1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi imaju čak 300 proizvođača električnih automobila
Kinezi imaju čak 300 proizvođača električnih automobila
5

Kinezi imaju čak 300 proizvođača električnih automobila

260
5
Podelite sa prijateljima:

U Kini posluje ogroman broj domaćih EV brendova. 

Ova zemlja je i dalje globalni centar elektrifikacije, iako Evropa preti da joj preotme tu titulu. Da li će u tome i uspeti, teško je reći, pre svega jer kineske marke polako stižu i na Stari kontinent, i za razliku od pre dvadesetak godina, ovaj put imaju šta da ponude.

Tamošnja vlada sada želi da konsoliduje domaće proizvođače električnih vozila i da one koji su isuviše mali pripoji većim brendovima. To je plan ministra za industriju i informacione tehnologije po imenu Ksiao Jaking. On ističe da je neophodno objediniti proizvođače, kako bi snažnije nastupili na tržištu.

„Preduzeća su mahom mala i raštrkana. Stoga ohrabrujemo spajanje u cilju bolje koncentracije na samom tržištu“, rekao je Jaking. Kineska vlada navodno sprema nove mere kojima će uputiti brojne male marke na fuzionisanje, čime bi trebalo da se poboljša situacija među razvodnjenim proizvođačima električnih automobila.

Osim pokušaja da što pre konsoliduju EV marke (jer Kina ovde vidi veliku šansu za dominaciju na globalnom tržištu električnih vozila), tamošnja vlada je nedavno kaznila tri proizvođača mikročipova koji su sumanuto podigli cene – pa su za jedan mikročip tražili 40 puta više nego pre početka krize.

Resorni ministar potvrdio je da je fokus vlade na ujedinjavanju malih EV brendova, kao i na rešavanju čvora u vezi sa proizvodnjom poluprovodnika i mikročipova.

AutoRepublika 

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Beše ovde nedavno tekst o dolazećim propisima u EU pa i jacoj penalizaciji karbonskog otiska u koji će ulaziti i transport, što bi robu sa transportom iz Kine učinilo skupljom. Ne znam kako Kinezi misle da prevaziđu taj problem.

BB

A da voze brodom na jedra?

moron

Ne bi me čudilo da „Europejci“ tada u ukupan karbonski otisak roba namenjene prodaji u EU ubace i CO2 potreban za proizvodnju tih „jedrilica“ …

Djordje Pesic

Najbolje da u EU predju na pogon cetvorkom i dvojkom. Dvojkom na manje distance, do recimo kilometar, eventualno dva, za bolje kondicionisane evropljane. Cetvorkom ostali. Pa, ko prezivi pricace. Bice prevoz skroz ekoloski, kao u srednjem veku, tad nije bilo ni izduvnih gasova (osim prdeza) ni ostalih „zagadjivaca“. Zivelo se cisto, u skladu sa prirodom, i ne mnogo dugo, da se ne bi trosili prirodni resursi previse.

Rikošet

300 možda imaju sa ovim što proizvode električne skutere, kvadove i ostala vozila, ali automobile proizvodi sigurno ovih 25:

(Nazivi brendova su napisani velikim slova, jer sam kopirao nazive proizvođača…)

AIWAYS, BORDRIN, BYTON, DENZA, ENOVATE MOTORS, FF, GAC-NIO (HYCAN), GUOJI ZHIJUN, HENGCHI, HOZON, HUMAN HORIZONS, ICONIQ MOTORS, JEMMELL, JINKANG-SERES, LEAPMOTOR LEVDEOL, LXIANG AUTOMOTIVE, MIN’AN, NEVS, NIO (WEILAI), QIANTU MOTOR, QINGYUAN, SINGULATO, SITECH DEV i SKYWELL.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet