1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Sećate li se kada su Ameri pokušali da turbo tehnologijom zamene V8 motore?
Sećate li se kada su Ameri pokušali da turbo tehnologijom zamene V8 motore?

Sećate li se kada su Ameri pokušali da turbo tehnologijom zamene V8 motore?

2.77K
1
Podelite sa prijateljima:

I ne, ne pričamo o periodu prethodnih godina, kada su novi zahtevi po pitanju izduvnih gasova praktično eliminisali legendarne V8 motore. Možda je teško poverovati, ali tokom osamdesetih godina prošlog veka, Amerikanci su zaista pomislili da nafte ponestaje i da je agregatima sa osam cilindara odzvonilo.

Daleko od toga da je turbo tehnologija bila nova, a još pedesetih godina Buick je vredno radio na njenom razvoju. Pride, tehnoologiju su u serijskoj proizvodnji upotrebile bratske divizije Chevrolet i Oldsmobile. Ona nije zaživela u većoj meri, ali do kasnih sedamdesetih godina, Amerika je prošla kroz dve naftne krize i svi su pomislili da je V8 motorima odzvonilo.

Usledila je inovacija kod turbobenzinaca sa četiri i šest cilindara od strane praktično svake američke firme i svi su reklamirani kao alternativa za V8. Najdalje od njih je ponovo otišao Buick koji je pružio model Regal Grand National i ime je dobio po najmoćnijom seriji šampionata NASCAR. Pružao je 3,8-litarski turbobenzinac u nekoliko verzija, a šlag na torti je bila verzija GNX iz 1987. godine.

Bila je to poslednja godina za ovaj automobil pre nego što je naslednik debitovao, a proizvedeno je samo 547 primeraka po ceni od 29.900 dolara (oko 70.850 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti). Reklamiran je sa snagom od 276 „konja“, mada će istraživanja pokazati da je zapravo razvijao 300 „grla“ i maksimalnih 570 Nm obrtnog momenta.

GNX je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 4,6 sekundi i da pređe četvrtinu milje (402 metra) za 12,7 sekundi, što ga je učinilo bržim na pravcu, nego modeli Ferrari F40 i Porsche 930. Četvorostepeni automatski menjač je prenosio snagu na zadnje točkove, a GNX je bio dostupan samo u crnoj boji i napucan opremom.

Tokom godina ovaj automobil je postao izuzetno skupocen i poželjan među kolekcionarima. Nije retkost da ga vidimo i u filmskoj industriji kao što je serijal filmova „Fast & Furious“, a na aukciju sada stiže verovatno najređi GNX na svetu.

Ono šta ga čini toliko vrednim je podatak da je tokom poslednje 34 godine vožen samo 14,3 kilometra. Originalno je prodat u salonu Ralph Buick u gradu Mina (američka savezna država Arkanzas), a prvi vlasnik je bio biznismen iz Teksasa.

Automobil nikada nije registrovan pa je tako celokupni enterijer prekriven zaštitnim materijalima. Tokom navedenog perioda je često korišćen za izložbe, ali kao što smo spomenuli – ulicu nikada nije video. Poslednji put je promenio vlasnika pre dve godine za sumu od 205 hiljada američkih dolara, a današnja vrednost je sigurno daleko veća.

U svakom slučaju, videćemo ga na aukciji Barrett-Jackson u Las Vegasu ove sedmice. A što se tiče same turbo tehnologije, do kasnih osamdesetih godina gorivo je ponovo bilo jefino i Jenkiji su se ponovo okrenuli onome šta rade najbolje – V8 motorima.

AutoRepublika

(2771)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bole

„There is no replacement, for displacement!“