1. Home
  2. Sajmovi
  3. O gradnji fabrike u Evropi razmišlja i Xpeng
O gradnji fabrike u Evropi razmišlja i Xpeng
1

O gradnji fabrike u Evropi razmišlja i Xpeng

127
1
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Pekingu je bio i odlična prilika da s medijima prodivane čelnici proizvođača automobila koji su se tamo pojavili. Tako je uprava Xpenga navela da razmatraju ideju u ulaganju u gradnju fabrike za proizvodnju automobila na tlu Starog kontinenta.

Prisutni na sajmu automobila u Pekingu, koji traje od 25. aprila do 5. maja, zvaničnici kineske kompanije Xpeng su tu došli da bi narodu predstavili model iz klase minivanova X9, a koji je za sada namenjen lokalnom tržištu, najavljujući i mnoga poboljšanja proizvoda na četiri točka. Unapređenja su se ticala sledećih linija proizvoda: P5, P7, G3i i G9. Među novostima koje je Xpeng obelodanila u Pekingu, nalazi se i ideja o prelasku na arhitekturu koja radi na naponu od 800V, kao i snažan razvoj sistema veštačke inteligencije (AI) kao deo paketa opreme automobila.

Kopredsednik kompanije Xpeng Brajan Gu, je u tom kontekstu napomenuo da će se ekspanzija marke u Evropi nastaviti i, ukoliko to budu zahtevali propisi i odluke političara, kompanija je spremna da razvija proizvodne kapacitete bliske tržištima na kojima će nuditi automobile.

„Ne postoji u kamenu zapisan plan… Ukoliko želimo da se nadmećemo na tom tržištu, moramo da uradimo sve što bi nam omogućilo uspeh. U ovom trenutku pratimo kako će naši proizvodi da budu primljeni u Evropi,“ reče Brajan Gu.

Nemajte sumnje da se njegova izjava odnosi na eventualno uvođenje carinskih barijera na uvoz kineskih vozila u Evropsku uniju, što bi mogao biti rezultat istraživanja koje sprovodi Evropska komisija, a na temelju navoda da je uspehu proizvođača iz Kine umnogome doprinela kineska država kroz sprovođenje neprincipijelnih subvencija konstruktorima, a što je navodno pripomoglo tamošnjim kompanijama da budu konkurentnije od evropskih.

„Ako budemo morali da razvijamo sopstvene proizvodne i lance nabavke, moraćemo da uradimo to. Sve što bi trebalo da uradimo kako bi se nadmetali na evropskom tržištu, možda ćemo i biti prinuđeni da uradimo,“ nastavio je Gu u Pekingu. Prema rečima ovog kineskog zvaničnika, Xpeng planira da svoje međunarodno poslovanje učini većim delom svoje prodaje. Ove godine bi udeo izvoza u ukupnom plasmanu Xpenga, mogao da poraste na oko 10%, sa oko 1% do 2% prošle godine. Modeli marke Xpeng se već prodaju u Nemačkoj, Holandiji i Norveškoj, a u toku je plan proširenja za tržišta poput Francuske, Italije ili Velike Britanije.

Što se tiče američkog tržišta, Brajan Gu veruje da iako je to važno tržište, ono ostaje dugoročni cilj Xpenga jer „teško okruženje“ čini osmišljavanje „hrabrog plana ulaska“ malo verovatnim u ovom trenutku.

Ko prati situaciju u globalnoj automobilskoj industriji, setiće se da je samo par nedelja nakon što je u decembru prošle godine BYD zvanično najavio gradnju fabrike u Mađarskoj, a samo par dana nakon iznošenja istih težnji marke Chery, a koje se tiču Španije, pojavile su se i informacije o tome da i Dongfeng želi isto na Apeninskom poluostrvu.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Logican potez koji se i ocekivao. Proizvodnjom na EU tlu postaju „domaci“ i izbegavaju carine a istovremeno eliminisu velike troskove transporta i veliki rizik pri transportu gotovih automobila. Za ulazak na USA trziste Kinezi su pokusali preko Meksika ali im je vlada USA zatvorila ta vrata. Da li ce sada pokusati sa proizvodnjom u USA?