1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Jeftina rasprodaja japanske reputacije
Jeftina rasprodaja japanske reputacije
16

Jeftina rasprodaja japanske reputacije

5.93K
16
Podelite sa prijateljima:

Honda i Toyota ostaju neukaljanog obraza, dok Suzuki nikako da nauči lekcije iz prošlosti

Obavezna inspekcija vozila koja se obavlja pre isporuke nije izvršena u skladu sa propisanim procedurama, a poslednji u nizu japanskih proizvođača, čije su greške, ili čak zle namera isplivale na površinu su Suzuki Motor, Mazda Motor i Yamaha Motor. Na ovaj način, dalje se urušava teškom mukom stečeni ugled japanske automobilske industrije koju su već načeli skandali vezani za Kobe Steel pogrešno obeležen čelik, neispravne vazdušne jastuke marke Takata, kao i istovrsne afere u kompanijama Nissan, Subaru i Mitsubishi Motors.

Problemi i propusti u vezi kontrole kvaliteta pogodili su čak pet od ukupno osam proizvođača automobila u Japanu, uz pomenutog proizvođača motocikala Yamahu. Suzukiju je ovo ponovljeni skandal, i to je ono što posebno brine. Sve ovo se dešava u industriji koja je globalno poznata po veoma strogim standardima u pogledu kontrole kvaliteta, što je Japancima i donelo nedostižan ugled u svetu.

Iza većine afera kod proizvođača automobila, krije se činjenica da su u proces kontrole kvaliteta uključeni nedovoljno obučeni, odnosno nekvalifikovani radnici, koji ne samo da nisu bili u dovoljnoj meri upoznati sa procedurama, već nisu shvatali ni značaj funkcije koja im je poverena.

Uzroke za ovako nepromišljen, a verovatno svestan propust proizvođača treba tražiti u sve oštrijoj konkurenciji u automobilskoj industriji, koja izazov ka lakomislenom sniženju troškova, čini neodoljivim.

Istovremeno, fabrike u Japanu sve više postaju nezavisne i njima se upravlja od strane neposrednih rukovodilaca pogona, uz sve viši stepen autonomije koji im omogućava upravni odbor kompanija u čijem se sastavu nalaze. Pa iako ovakav koncept donosi brojne prednosti, nedostatak adekvatnog nadzora je doprineo stvaranju atmosfere u kojoj se put linije manjeg otpora lako može lako pronaći.

Transfer odgovornosti je takođe doprineo ovim skandalima. Vlada Japana ima obavezu da garantuje u pogledu bezbedonosnih karakteristika automobila proizvedenih u Japanu, ali sami proizvođači automobila moraju da izvrše provere, to jest kontrole kvaliteta, angažujući za taj odgovoran zadatak kvalifikovano osoblje.

Na ovaj način, štedi se vreme i smanjuju se neophodni napori koje je potrebno uložiti, kada se govori o velikoserijskoj proizvodnji. Ispostavilo se, da su baš ti interni kontrolori kvaliteta, odgovorni za poslednji niz afera.

Problemi koji su se pojavili kod marki Mazda, Suzuki i Yamaha, prijavljeni su kroz izveštaje koje je naručila vlada Japana, tokom prethodnog meseca, a iz kojih se zaključuje da se rezultatima testova štetnih emisija manipulisalo. Dva proizvođača su, izgleda sistematski preinačavali dobijene rezultate na testovima, kako bi postigli (lažnu) usaglašenost sa internim normativima. Krajem prošle godine, problem u kompaniji Nissan je bio taj što su procedure vezane za kontrolnu funkciju, vršila nestručna lica.

Izveštaj koje su u četvrtak dostavili pomenuti proizvođači: Suzuki, Mazda i Yamaha nisu otkrili manipulaciju podacima, ali su svakako bacilli novo svetlo na druge sistematske propuste.

Takaki Nakaniši iz Instituta za istraživanje Nakaniši (Nakanishi Research Institute) nazvao je najnovije događaje „endemskim problemom“ u Japanu, i procenio da je on uslovljen “zamorom od poštovanja standarda”, ili doslovce prevedeno “institucionalnim umorom”.

Inspekcijske procedure, uključujući i način primene standarda i pravila, pokazuju znake prevaziđenosti u industriji koja se ubrzano digitalizuje, izneo je dodatna pojašnjenja Nakaniši.

Još da pohvalimo dva proizvođača koji su, sve do ovog trenutka, izašli čistog obraza iz svih skandala. To su Toyota Motor (uključujući i Daihatsu Motor kao sastavni deo grupe pod kontrolom najvećeg japanskog proizvođača) i Honda Motor.

Toyota je potpuno automatizovala test procedure vezane za potrošnju goriva i štetne emisije, obezbeđujući na taj način da ljudski faktor može imati bilo kakav uticaj na rezultate kontrola.

(5927)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Odesza

„Sve ovo se dešava u industriji koja je globalno poznata po veoma strogim standardima u pogledu kontrole kvaliteta, što je Japancima i donelo nedostižan ugled u svetu.“ Šta bi trebalo ovo značiti ? Kvalitet ? U smislu čega kvalitet !? Kvalitet u smislu završne obrade,spojeve limarija,kvalitetu materijala, to nažalost nemaju.Kad pogledamo mnogi pretinci nisu oboloženi,rukohavti koji strašno lupkaju, nedovolno fiksirana centralna konzola kao i centralni greben koji se strahovito klima.Nadalje spojevi limarije su loši skoro na svakome novome automobilu iz Japana vidimo zijevanje limarije il nedovoljno priljepljenih kromiranih lajsni,zaštita podvozja uopće ne postoji ili je slabo izražena. Kvaliteta u smislu… Pročitaj više »

Slavko

Zvezdane, ova zadnja recenica ti je zlatna. Ubode sustinu. 🙂

Odesza

Dragi Zvezdan, Hvala n trudu koji su uložio u komentar. Navedni problemi imaju veze sa štednjom,uzimaju se jeftiniji dobavljači (proizvođači) za diskove,gdje opet proizvođači škrtare na smjesama za proizvodnju diskova, pa se dobije sukladan proizvod koji je na određeno vremensko razdoblje ispada nesukladan proizvod. Mada na diskove kao i oscilirajuća remana mogu utjecati mnogobrojni faktori kao što jsam vozač, putevi,vremenski uvjeti,no ti su faktori u današnjoj autoindustrij iznimno rijetki jer je sve podređeno štednji,profitu. Istko tako kao i sa lajsnom,lajsna koja se lijepi,u tome slučaju lijepilo je dozirano doslovno na gram ,sve opet radi štednje.I onda se događa ono što… Pročitaj više »

Mad Max

A šta je sa 1,2 HTP, 1,2 TSI, 2,0 TDI ?? Šta je kod njih da su najgori u klasi ?? VW je najbolji od svih (prodavac magle). Ako pričaš o habanji diskova, da te obavestim da je nekadašmnja Jugoslavija imala 10 livnica koje su mogle da prave diskove, a da nemaju taj problem, koji ti navvodiš. Uzgred, da bi se disk habao zbog liva, mora biti teško djubre. Disk se haba zbog tvrdih – loših pločica. Takođe, „tehnologija“ koju navodiš je multinacionalna. Imaš 10 velikih dobavljača za autoindustriju. Jednostavno, sve je to danas isti k…… Kad Mercedes ugrađuje Renault… Pročitaj više »

Renault Terminator

I to je blago,VW treba zatvoriti,zabraniti proizvodnju automobila.Najgori proizvodjac automobila ubedljivo.

Renault Terminator

Jel prokisnjava?
Rekao bi da je Mercedes.

Velja

Ne znam o kom nemackom brendu je rec, ali mogu da kazem neku rec o Seatu, posle 110000 km i 8 godina. Kvarovi: 1. delimicno polomljena unutrasnja kvaka levih vrata, 2. Desni zadnji amortizer (verovatno je imao neki fabricki nedostatak. Motor prede kao i sa 0 km. Plastike su losije od „originala“ (VW). Svaki gumeni detalj (crevo ili bilo sta drugo) izgleda isto kao i prvog dana. Kocnice su okvirno na polovini istrosenosti. Stil voznje je 70 – 110 kmh po „regionalnim“ putevima i 120 – 150 kmh po autoputevima. Ne bih se slozio da su japanci nesto superiorniji u… Pročitaj više »

Mad Max

Činjenica je da je Svet izgubio meru razuma….. Donose proise, pravilnike zakone, koji su kontraproduktivni, ubitačni, neprimenjivi i skupi za primenu u odnosu na benefite koje treba da donesu. Određivanje veličine krastavca i njegove geometrije, emisije svega i svačega, uređenje prava živoitinja ( a klanice rade li rade), uređenje prava žena, roma, homoseksualaca ( a trebalo bi da smo svi jednaki – zakonima ovi drugi su jednakiji)…… Pa tako i „prevare“ sa emisijama gasova, potrošnjom goriva, elektromobilima i sl…… Neko traži rupe u postojećim pravilnicima a neko lažira rezultate. Ako bi neko trebalo da izgubi obraz to je VW. Sve… Pročitaj više »

Posmatrac

Koliko ostrascenosti u komentarima mrzitelja VW… VW jednostavno i dalje prodaje proizvode koji u konacnom zbiru daju najvise. Slobodno mozete da penite i dalje ali dva najjaca svetska igraca u ne-premijum ligi ostaju VW i Toyota. Ostali prodaju igracke.

moron

Mislim da je Mad Max to i dosta „politički korektno“ rekao u odnosu na reči koje su možda i bile primerenije i koje bi plasticnije opisale ono što je VW uradio.

Renault Terminator

Ne mrzimo mi VW,nego VW mrzi sve nas jer nas truje i ubija i na kraju ubija samu autoindustriu.Zato bi najbolje bilo lijepo katanac na fabriku i mirna Backa.
Tako je,daje najvise ali kvarova,em lazu,ubijaju jos su i nekvalitetni.I sto se tice igraca,Renault Grupa je najprodavanija na planeti a VW ni sa svim mogucim prevarama o obmanama ne moze ih preteci.
Mada meni licno nista to ne znaci ko i koliko cega proda ali ajd kada si se ponosno pozvao na tu „cinjenicu“ pa da ti ukazem sta je realnost.

Slavko

Kako bi drugacije napisao ovu recenicu „VW jednostavno i dalje prodaje proizvode koji u konacnom zbiru daju najvise. „, tj. sta ona tacno znaci?

GuGa

Mislim da imate bajate vesti, bar iz Mazde su objasnili da se radi o nekoj minornoj gresci koja ne utice na potrosnju i emisiju, cak je i detaljno objasnjeno. Mada lakse je da pljunemo a i narod se lakse privuce bombasticnim naslovima ili npr si.ama.