narudžbu, povečanjem cijena proizvoda što… Pročitaj više »