1. Home
  2. Vesti
  3. Šef policije u Koloradu najuren jer „nije pisao dovoljno kazni“
Šef policije u Koloradu najuren jer „nije pisao dovoljno kazni“
1

Šef policije u Koloradu najuren jer „nije pisao dovoljno kazni“

293
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli onu priču da svaki policajac ima mesečnu kvotu u pogledu broja kazni koje mora da „napiše“, a u protivnom šanse su velike da će izgubiti posao, jer nema dovoljan doprinos državnoj kasi. Iako nas „momci u plavom“ uveravaju kako to nije istina, najnoviji slučaj iz američke savezne države Kolorado pokazuje sasvim suprotnu situaciju, gde je šerif nateran da se penzioniše zato što policajci koje je nadgledao nisu bili dovoljno efikasni, odnosno nisu pisali dovoljni kazni.

Morison je mali gradić u centralnom delu Kolorada sa populacijom od svega 428 stanovnika. Iako nema mnogo građana, Morison svake godine poseti veliki broj turista zahvaljujući popularnom Red Rocks nacionalnom parku lociranim u blizini.

Gradić je nekoliko puta bio spominjan u medijima kao mesto sa najstrožijom policijskom kontrolom, pa su se prolaznici žalili da su znakovi za restriktivna ograničenja brzine kretanja vozila, postavljeni iza oštrih krivina gde ih je nemoguće videti i usporiti na vreme, a naravno odmah u blizini bi bio parkiran policijski automobil. U takvim uslovima, pisanje kazne je bilo neizbežno.

Kada je Džordž Mama postao šef policije 2017. godine, odlučio je da poboljša negativnu reputaciju grada, pa je svim zaposlenim policajcima naredio da pišu kaznu samo u slučajevima gde je zakon drastično prekršen. Takođe je napravio neke veće promene, pa su tako samo mlađi policajci, oni bez mnogo iskustva bili zaduženi za saobraćajne prekršaje, dok je ostatak tima radio na kriminalnim slučajevima. To je bila velika izmena pošto su u prošlosti svi policajci, bez obzira na radni staž, morali isključivo da igraju uloge saobraćajnog policajca, i pišu kazne za prebrzu vožnju ili ostale sitne prekršaje.

Naravno, nije bilo potrebno dugo vremena pre nego što su se političari u Morisonu počeli žaliti kako su se prilivi u budžet generisani kroz naplatu kazni iz saobraćaja drastično snizili, iako su i dalje bili impresivno visoki spram broja stanovnika, i tokom prošle godine su iznosili 988.856 dolara.

Primera radi, Mamin prethodnik Rudi Sandoval se mogao pohvaliti sa brojkom od preko 1,15 miliona zelenih novčanica. Cifra je bila svakako ogromna kada se zna da je čak 146 od spomenutih 428 građana Morisona, sa statusom penzionera. Oni žive u staračkom domu i ne poseduju automobil, pa se pretpostavlja da su na udaru bili turisti.


Nakon što je Mama odbio da naredi zaposlenima da pišu više kazni iz „moralnih razloga“, političari su odlučili da ga pošalju u preranu penziju. Mama ima 64 godine i zakonski nije morao da se penzioniše još najmanje tri godine, i u tom slučaju bi dobio najveće beneficije. U intervjuu za lokalne medije, izjavio je da nije postao policajac da bi punio državnu kasu, već da bi osigurao bezbednost građana, ali da nema živaca da se bavi politikom, pa je pristao na uslove rane penzije.

Zaposleni policajci su potpisali peticiju i predali je lokalnom sudu sa željom da njihov komadant zadrži svoj posao, ali je žalba odbijena. Oni kažu da je Mama doneo neke zaista potrebne izmene u poslednjih nekoliko godina, kao što je kupovina kamera za svakog policajca, ali očigledno se političari nisu složili.

Tako da, ako vas put ikada nanese kroz Morison, budite oprezni, jer će novi šerif sigurno pooštriti sankcije u slučaju i najsitnijeg nepoštovanja tamošnjih zakona.

AutoRepublika

(293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

O da, ovo je itekako tačno. Svojevremeno sam upoznao jednog čiku u plavom koji je radio na jednoj raskrsnici i priča je veoma slična: on i kolege su svako jutro pravili dogovor koliko tog dana kazni treba napisati. Nije poželjno ići preko a ni ispod toga. Tako da je ponekad, i to kada si došao na red: na početku ili kraju „smene“ igralo veliku ulogu