1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Ford F-150 Raptor stiže trećeg dana februara
Novi Ford F-150 Raptor stiže trećeg dana februara
0

Novi Ford F-150 Raptor stiže trećeg dana februara

295
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da je Ford apsolutni kralj u klasi komercijalnih vozila na američkom tržištu, a njegov model iz F-Serije je bestseler još od 1977. godine. Već više od jedne decenije, vrh ponude čini terenska opcija pod imenom Raptor, koja je već stekla kultni imidž i reputaciju, kako među privatnim kupcima tako i u profesionalnom auto-moto sportu.

Ali, krajem prošle godine je veliki rival Ram 1500 zatekao Raptor na spavanju, i njegove 702 konjske snage iz 6,2-litarskog V8 motora se činilo kao ogromna prednost nad Fordovim predstavnikom, koji se mogao pohvaliti sa „samo“ 450 „konja“. Nije bilo bitno što je Raptor za preko 300 kilograma lakši, zahvaljujući aluminijskoj konstrukciji jer za „Jenkije“ veće je uvek bolje, pa brojka 702 svakako zvuči impresivnije nego 450.


Ali, Ford je spreman da uzvrati udarac i najavio je da će treća generacija terenca debitovati za desetak dana, ili konkretnije, videćemo ga trećeg februara u kasnim večernjim satima.

Svi smo očekivali povratak V8 motora, ali sajt „F-150 Online“ tvrdi da proizvođač još uvek nije spreman da se odrekne EcoBoost turbo tehnologije u koju je investirao toliko vremena i novca. Iz tog razloga, ponuda Raptora će ponovo startovati sa poznatim 3,5-litarskim turbobenzincem, ali se pretpostavlja da će ovaj put biti pridodat i električni agregat.

Na taj način bi se dobio hibrid sa najmanje 500 do 550 „grla“, koji bi definitivno bio korak unapred u poređenju sa prethodnikom. Ali razni špijunski video snimci nam govore da će u opciji biti i motor sa osam cilindara. Najrealniji izbor je 5,2-litarski sa kompresorom koji se već ugrađuje u Mustang Shelby GT500 i gde razvija čak 760 „konja“, ali nije isključena ni mogućnost „kamionskog“ 7,3-litarskog koji se već može naći ispod haube Raptorov većeg brata s oznakom SuperDuty. Jedini izbor menjača je desetostepeni automatski.

Ostatak opreme se ne bi trebalo izmeniti u većoj meri, što nam govori da ponovo možemo da očekujemo pikap kamionet sa mogućnošću savladavanja svih terenskih uslova, i verovatno će se opet oprobati na najvećim svetskim profesionalnim trkama kao što su Baja i Dakar.

Ali, naravno sa novom generacijom F-150 stiže i moderna tehnologija, oprema i još mnogo toga, pa će kupci morati da izdvoje više od 55.150 američkih dolara koliko Raptor trenutno košta. Ipak, Fordov predstavnik je za više od 16.000 najmanjih zelenih novčanica jeftiniji od Rama, pa odluka da osnovni model pruža V6 motor, a da V8 pokvari Ramu račune u direktnom duelu, jeste možda i najracionalnija.

Odgovore na mnoga pitanja ćemo saznati za desetak dana, a AutoRepublika će vam doneti detaljni izveštaj.

AutoRepublika

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments