1. Home
  2. Vesti
  3. Avtovaz promenio naziv modela Lada 4×4
Avtovaz promenio naziv modela Lada 4×4
2

Avtovaz promenio naziv modela Lada 4×4

2.58K
2
Podelite sa prijateljima:

Ruska kompanija koja posluje u sastavu velike Renault grupe, Avtovaz je objavio da je odlučio da promeni naziv terenca Lada 4×4. To ujedno podrazumeva da se kultni model s povišenom pozicijom sedenja vraća svom izvornom imenu Niva, ali će pun naziv vozila ipak biti malo duži, i glasiće Lada Niva Legend.

Na taj način smo došli do toga da će Avtovaz proizvoditi tri modela s indeksom Niva u nazivu i sva tri će posedovati različit dizajn. Podsetićemo da je nedavno restilizovana verzija koja je ranije plasirana pod markom Chevrolet i da je i njoj naziv izmenjen, pa sada glasi Lada Niva Travel. Tu je verzija koja je do juče nosila oznaku 4×4. 

Niva Legend je prvi svetski SUV model s monokok (samonosećom) karoserijom koja poseduje stalni pogon na obe osovine, s mogućnošću zaključavanja centralnog diferencijala i angažovanjem reduktora, naglašava proizvođač. Ovaj model je dostupan u više od deset izvođenja, uključujući i komercijalno, a svi do jednog koriste isti motor. U pitanju je četvorocilindarski benzinac zapremine 1,7 litara i 83 konjske snage koji sarađuje s petostepenim ručnim menjačem.

Iako naziv ovog modela još uvek nije izmenjen na zvaničnoj internet stranici marke Lada, jasno je da sa cenom startuje od 6.460 evra.

Lada Niva – ranije poznata kao Chevrolet Niva

Što se tiče Nive, koja je do prošlog leta nuđena s bedžom Chevroleta, koji je nakon toga ustupio mesto znamenju Lade, njegova montaža je upriličena u fabrici pod kontrolom preduzeća Lada West Togliatti (preimenovani GM-Avtovaz). Njena cena kreće od 8.110 evra, a nosi pomenuti motor zapremine 1,7 litara, ali koji ovde oslobađa 80 konjskih snaga. Veoma zanimljiv tekst o ovoj saradnji Rusa i Amerikanaca možete pročitati ovde.

Naposletku, Nivina verzija Travel je počela da silazi s proizvodnih traka pre par nedelja. Odlikuje je zaseban dizajn prednjeg i zadnjeg kraja vozila, specifične svetlosne grupe na oba kraja karoserije, baš kao i drugačija maska hladnjaka. Neodoljivo podseća na japanski SUV Toyota RAV4.

Lada Niva Travel

Prvi kupci Nive Travel će svoje primerke dobiti početkom 2021. godine. Cena Lade Nive pre restilizacije, varira u rasponu od  8.150 do 9.800 evra, do će cene novajlije tek biti objavljenje.

AutoRepublika

(2577)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Moja draga „njivuška“ postaje „Ledžend“ ? Uh …

Bungi

Osim mijenjanja naziva za ovih 40 godina mogli su na Nivi još štošta da promijene.Da kompletan interijer presade iz Lade Xray, da ugrade novi 1.6 motor iz Veste, da ponude automatik mjenjač, izbace ručice blokade diferencijala i reduktora kao na fergi 39 i zamijene ih kružnim prekidačima, kompletno redizajnuraju spoljašnost, jednom konačno da pocinkuju karoseriju,… Treba da se ugledaju na Mercedes G koji se stalno unapređuje.