1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovo je najpoželjniji serijski Ford Mustang u istoriji
Ovo je najpoželjniji serijski Ford Mustang u istoriji

Ovo je najpoželjniji serijski Ford Mustang u istoriji

2.92K
0
Podelite sa prijateljima:

S karijerom koja traje skoro šest decenija i s preko deset miliona prodatih jedinica, nema sumnje da je Ford Mustang jedna od najvećih ikona automobilske industrije. Teško je pronaći samo jedan model koji je najbolji i najpoželjniji i izbor se uglavnom svodi na neke od onih koje je modifikovala firma Shelby American. Ali, krajem šezdesetih godina prošlog veka, Ford je imao veoma aktivni trkački program zahvaljujući kom je svetlost dana ugledao svemogući Boss 429.

Proizvodio se samo 1969. i 1970. godine, kako bi se homologavao spomenuti agregat za šampionat NASCAR, iako se Mustang u njemu nikada nije ni takmičio. Tokom 1969. godine je proizvedeno 859 jedinica, a naredne još 499, čime je kompletirana jedna era najpoznatijeg perioda američke automobilske industrije.

Boss 429 je danas izuzetno cenjen, a jedan od primeraka iz 1970. godine stiže na čuvenu aukciju Mecum naredne sedmice. Ono šta je razlikovalo ovu verziju od svakog drugog Mustanga na ulicama, je svakako motor ispod haube.

Tu se krio „svemogući“ V8 zapremine 429 kubnih inča (7,0 litara) koji je Ford reklamirao kao proizvod koji razvija 375 konjskih snaga. Međutim, javna je tajna da su kompanije namerno objavljivale podatak s nižom od stvarne snage kako bi se zavarale osiguravajuće kompanije, pa eksperti veruju da Boss 429 zapravo pruža više od 500 „grla“.

Da bi pokazali koliko je ovaj motor specijalan, možda je najbolje da kažemo da je isti pogonski blok pokretao i legendarni Ford GT40 kada je pobedio na čuvenoj trci 24 sata LeMansa, čak četiri godine zaredom. Kasnije se našao i pod haubom modela Torino na putu do trijumfa u šampionatu NASCAR-a 1969. godine.

 

Kao svaki drugi Boss 429, i ovaj pruža četverostepeni manuelni menjač. Naravno, nije samo motor bio jedina izmena, pa je Kar Kraft (dugogodišnji Fordov partner koji je proizvodio sve specijalne modele) modifikovao i ogibljenje, kočnice i naravno menjač.

U oglasu se navodi da je automobil prevalio svega 7.745 milja (12.464 kilometara) otkada je napustio fabriku, i da je nedavno restauriran od strane profesionalne kuće Randal Restoration. Inspekciju je uradio čovek po imenu Bob Perkins, inače „sudija“ kluba obožavalaca u matičnoj zemlji Forda, koji nosi naziv Mustang Club of America. Tom prilikom mu je Perkins dao najviše ocene.

Eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji najmanje 250 hiljada američkih dolara ukoliko želi da postane vlasnik ovog specijalnog Mustanga.

AutoRepublika

(2922)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments