1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođač električnih motocikala najavljuje krosover Niutron NV
Proizvođač električnih motocikala najavljuje krosover Niutron NV
0

Proizvođač električnih motocikala najavljuje krosover Niutron NV

124
0
Podelite sa prijateljima:

Na nebu na kom zvezde predstavljaju proizvođače automobila, pojavila se još jedna. Kompanija Niutron je utemeljena od strane kineskog preduzetnika po imenu Li Jinan, iza koga stoji veoma bogato iskustvo. On je bio viši rukovodilac u firmi Huawei sve do 2000. godine, da bi potom prešao u IT gigant Baidu kako bi tamo služio na poziciji vrhovnog rukovodioca za pitanja iz oblasti tehnolgoije, da bi nakon osnivanja startapa za proizvodnju električnih automobila zvanog Mavericks Electric, odležao dve i po godine u zatvoru zbog finansijske pronevere.

Čovek danas ima 52 godine, a uticajni list Forbes njegovo bogatstvo procenjuje na cifru od oko milijardu američkih dolara.

Niu Technologies, kao kompanija koja funkcioniše od 2014. godine i proizvodi električne trotinete i motocikle, ostaje glavna delatnost za Lija Jinana. Ali, 2018. godine se odlučio da pokori i automobilsku industriju pa je privukao investiciona društva IDG Capital i Coatue Management LLC, osnivajući firmu Ziyoujia Automobile.

Sada je kineski biznismen najavio i prvi model automobila koji će se pojaviti pod amblemom marke Niutron.

Niutron NV nije mali krosover i po gabaritima se negde gađa s čuvenim modelima koji su nam poznati pod imenom Volvo XC90 ili pak Toyota Highlander. Dakle, najavljeni SUV je dugačak 4.915 milimetara, širok je 1.950 mm, dok je visina na nivou od 1.750 mm. Prednju i zadnju osovinu deli prostranstvo od 2,9 metara okruglo.

Iz kompanije su najavili da će novitet biti petosed, iako bi bilo lako izvodljivo da nudi i sedam mesta za sedenja, imajući u vidu obelodanjene dimenzije. Karoserija je izrađena od čelika i aluminijuma. Za sada je automobil prikazan samo na renderima, ali su se kamuflirani prototipovi već razmileli po kineskoj putnoj infrastrukturi kako bi se sprovela prva, testna faza.

Novajlija je utemeljen na arhitekturi Gemini za koju možemo da pretpostavimo da je interno razvijena. Krasi je oslanjanje s oprugama i standardni pogon na sva četiri kraja karoserije, što je postignuto implementacijom dva električna motora.

Pored čisto električne verzije, konstruktor najavljuje i plasma serijskog hibrida koji će nositi baterijsko pakovanje manjeg formata i benzinski motor čija će funkicija biti obezbeđenje, proizvodnja struje za dopunu baterijskih ćelija. Što se tiče karakteristika, za sada se jedino zna da će ubrzanje iz mesta do 100 km/h trajati nekih 5,9 sekundi, i kao takvo je identično nezavisno da li pričamo o novitetu u čisto električnom, ili pak u hibridnom izdanju.

Enterijer bi tek trebalo da vidimo, ali se zna da će novi krosover posedovati uspravno postavljen tablet dijagonale 15,6 inča, putem kog bi vozač imao uvid u postavke informativno-zabavnog sistema. Očekuje se i implementacija virtuelne instrumentacije.

Evo i jednog nesvakidanjeg poteza novoformiranog proizvođača automobila iz Kine. Naime, indikatori stepena dopunjenosti baterija su izvedeni u LED tehnologiji i montirani su na spoljašnosti vozila, to jest na krovnim stubovima, i to iza zadnjih vrata.

Očekujte premijeru novog SUV-a zvanog Niutron NV tamo negde tokom marta, odnosno u isto vreme kada će započeti i proces probne proizvodnje ograničene serije primeraka. Da bi ovo bilo izvodljivo, Li Jinan je morao da pazari jednu od dve fabrike pod kontrolom kompanije koja je prošle godine ušla u stečaj i koja se zove Dorcen.

Fabrika je izgrađena u gradu Čangžouu i konstruisana je tako da na godišnjoj osnovi odbaci, sklopi kontingent od 180 hiljada jedinica. Drugu fabriku Dorcena je otkupio div BYD. Početak serijske proizvodnje krosovera pod brendom Niutron je planiran za septembar.

AutoRepublika

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments