1. Home
  2. Vesti
  3. U Americi je sada dozvoljeno proizvoditi moderne kreacije tuđih klasika
U Americi je sada dozvoljeno proizvoditi moderne kreacije tuđih klasika
0

U Americi je sada dozvoljeno proizvoditi moderne kreacije tuđih klasika

2.96K
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo svi čuli one priče koje govore o tome kako neki automobilski gigant tuži malu (sirotu) samostalnu kuću što nudi modernu kreaciju njegovog klasičnog četvorotočkaša. Primera ima mnogo, a najčešći su oni koji se odnose na legendarnu Shelby Cobru, zatim razne Ferrarije na bazama Pontiaca Fiera iz osamdesetih godina, a i mnogobrojnih Jeepovih modela.

Obično bi usledila tužba gde bi veća firma bila u stanju da praktično dovede do bankrota onu manju, tako što bi nametnula dugotrajni sudski proces koji bi vodilo i do visokih pratećih troškova, a naposletku i da je spreči u plasiranju spornih automobila na ulice, ali je američka vlada upravo donela pravilo koje bi moglo da promeni mnogo toga.

Naime, američki Odsek za pitanja transporta je upravo odobrio novi zakon koji bi dozvolio firmama da prave kopije tuđih dela, ali uvek postoji ono veliko „ali“. Naime, potrebno je da se takav automobil u „originalu“ ne proizvodi najmanje 25 godina, kao što je i odobrenje originalnog proizvođača i dalje preporučljivo, ali čak i u tim slučajevima godišnja isporuka ne sme da pređe brojku od 325 jedinica.


Da li to znači da recimo neki Fordov partner može da vam ponudi novi Mustang iz 1966. godine? Pa ne baš, pošto svi automobili moraju da zadovolje sve najnovije bezbednosne zakone kao i standarde o izduvnim gasovima. U prevodu na neki jednostavniji jezik, moderna kopija može da izgleda kao klasični Mustang, ali će sve ostalo na njemu morati da bude savremeno.

I šta se onda tačno promenilo, što po zakonu nije postojalo i ranije? Pa, zapravo je samo olakšan proces koji će učiniti dogovor lakšim između proizvođača originala i samostalne kuće koja će proizvoditi kopiju. Ako ništa drugo, sigurno ćemo videti najezdu modernih kreacija i nema sumnje da će svaki gigant prodati licencu svakome ko je voljan da ih ponovo proizvodi.

AutoRepublika

(2962)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments