1. Home
  2. Vesti
  3. Podneta tužba protiv Ruperta Štadlera
Podneta tužba protiv Ruperta Štadlera
0

Podneta tužba protiv Ruperta Štadlera

199
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački javni tužilac je saopštio da je podneo tužbu protiv bivšeg šefa Audija, Ruperta Štadlera, koji je pod istragom zbog umešanosti u dizel skandal VW grupe.

Iz kancelarije javnog tužioca u Minhenu je stiglo saopštenje da su Štadler i još tri osobe pod istragom zbog lažne sertifikacije i prakse lažnog reklamiranja. Štadler je negirao svoju krivicu.

Druge tri osobe, optužene se da su za razvijanje motora koji su posedovali „poništavajuće“ uređaje, a koje su koristili Audi, Volkswagen i Porsche.

„Okrivljeni Štadler se tereti da je bio svestan manipulacija, najkasnije od kraja septembra 2015., ali nije sprečio prodaju spornih Audijevih i Volkswagenovih vozila nakon toga“, stoji u saopštenju tužioca.

U jednom momentu viđen kao čovek koji bi potencijalno mogao da se nađe na čelu VW grupe, Štadler je uhapšen u junu 2018., od kada je u pritvoru. Audi, koji je pre toga produžio ugovor s njim, suspendovao ga je vrlo brzo nakon što je lišen slobode.

VW grupa, koja se suočila s kaznama i kompenzacijama vrednim desetine milijardi dolara, poništila je naknadno ugovor sa Štadlerom zbog njegove navodne umešanosti u varanje na testovima na izduvne gasove.

Pored njega, optužen je bivši menadžer Audija i Porschea, Volfgang Hac, kao i dva inženjera.

Hac, koji je bivši šef sektora istraživanja i razvoja u Porscheu i bivši čovek na čelu razvoja pogona za Audi i VW grupu, proveo je nekoliko meseci u pritvoru 2017. i 2018. zbog navodne umešanosti u skandal. Njegov advokat je odbacio optužbe.

Tužilac je odbio da identifikuje ostale optužene, dok advokati Štadlera i Haca nisu bili dostupni za komemtar.

Istraga protiv još 23 osumnjičena se nastavlja, saopštila je kancelarija javnog tužioca. Ona je povezana s oko 250.000 spornih Audija, 112.000 Porschea i 72.000 Volkswagena, prodatih u SAD i Evropi.

Audi, koji je poslovično najveći profitni centar VW grupe, ubrzo nakon izbijanja skandala je bio involviran u aferu, što je u velikoj meri otežalo situaciju grupe u smislu ublažavanja posledica. Zatim se fokus premestio na Štadlera, jer su istražitelji  nastojali da utvrde samo poreklo skandala. U godinama koje su usledile, ponovljena povlačenja Audijevih vozila, kao i Porscheovih, pogonjenih motorima ingolštatske kompanije, nastavila su da narušavaju imidž marke.

U aprilu, u Brunzviku je podignuta optužnica protiv bivšeg šefa VW grupe, Martina Vinterkorna, koji bi mogao da ima veoma ozbiljne probleme, s obzirom da je dizel skandal do sada koštao konglomerat oko 30 milijardi evra.

Situaciju nimalo ne olakšava činjenica da su dodatne istrage na čekanju, uključujući i onu vezanu za tržišnu manipulaciju, gde su pod lupom aktuelni generalni direktor VW grupe, Herbert Dis, predsednik Hans Diter  Peč i Vinterkorn.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments