1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford + Shelby = 45 godina
AR pijaca klasika: Ford + Shelby = 45 godina

AR pijaca klasika: Ford + Shelby = 45 godina

75
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se na prvi pogled čini da je originalna saradnja između firmi Ford i Shelby American trajala dugo godina, realnost je sasvim drugačija. Šta-više, čuveni tjuner je lično modifikovao razna izdanja modela Mustang samo tokom 1965. i 1966. godine. Nakon toga je služio kao savetnik do 1970. godine, ali je sva izdanja Shelby zapravo proizvodio Ford u svojim fabrikama.

Moraće da prođe mnogo godina pre nego što dva partnera ponovo uspostave saradnju, a to se konačno desilo 2003. godine kada je Ford predstavio moderno izdanje modela GT. Odjednom se pojavila i ideja da bi Shelby ponovo mogao da tjunira Mustanga i prvo moderno izdanje će usledeti dve godine kasnije.

Za našu priču je ipak najbitniji jedan drugi Mustang Shelby i to pretežno paket opreme nazvan GT350. Kada je predstavljen na Sajmu tjunera SEMA u Las Vegasu 2010. godine, postao je najekstremnija konfiguracija Mustanga za vožnju na stazi. Ono šta ga je izdvajalo od predaka je podatak da nije bio brz samo na pravcu već je mogao da savlada i krivine kao najbolji sportski četvorotočkaši.

Razlog je ležao u mnoštvu modifikacija, ne samo od strane Shelbyja već i od Fordove trkačke divizije pod imenom Ford Racing, ali i od samostalnih tjunera kao što su Borla, Cragar i Baer. Pored nekih zaista ekstremnih modifikacija po pitanju stila, koje generalno nismo navikli da vidimo na Mustangu, Shelby GT350 je doneo i novi 5,0-litarski motor koji će tek kasnije da postane deo ponude ponude ovog automobila.

Nudio se u tri konfiguracije, a bazna je bila ona sa atmosferskim izdanjem i 430 konjskih snaga. Zatim je usledila verzija sa kompresorom i 525 „grla“, a u vrhu se nalazio model sa 624 „konja“ (doduše, u tom slučaju se gubila garancija). Snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Uparen sa najjačim motorom, Shelby GT350 je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 3,7 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 275 km/h.

Iako je automobil originalno predstavljen kao koncept za proslavu 45 godina od prvog Mustanga Shelbyja, kasnije će biti pušten i u serijsku proizvodnju i biće napravljeno 1.159 jedinica. Od navedene cifre, samo 44 je stiglo sa kompresorom ispod haube.

Primerak iz priloženih fotografija je iz 2011. godine i trenutno se nalazi u gradu Mejbel unutar američke savezne države Minesote. Do sada je prešao tek 2.400 kilometara i reč je o verziji sa 525 konjskih snaga. Shelby GT350 se u spomenuto vreme prodavao bez nekih opcija, što znači da je bio napucan opremom i mehaničkim modifikacijama da se opravda visoka cena.

Takvo zadovoljstvo je u svoje vreme koštalo čak 84.068 dolara ili 115.030 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Automobil je do sada imao samo jednog vlasnika, a trenutno pripada privatnom izložbeno-prodajnom salonu.

Aukcija je na kraju donela sedamnaest ponuda, od čega je najviša iznosila 71 hiljadu dolara, ali to nije bilo dovoljno da Shelby GT350 promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(75)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments