1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci pronašli dve nove Volkswagenove Bube
Amerikanci pronašli dve nove Volkswagenove Bube
4

Amerikanci pronašli dve nove Volkswagenove Bube

48.21K
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Type 2, ili kako je u javnosti poznatiji pod imenom Beetle (Buba), je jedan od najpoznatijih automobila na svetu. Od 1938. do 2003. godine ih je prodato 21.529.466, a nakon što je istekla karijera u Evropi i Americi, Buba je proživela „drugu mladost“ u Meksiku, Brazilu i ostalim državama centralne i Južne Amerike. Međutim, i pored svih pohvala, šanse da ćete pronaći ovaj Volkswagenov model u dobrom stanju su izuzetno male.

Razlog je taj što skoro niko nije kupovao Bubu da bi mu ležala u garaži i tamo skupljala prašinu, već da bi se vozila sve dok se ne otplati, a onda da bi se menjala za novi model, i tako u krug.


Svako nepisano pravilo ima svoj izuzetak pa tako i ovo. U gradu Grin Bej, koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Viskonsin, su pronađena dva primerka iz 1987. godine, koji su u poslednjih tridesetak godina prešli tek dve hiljade milja (3.200 kilometara), i nikada nisu ni registrovani.

Volkswagen je povukao Bubu sa američkog tržišta sredinom sedamdesetih godina prošlog veka kada je debitovao Golf (ili kako se „preko bare“ zvao, Rabbitt/Zec), ali kao što smo spomenuli, prodaja je nastavljena u mnogim drugim državama, od kojih je jedna od njih bila prvi komšija Amerikancima, odnosno Buba se kasnije mogla kupiti u Meksiku.

Upravo su tu ova dva primerka i pronašla vlasnike, a nepoznato je zašto nikada nisu ni voženi na nekoj ozbiljnijoj distanci, ili zašto nisu registrovani. Oglas je jako kratak i ne spominje se ni kako su konkretno završili u Viskonsinu, umesto u Kaliforniji ili nekoj sličnoj državi gde je popularnost evropskih automobila najveća.

Prodavac kaže da su oba primerka potpuno originalna do najmanjeg detalja, uključujući i pneumatike koji su ugrađeni pre 34 godine kada su automobili napustili svoje izložbeno-prodajne salone.

Cena za oba primerka iznosi 60 hiljada dolara. Teško je reći da li je brojka realna ili ne, pošto se prethodne aukcije nisu mogle pohvaliti sličnim, gotovo „novim“ primercima, ali pretpostavićemo da ona izreka „svaka roba ima svoga kupca“ važi i ovaj put.

Međutim, istovremeno moramo reći da, iako se razlikuju sitnice, Bube iz osamdesetih godina nikada nisu dobile na popularnosti kao što to jesu stariji primerci, pa vlasnika čeka težak posao da ubedi javnost da to i nije baš tako.

AutoRepublika

(48206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Istina je da zadnja generacija „bube“nije bila popularna kao one iz sedamdesetih.Meni je ona sa „303“ na poklopcu motora bila naj!

Bungi

1303 je napred imala MekFerson opruge umjesto torzije(kod1200) drugačiji prednji vezni lim(povijen prema unutra) , haubu,blatobrane, rezervoar, rezevni točak je išao odozgo-horizontalno.Evolucija se završila sa modelom 1600(super buba) koje je osim povećanja kubikaže i snage motora podrazumijevala i aerodinamičnije prednje staklo i novu- moderniju istrument tablu.

Laki

Volan sa 4 „kraka“ zelena metalik i danas bi se okrenuli za njom!

Branko

Zaboravio si spomenuti zakrivljen vjetrobran i disk kočnice sprijeda.