1. Home
  2. Vesti
  3. Ford ne odustaje od pikap kamioneta visokih performansi
Ford ne odustaje od pikap kamioneta visokih performansi
0

Ford ne odustaje od pikap kamioneta visokih performansi

169
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je čak osamnaest godina od kada je Ford nudio pikap kamionet visokih performansi. Reč je naravno o legendarnom modelu F-150 SVT Lightning, koji se proizvodio još od ranih devedesetih godina, i mogao se pohvaliti sa mnogo snage, a da se pritom ne izgubi ona praktičnost takvih vozila.

Primera radi, poslednja generacija je razvijala 380 konjskih snaga iz 5,4-litarskog motora i omogućavala ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za oko pet sekundi. Danas su neka druga vremena i Ford se orijentiše na popularnost modela za teške terene, kao što su Tremor i Raptor. Publika se dugo godina pitala da li ćemo ponovo videti i model za asfalt, a kako prenosi sajt Ford Authority to bi se moglo desiti u bliskoj budućnost.

Popularni internet portal za špijunske fotografije i informacije vozila „plavog ovala“ kaže da je došao do tajnih informacija da američki gigant trenutno razmatra da li bi novi Lightning („Munja“), ili kako bi se već nazivao, imao smisla i da li bi pri tom krao prodaju od drugih verzija.

Prethodnih godina Ford je imao mnogo uspeha tako što bi predstavio neki specijalni model na Sajmu tjunera SEMA, koji se svake godine održava u Las Vegasu, a onda testirao reakcije publike da uvidi da li postoji interesovanje za serijsku proizvodnju. Tako su nastala neka popularna izdanja kao što su FX4 i Tremor, a isti plan je bio i za novog Raptora sa V8 motorom pre nego što je epidemija virusa korona otkazala SEMA.

Ford Authority se zaustavlja na ovom informacijama i ne želi da nagađa kakva bi mehanika pokretala narednog Lightninga, ali to ne znači da neki drugi portali to nisu uradili. Trenutno najmoćniji motor u serijskom F-150 je 3,5-litarski turbobenzinac sa 430 konjskih snaga i 773 Nm obrtnog momenta, a kako je Ford investirao velike sume novca u svoje „EcoBoost“ agregate, šanse su velike da ćemo ga ponovo videti ispod haube.

Američki gigant trenutno ga nudi u velikom broju vozila, od čega je najmoćniji onaj u egzotičnom modelu GT gde se može pohvaliti sa čak 647 „grla“. Ali neki mediji su otišli toliko daleko da smatraju kako će Lightning pokretati električni motor, pošto je Ford već potvrdio takvu opciju do 2024. godine. Dok takva ideja možda zvuči suludo na prvi pogled, posle kraćeg razmišljanja možda i nije toliko van realnosti, jer koji bolji način da se promoviše električni F-150 nego sa uličnim trkačem visokih performansi?

Za kraj, uživajte u mini galeriji kolega sa Ford Authority kako bi naredni Lightning mogao da izgleda…

AutoRepublika 

Ilustracije: FordAuthority.com

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments