1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kako se VW vratio na zdrave “biznis” grane u Americi
Kako se VW vratio na zdrave “biznis” grane u Americi
0

Kako se VW vratio na zdrave “biznis” grane u Americi

484
0
Podelite sa prijateljima:

Da Volkswagen ima vrhunsku upravu u SAD, pokazao nam je šef Volkswagen grupe za Severnu Ameriku, Hinrič Vebken, koji je govorio pred publikom na svetskom kongresu, a koji je upriličio ugledni Automotive News, u Detroitu.

On je izjavio da su regionalne reforme, koje je proizvođač ugroženog ugleda bio prinuđen da sprovede, pre dve godine, dovele do porasta stepena poverenja kupaca u VW oznake, na američkom tržištu. Takođe je naglasio da je kompanija uspela da izvuče značajne koristi iz realnije politike prodajnih cena automobila, posebno u SUV segmentu, u kome VW planira da lansira još dva modela do kraja decenije. Ovo se, očigledno, odnosi samo na tržište SAD, jer u našoj regiji, VW vozila nikada nisu bila toliko skuplja od konkurencije.

„Kada sam tokom 2016. godine stigao u Severnu Ameriku, bilo je odlučeno da se ovom regionu dodeli široka autonomija. U Kanadi, SAD-u i Meksiku, naši sektori – prodaja i marketing, proizvodna postrojenja i oprema, istraživanje i razvoj – svi su oni izveštavali matičnu firmu u Nemačkoj, po horizontalnoj liniji. Stručnjaci zaposleni u centrali, uspeli su na neki način da uspostave poslovni model koji je u primeni u Americi“ – rekao je Vebken.

“Konsolidacija poslovnih aktivnosti i njihovo ponovno uobličenje, koji su sprovedeni pre dve godine, pokazalo se kao veliki i značajan potez koji funkcioniše odlično“ – nastavio je on.

Vebken je takođe priznao da je VW kasno uveo u ponudu krosovere, za tržište SAD. „Međutim, sada ulazimo na tržište gabaritnijih SUV-ijeva sa novim Atlasom i Tiguanom. Ova dva modela označavaju početak priče o vraćanju na staze uspeha u Americi“ – dodaje Vebken.

Naveo je da su prodajne cifre za Atlas veoma obećavajuće, kao i da je dizajn novog Tiguana usmeren da zadovolji kupca sa američkog tržišta. Za primer ovih specifičnosti, regionalni rukovodilac je naveo duži razmak između osovina u odnosu na evropsku verziju, kao i treći red sedišta.

Vebken kaže da je čak i dodela Atlas naziva ovom modelu, simboličan pokazatelj promenjenog stava VW grupe prema severnoameričkom tržištu. „Veliki SUV je nosio naziv koji počinje slovom „T“, a zatim se nastavlja serijom slova oko kojih čovek treba da polomi jezik da bi ih izgovorio. To je bilo klasično globalno ime. Bio sam potpuno nov u kompaniji i nisam mogao da razumem te procese, još uvek, ali sam pomislio, i na glas izgovorio “pa zašto ne promenimo to ime?“ Sve kolege su mi tada rekle “ukoliko pokušaš nešto slično da uradiš, slobodno pakuj kofere i spremaj se za povratak domu svome, dobićeš otkaz”. Saslušali smo i predstavnike dilerske mreže i odlučili, neophodno nam je dobro i prodorno ime za ovaj SUV. Uradili smo istraživanje i Atlas je bio na vrhu liste, pa smo se za njega i opredelili. Ovo je mala anegdota, ali zaista simbolizuje način na koji smo dali priliku brendu da se razvije na tržištu.“

Vebken je naglasio značaj prilagođavanja ponude zahtevima lokalnog tržišta, po svim važnim segmentima. „Kompaktni sedan Jetta je veoma toplo prihvaćen. Dobro upakovan, sa odličnom cenom. Ovo je veoma bitan velikoserijski model za kompaniju“ rekao je Vebken.

Istovremeno, VW će, kao proizvođač koji u gami poseduje celokupan spektar svih segmenata, nastaviti da prodaje i Passat, uprkos njegovoj pripadnosti segmentu limuzina, koji beleži stabilan i oštar pad. Američki rukovodilac je naglasio da su modeli Tiguan, Jetta, Passat i Atlas veoma prilagođeni zahtevima prosečnog američkog kupca.

jetta
Volkswagen Jetta

Međutim, on je priznao da su cenovna politika, pouzdanost i troškovi vezani za vlasništvo automobila, glavne brige kupaca koje cilja VW.

„Postarali smo se da cenovna politika bude veoma privlačna potencijalnim kupcima“ naglasio je Vebken, a potom i dodao da je politika visokih cena zahtevala ponudu i značajnih podsticaja za kupovinu vozila (a koja se kreće u rasponu od 3 do 5 hiljada američkih dolara za VW). U Evropi, VW može da se pozicionira prilično blisko premijum brendovima, ali u Americi, to ne može. Moramo da shvatimo da su nam konkurenti na SAD tržištu: Toyota, Honda, Ford, Hyundai. Rukovodstvo kompanije je ovo teško prihvatilo“ – priznao je Vebken.

Dalje, vrhunski menadžer je istakao značaj nedavnih poboljšanja u pogledu garantnih uslova, a što je svojevrstan simbol uvažavanja mišljenja kupaca, kao i dokaz da je kompaniji stalo da kupac bude što bezbrižniji.  „Shvatili smo da su pouzdanost kao i troškovi posedovanja vozila veoma važni kupcima.“

Planovi za budućnost

Vebken je takođe izjavio da su nova dva Volkswagen krosovera u planu za američko tržište, do kraja decenije. Pri tome će se izbeći dupliranje ponude u istim segmentima.

Volkswagen je naveo da želi da dostigne nultu profitabilnost, barem što se tiče dobiti iz poslovanja, u Severnoj Americi, a cilj je oročen na 2020. godinu. 

Pored novopredstavljenog modela Jetta, tokom ove godine će američkom tržištu biti predstavljen i Arteon, a novi Passat stiže dogodine. Dodatni SUV modeli, utemeljeni na poznatoj MQB arhitekturi će stići nakon uvođenja limuzine D segmenta.

Prvi član nove porodice, čisto električnih modela, biće ponuđen kupcima počev od 2020. godine, a počivaće na MEB platformi (modular electric drive matrix). Prvi “MEB” model koji će američki kupci moći da pazare, biće SUV. Zar ste sumnjali?

Volkswagen navodi da je postigao “značajan napredak u konsolidaciji nakon dizelgejta” (mada je ovo slobodan prevod, proizvođač dizelgejt naziva “dizel tema”). VW objavljuje da je više od 80%, od ukupne cifre od 540.000 vozila pogođenih skandalom, već servisirano ili otkupljeno nazad, od vlasnika.

Povučena vozila zbog dizelgejta

Volkswagen brend je, na američkom tržištu postigao prodaju od 339.700 primeraka, tokom 2017. godine, a što je za 5,2% više nego lane. Ujedno, to je prvi rast prodaje nakon 2013. godine.

Na kraju, možemo da zaključimo da imponuje iskrenost, hrabrost i preduzimljivost prvog čoveka VW za Severnu Ameriku. Verujemo da je pitanje trenutka kada će uprava u centrali Volkswagen grupe shvatiti da ni u Evropi više ne može da vodi cenovnu politiku koja je, skoro pa u dlaku izjednačena sa premijum proizvođačima.

Kada se to bude desilo, i narušeno poverenje bude uspostavljeno ponovo, uz sve one beneficije koje su američki kupci već dobili, a evropski kupci moraju da se organizuju pa preko sudova traže pravdu, e tada će VW da postigne mnogo bolje rezultate na matičnom kontinentu, nego što su oni danas.

 

(484)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments