1. Home
  2. Vesti
  3. Očajne interne kontrole omogućile običnom prodavcu da proneveri milione u FCA grupi
Očajne interne kontrole omogućile običnom prodavcu da proneveri milione u FCA grupi
4

Očajne interne kontrole omogućile običnom prodavcu da proneveri milione u FCA grupi

1.13K
4
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiva priča, koja u još većoj meri pokazuje koliko je kontrola unutar Fiat-Chrysler korporacije neefektivna i prosto smešnam stiže iz Sjedinjenih Američkih Država ovih dana. Italijansko-američiku alijansu, koja trenutno posluje unutar globalnog giganta Stellantisa, je oduvek pratila reputacija izuzetno slabe pouzdanosti vozila koja izrađuju, zahvaljujući labavoj kontroli kvaliteta unutar fabrika, a sada dolazimo do dokaza da ni u izložbeno-prodajnim salonima nije mnogo drugačije.

Naime, Automotive News kaže da je jedan zaposleni prodavac pod imenom Apolon Nimo uspeo da opelješi kompaniju za čak 8,7 miliona američkih dolara tokom proteklih sedam godina, bez da iko unutar Fiat-Chryslera to primeti.


Kako je uspeo u tako nečemu? Pa tridesetčetvorogodišnji Nimo je radio kao prodavac u jednom od salona u američkoj saveznoj državi Mičigen, a zahvaljujući takvoj poziciji je dobijao i određene beneficije. Jedna od njih je bila da svaki član njegove porodice može da se kvalifikuje za popust od pet posto, ukoliko kupi novi automobil sa značkom Dodgea, Chryslera, Rama, Jeepa, Fiata, Maseratija i Alfe Romeo.

Nimo je koristio ovu opciju čak i preko maksimuma, i to je išlo do te mere da preko društvene mreže čak nudio spomenuti popust svakome ko kupi automobil i kaže da je član njegove šire familije. Na taj način, mušterija bi bila zadovoljna pošto dobija dodatni popust, a Nimo bi bio nagrađen od strane Fiat-Chryslerima s velikim bonusima kao jedan od najboljih radnika u firmi.

Nije poznato koliko je tačno vozila prodao na taj način, ali samo u januaru protekle godine pored njegovog imena je stajalo 250 automobila. Spomenuta cifra je toliko velika da bi Nimo bio u stanju da nadmaši sve ostale prodavce zajedno, a u periodu od 2010. do 2019. godine je dobio bonuse u visini od 700.000 vozila.


Naravno, neka „normalna“ i organizovana korporacija bi brzo uočila problem, ali ne i Fiat-Chrysler. Kada se neko konačno setio da proveri knjige, došao je do zaključka da je čak i Nimov otac godišnje kupovao nekoliko novih vozila i uvek dobijao porodični popust, dok većina kupaca nisu ni u kakvom srodstvu s njim.

Ali ni to nije sve, pa ne samo što je Nimo koristio popuste na svoje ime, već je s „mušterijama“ podelio i popuste na koje su prvo imali ostali zaposleni. Otkiven je tek nakon što su ostali prodavci primetili da nepoznati kupci dobijaju popuste koje nikada nisu odobrili.

Suđenje Nimu će započeti uskoro, a nepoznato je kolika kazna mu se smeši ukoliko bude osuđen. Posle ovakve priče možemo zaključiti da se pazite ako kupite njihov proizvod jer je očigledno kontrola nepostojeća…

AutoRepublika

(1127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa u čemu je problem? Za toliku količinu vozila zrebao je dobiti i veći popust. 🤣😂
A na kraju krajev asvi smo mi potomci Adama i Eve, posljedično tome i rođaci.

s mile

Definitivno sramota, da nije imao ni jedno lice iznad sebe koje kontroliše kako deli popuste i šakom i kapom.
Pitanje je da li je on jedini, sumnjam… samo je najviše koristio ovu opciju. Ko zna koliko prodavaca je isto radilo.

don

dje problem? jel prodao auta- jest. Jesu li dobili pare od tih prodanih auta – jesu. 5% popusta? cjepidlacenje…:D:D:D

igi

Ajde bre, pa nećemo sad da radimo DNK testove, u Americi su svi cousin, nemaju oni jetrve, zaove, pašenoge i šurnjaje.