1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot e-408 – snaga i domet električne krosoverizovane limuzine
Peugeot e-408 – snaga i domet električne krosoverizovane limuzine
0

Peugeot e-408 – snaga i domet električne krosoverizovane limuzine

151
0
Podelite sa prijateljima:

Najavljen 2022. za 2024, Peugeot e-408 se od tada više nije spominjao. Galska marka potvrđuje prezentaciju za ovu godinu. Međutim, prema informacijama kolega iz francuskog l’Argusa, malo će da kasni njegov debi; tačnije, planira se tek za početak 2025. godinu.

Peugeot 308 je zasnovan na modularnoj platformi EMP2 V3 dizajniranoj tokom ere samostalnosti francuske grupacije PSA. Međutim, ova arhitektura prvobitno nije bila dizajnirana za električne modele, stoga i čudi što su inženjeri nekako uspeli da ubace elektični sklop iz e-208, koji uključuje bateriju od 54 kWh i motor od 156 KS.

To delimično objašnjava sramežljive performanse ovog modela u poređenju sa konkurentima zasnovanim na čisto električnim platformama kao što su Renault Megane E-Tech ili Volkswagen ID.3. Stoga 408, koji se nalazi delimice u klasi iznad i koji ima oblik krosover limuzine, opremljen je malo izmenjenom verzijom ove tehničke osnove koja mu omogućava veći razmak od tla uz korišćenje točkova i guma većeg prečnika.

Takođe ima i duže međuosovinsko rastojanje – e-408 će tako moći da smesti nešto veću bateriju ispod svog poda. Biće ponuđen sa baterijom sa nešto više od 60 kWh kapaciteta koja će mu, uprkos većoj težini, ponuditi „WLTP“ autonomiju veću od 413 km kod e-308. Međutim, malo je verovatno da će njegov domet dostići 500 km. Prilikom lansiranja, trebalo bi da uključi evoluciju CATL-ove baterije koju trenutno koristi Peugeot.

Prema našim izvorima, Peugeot e-408 će pokretati elektromotor M3 kompanije Emotors (nazvan EDM #2 u Stellantisu) koji već oprema brojna vozila iz grupe Stellantis, u novoj verziji od 204 KS. Tako će ponuditi više snage nego na e-308, ali manje nego u e-3008 (230 KS) ili u Abarthu 600e (240 KS) kako bi se poštovala komercijalna hijerarhija asortimana i brendova.

Peugeot e-408 će se proizvoditi u Miluzu, kao i termički 408, i deliće pogon sa električnim DS4 E-Tense. Biće predstavljen krajem godine, a proizvodnja će početi u decembru. Samo nekoliko primeraka će napustiti fabriku do kraja godine. Pre toga, asortiman Peugeota će se proširiti dolaskom novog modela 5008 i njegove električne verzije e-5008, koji će biti predstavljen krajem marta 2024. godine.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments