1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mega spajanja i pripajanja u automobilskoj industriji (2019.)
Mega spajanja i pripajanja u automobilskoj industriji (2019.)
1

Mega spajanja i pripajanja u automobilskoj industriji (2019.)

869
1
Podelite sa prijateljima:

Potrudili smo se da sačinimo rekapitulaciju najvažnijih poslovnih kombinacija koje su obeležile industrijski sektor koji svi volimo i da na jednom mestu predstavimo „ko se s kim i do koje mere smuvao“ u 2019.

Godina za nama je bila godina žestokog usporavanja automobilske industrije. Takođe, bila je to godina koju su obeležili brojni negativni trendovi i poteškoće u funkcionisanju. U takvim okolnostima, po pravilu, odgovor onih koje kriza pogađa jeste najintenzivniji. Na izazov su mnoge kompanije reagovale sklapanjem različitih tipova ugovora o zajedničkom nastupu na tržištu.

Dakle, ovde pričamo o nekoliko slučajeva spajanja ili pak pripajanja a predmet interesovanja šire javnosti nisu samo proizvođači automobila, već i entiteti iz opusa snabdevačke industrije.

Za one koji nisu iz poslovnog sveta da pojasnimo da reč spajanje znači formiranje jedne kompanije (organizacione celine) od dve ili više njih gde se uređuju novi odnosi u kapitalu i uspostavlja nova interna politika. Nasuprot tome, pripajanje je situacija u kojoj “veća riba guta manju”, odnosno upravljanje zajedničkim biznisom preuzima rukovodstvo kompanije sticaoca (ona koja pripaja).

Spajanje i pripajanje su forme poslovne kombinacije, a njih dopunjuje još i odvajanje uz pripajanje, kao i odvajanje uz osnivanje.

Da krenemo verovatno od najznačajnijeg dogovora, sklopljenog pred sam kraj godine.

FCA i PSA su kroz spajanje došli do četvrtog mesta na rang lisi najvećih globalnih proizvođača

Radi se o najvećoj poslovnoj kombinaciji 2019. godine. Dve kompanije, svaka sa po jedne strane Atlantika, ujedinjuju svoju sudbinu, i kao takvi, po visini zajedničkih prihoda (190 milijardi američkih dolara), izbijaju na treće mesto na globalnoj listi. S prodajom od 8,7 miliona četvorotočkaša, poziciju su niže plasirani. Zbirna poslovna dobit oba diva iznosi preko 12,2 milijardi dolara, što podrazumeva stopu profita od 6,6%.

Dva giganta planiraju razvoj diverzifikovane poslovne šeme na najunosnijim tržištima, odnosno u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. Konsultanti su izračunali da će godišnje uštede po osnovu spajanja dostizati cifru od 3,7 milijardi američkih dolara, a onda logično je da neće biti zatvaranja pogona, kao posledica poslovne kombinacije.

PSA kontroliše sledeće marke: Peugeot, Citroen, DS, Open i Vauxhall, dok FCA poseduje pravo na eksploataciju brendova poput navedenih: Fiat, Chrysler, Dodge, Alfa Romeo, Lancia, Maserati. Ukupno, ujedinjene korporacije poseduju 12 zasebnih automobilskih bedževa i svi će oni opstati, barem prema inicijalnom planu.

Deo dogovora o spajanju predstavlja segment u kom se navodi da će oko 70% svih proizvedenih vozila biti utemeljeno na PSA arhitekturi, bilo ona EMP1 ili EMP2.

Toyota i Subaru šire saradnju

Mesec septembar je obeležio dogovor o proširenju saradnje između dva japanska renomirana brenda. Toyota Motor i Subaru Corporation su potpisali ugovor. Iz Toyote je stigla objava o planu za uvećanjem udela u manjem proizvođaču, tako da u budućnosti kompanija drži 20%, umesto dosadašnjih 16,8 % akcija Subarua.

Dve kompanije planiraju da koordiniraju zajedničke investicije u nove tehnologije, i tako ih učine efikasnijim. U fokusu su rešenja vezana za oblasti konektivnosti, autonomne vožnje, deljenih i električnih vozila (CASE).

Daimler i Geely “se orodili” na polju elektromobilnosti

Lepa najava proleća. U martu 2019. godine, nemačka kompanija Daimler je objavila da formira partnersko društvo, zajednički poduhvat na „50-50 osnovama“, s kineskim Geelyjem. Poznato je da je azijski entitet vlasnik automobilske, ali ne i kamionske marke Volvo.

Dogovorom je predviđena saradnja novih ortaka na polju razvoja usluga elektromobilnosti u Kini.

Mahindra i Ford osnovali zajednički poduhvat vredan 275 miliona dolara

Indijska firma poznata po izradi SUV modela, Mahindra & Mahindra Limited (M&M) i Ford Motor Company su sklopili dogovor pre samo dva meseca. Predviđeno je da se novi entitet usredsredi na razvoj i distribuciju vozila američke marke na teritoriji Indije.

Mahindra poseduje 51%  kapitala (n)ovog društva koje započinje s radom sredinom 2020. godine. Preostali manjinski udeo će završiti u rukama Amerikanaca. Deo dogovora predviđa da Ford izvrši transfer osoblja i postrojenja u indijske fabrike locirane u Čenaju i Sanandu.

Ugovor iz oktobra ove godine nije ništa drugo do dalja razrada osnovnog sporazuma o strateškoj alijansi dva proizvođača. Taj pisani akt je parafiran u septembru 2017. godine.

Toyota je otkupila paket od 4,94% akcija Suzukija

U avgustu su Toyota i Suzuki doneli odluku da pristupe jačanju međusobnih veza, kako bi se osnažili sinergetski efekti u poslovanju. Toyota je obnarodovala nameru o kupovini 4,94% kapitala Suzukija. Zvuči malo, u procentima izraženo, ali ako kažemo da se iza malog procenta skriva 907 miliona američkih dolara, koliko vredi transakcija, onda postaje jasna važnost iste.

Suzuki je momentalno uzvratio investicijom u kapital Toyote, na koji način je odmah i utrošio tačno polovinu prikupljenih sredstava. I ova kombinacija jeste dalje produbljivanje inicijalnog sporazuma o saradnji, potpisanog na relaciji Suzuki-Toyota u februaru 2017.

Saradnja će biti usmerena na oblast električnih i hibridnih vozila, četvorotočkaša namenjenih usluzi deljenja automobila, razvoju tehnologije autonomne vožnje.

Podsetićemo da je Toyota Kirloskar Motor predstavila kompaktan hedžbek namenjen indijskom kupcu, Toyota Glanza. Ovaj, za lokalne prilike “premijum” model, nije ništa drugo nego preimenovani Maruti Suzuki Baleno, što je takođe predviđeno ugovorom između dve kompanije.

Šta nam tek nosi 2020. godina, ostaje da vidimo, a dotle možemo samo da se bavimo analizom i prognozama.

Priredio: Zvezdan Božinović

AutoRepublika

(869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Biće još toga, bez brige.
Još kad braća turci izbace svoj elektro auto,2022, pa nas zaspu kao sa sapunicama, sreći neće biti kraja.