1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo na pragu povratka u B segment?
Alfa Romeo na pragu povratka u B segment?
5

Alfa Romeo na pragu povratka u B segment?

762
5
Podelite sa prijateljima:

Da li će se italijanska marka vratiti u klasu malih gradskih automobila? 

Novi šef Alfe Romeo, Žan-Filip Imparato, podigao je ovih dana svojim izjavama veliku buku u automobilskoj javnosti. Čovek koji je nekada uspešno vodio Peugeot dobio je zadatak da transformiše Alfu i učini je profitabilnom i dovoljno snažnom. Kako on sam kaže, da bi do toga došlo, ovaj brend mora značajno uvećati svoju gamu.

I vrapci na grani znaju da je odlaskom Giuliette krajem prošle godine Alfa ostala sa samo dva modela – Giulijom i Stelviom. „Sa takvim stanjem ne može se računati na boljitak“, kazao je Imparato. „Moramo pokriti što veći broj klasa ukoliko želimo ozbiljne prodajne cifre“, naveo je novi izvršni direktor italijanske marke.

Poznato je da će Alfa 2023. godine izbaciti krosover iz B segmenta koji bi trebalo da nosi naziv Brennero, ili su bar tako uvereni novinari sa Apeninskog poluostrva. Ovaj model biće baziran na CMP platformi iz nekadašnje PSA grupe i proizvodiće se u Poljskoj. To znači da će budući Alfin krosover imati i električno izdanje.

No, kako se radi o B segmentu, sasvim je logično da Italijani prepišu recept od Peugeota sa 208 i 2008, odnosno Opela sa Corsom i Mokkom, te da i oni ponude svoj hečbek u klasi subkompakta. Takav automobil bio bi u bliskim odnosima sa pomenutom 208-icom i Corsom, ali bi ipak trebalo da igra u višoj ligi, odnosno premijum niši.

Nekadašnji Alfa Romeo MiTo

Ovde ostaje pitanje ima li prostora za jedan takav model… Premijum brendovi nisu naročito zastupljeni u B segmentu – tu je Audi sa A2 (koji čini se neće dobiti novu iteraciju), kao i Mini Hatch. S obzirom na ljubav koju gaje Italijani ka malim gradskim automobilima domaće proizvodnje potencijalni Alfin mališan bi imao sigurne kupce na matičnom tržištu, ali za uspeh je potrebno mnogo više.

Prednost bi bila u tome što CMP platforma omogućava i EV izdanje, što bi moglo doneti veći uspeh na evropskom nivou, a ujedno bi i doprinelo obaranju proseka flotne emisije štetnih gasova.

Alfa je napustila B segment 2018. godine kada je MiTo otišao u penziju. Ovaj model ostavio je gorak ukus u ustima, jer su čelnici italjanskog brenda očekivali daleko bolju prodaju. MiTo je imao deset godina dugu karijeru (od 2008. do 2018) i za to vreme je stigao do svega 293.248 isporučenih jedinica…

Može li italijanski proizvođač naučiti iz prethodnih promašaja? Saznaćemo pred kraj godine, kada bi Žan-Filip Imparato trebalo da predstavi dugoročnu strategiju za Alfu Romeo i pojasni u koje će se segmente ova marka vratiti i kada.

AutoRepublika 

(762)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Nema sanse, alfa nece biti brend koji ce se masovno prodavati.

s mile

Ima Stelantis da napravi preporod, videćeš. Možda ponude neku zujalicu, nešto kao Mini, luksuzan sportski nastrojen, a zapravo corsa / pug 208 ili slično, samo nabrijano. Nema tu više obraza, kada je ferari mogao da ponudi SUV, bilo je to svetogrđe, a kada je Porše ponudio prvo dizel, pa SUV, bilo je to svetogrđe, ali u zaradi, i broju produkcije… razbili su…

Daleko je Stelantis od čuvanja tradicije, da, ali ipak verujem da će maksimalno iskoristiti sve platforme, i sva Imena/Brendove unutar grupacije.

BB

Ne daj Bože da ispoštuju tradiciju loše prodaje 😂

Robi

Podrska Žan-Filipu. Dobra ideja. Daj vise da naprave nesto u velicini Golfa,Astre i da tu ispeglaju da bude sve bez greske. Debelo fali jedan takav sportak na trzistu (da ima 4 cilindra,turbo-benzina, 150-160ks) i da ide kao zmaj. Ima samo Fiat Tipo sa 120ks,em trosi,em i to im je Turska,QQ lele.

Ima ih jos...

i30, ceed, do skoro 1.4 140KS, a sad 1.5 160KS, nisu neki sportaci, ali imaju vise nego dovoljno konjica za tu klasu.