1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. „ABT nudi 40 dodatnih konja onom koji poseduje 1.5 TSI“
„ABT nudi 40 dodatnih konja onom koji poseduje 1.5 TSI“

„ABT nudi 40 dodatnih konja onom koji poseduje 1.5 TSI“

1.57K
3
Podelite sa prijateljima:

Poznata tjunerska kuća „koja od svake Škode pravi Audi“, ABT Sportsline je predstavila malenu komponentu koja omogućava dodatne konjske snage za motor koji koriste modeli iz velike grupacije Volkswagen, a koji nosi oznaku 1.5 TSI.

U pitanju je četvorocilindarski turbobenzinski motor koji pokreće veliku familiju modela, počev od malenog gradskog heča Polo i premijum blizanca A1, pa preko povećih krosovera Tiguana, Tarraca i velike limuzine Škode Superb. U fabričkom izvođenju, omaleni biser tehnike nudi 150 konjskih snaga uz 250 njutn metara najvišeg obrtnog momenta.

Oni kojima to neće biti dovoljno za sreću (a ljudima uvek neki đavo fali), te cifre mogu biti uvećane do ugodnijih 190 konjskih snaga i 290 njutn metara obrtnog memonta, a zahvaljući ugradnji nove kontrolne jedinice koja je sertifikovana kao otporna na prašinu i vodu i koja poseduje zatvoreno kućište uz utičnicu i membranu tipa Gore-Tex.

ECU jedinica zadužena za kontrolu rada motora, neće dozvoliti da motor diše punim plućima sve dok rashladna tečnost ne dostigne optimalnu radnu temperaturu kako bi se zaštitile interne komponente. Barem na papiru, tjuner obećava i nižu potrošnju jer se zbog optimizovanog rada motora omogućava ranija promena stepena prenosa transmisije u viši prenosni odnos nego kada agregat ostane u zoni fabričkih podešavanja. Ovde nam samo neće biti jasno zašto to i sami proizvođači ne „mahnu čarobnim štapićem“ i ponude kupcima više snage uz nižu potrošnju a bez štetnih implikacija, već to „parče hleba“ ostavljaju genijalcima iz tjunerskih kuća.

Sitna komponenta koju mogu instalirati i entuzijasti zlatnih ruku u sopstvenoj režiji, nudi se za nepunih hiljadu evra u Nemačkoj i prilagodljiva je za svako vozilo sa dole prikazane tabele.

Ako vas ova priča privlači, i poželite još malo ekskluzivnog perja za vaš Audi, Seat, Škodu ili Volkswagen, onda je ABT prava adresa za vas. Zavisno od modela, ponuda uključuje i neke komponente koje daju više vatre pogonskom sklopu, a tu su gabaritnije felne i karoserijski dodaci koji će učiniti da se u vašoj Škodi ili bilo kojoj marki iz spektra sijamskih blizanaca, osećate veoma posebno.

Pošto je ABT specijalizovan za modifikacije vozila iz sastava Volkswagen grupe, vlasnici tih vozila mogu računati da će im biti ponuđeno da potroše novac i na personalizaciju kokpita gde se nudi svakojaki dodatni dodaci i gadžeti.

AutoRepublika

(1567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Na našem škoda forumu se vodi diskusija o razlici TSI motora, da li su samo softverske razlike ili i mehaničke, pojedinci sa 86ks, čipuju motori dobijaju, npr 30ks više.

Suština je da svi turbo motori imaju prostora za dodatne konje, koji se mogu osloboditi. Naravno ostaje stara dilema, koliko štete / opterećenja se prenosi na komponente motora.

u principu za par stotina eur, dobija se popriličan skok performansi

Balkanboj

Interesujem se i ja za chip tuning, ali je zajebano naći dobru tjuning kuću. S obzirom da imam nekoliko prijatelja automehaničara koji vole „nabudžene“ automobie i imaju dodira sa nekim od tih kuća, imam i preporuke kod koga uraditi takvu operaciju. Legenda kaže da se kod turbo motora može dobiti dodatnih 15% snage motora bez štetnih uticaja na rad i trajnost istog. U mom slučaju bih imao 200ks i 400Nm. I za kraj, jedan od problema pri chip tjuningu je upravo povećanje obrtnog momenta jer je menjač predviđen da radi uperen sa tim motorom, a ne jačim. Recimo, ma mom… Pročitaj više »

Branko

Voliš legende? I ja, ali su i dalje samo legende. Naravno da takve intervencije imaju značajne negativne utjecaje na rad i trajnost motora, probao na vlastitoj koži. Zajebano je naći i djeda Mraza, valjda zato ga nitko nikad i nije našao. Naprosto ne vjerujem u chip (točnije “cheap”) tuning bez zamjene i mehaničkih komponenti.