1. Home
  2. Vesti
  3. Lada Niva se vraća na velika vrata
Lada Niva se vraća na velika vrata
6

Lada Niva se vraća na velika vrata

31.31K
6
Podelite sa prijateljima:

Naziv Chevrolet Niva odlazi sada u istoriju. Automobil s tim indeksom će se ubuduće prodavati pod starim i dobro poznatim imenom Lada Niva, pod kojim je ruski terenac i stekao svetsku slavu. Danas je AvtoVAZ obnarodovao fotografije vozila koje će nositi kompanijski amblem. Pored dobro poznatog logoa čuvenog SUV-a, terenac će promovisati i izmenjenu masku hladnjaka koja je modifikovana na način da ugosti oval koji simbolizuje ruskog proizvođača, umesto Chevroletove „krstače“. 

Korišćena su i grafička rešenja koja se mogu videti i na ostalim aktuelnim modelima putničkih automobila marke Lada. Druge promene koje su eventualno načinjene nisu vidljive, niti je pak konstruktor izveštavao o njima.

Oni stariji, ili pak bolji poznavaoci prilika u ruskoj automobilskoj industriji, prisetiće se da je VAZ-2123 radna oznaka iza koje se skriva Lada Niva druge generacije, i koja je bila razvijena tokom devedesetih godina prošlog veka od strane stručnjaka zaposlenih u zavodu AvtoVAZ.

Kontigent ovih vozila je tokom 2000. i 2001, godine izbačen na tržište pod markom Lada, ali su već pomenute 2001. godine, AvtoVAZ i General Motors osnovali zajednički poduhvat i modifikovani SUV je dalje nastupao pod imenom Chevrolet Niva.

Originalni model VAZ-2123 Niva-2

Podsetićemo da je poslednjeg meseca prošle godine, AvtoVAZ otkupio 50% učešča u kapitalu zajedničkog poduhvata GM-AvtoVAZ koje je držala američka strana. Potom je u aprilu ove godine, komapnija promenila ime tako da se sada naziva LADA WEST TOGLIATTI JSC.

U proteklih šest meseci, proizvodnja Nive je nastavljena pod starim imenom terenca, to jest pod markom Chevrolet, iako su još tokom februara počele isporuke Nive sa Chevroletovim krstom, a AvtoVAZ je već uključio Nivu u svoje prodajne statistike. Sada je Lada Niva postala punopravni član game ruske kompanije.

Što se tiče samog vozila, može se konstatovati da tehničkih promena nije bilo. Sudeći prema homologacionim dokumentima sadržanim u dozvoli za promet na ruskom tržištu (OTTS), a koja je objavljena još u maju, svi ključni parametri i karakteristike Nive ostaju neizmenjeni. Tako, Lada Niva poseduje agregat zapremine 1,7 litara. On razvija 80 konjskih snaga i sarađuje s petostepnim ručnim menjačem. Snaga se u kontinuitetu šalje na sva četiri ugla karoserije.

Proizvođač nije objavio pojedinačne, to jest predodređene pakete opreme koji su osmišljeni za Nivu, niti su obelodanjene maloprodajne cene, ali je sasvim izvesno da će deo ponuđene opreme činiti i specijalni dodaci za terensku vožnju, poput onih sa pređašnje verzije koja je nosila naziv Chevrolet Niva LE. Sada će pandan varijanta biti oslovljavana sa Lada Niva Off-Road.

Odlazeći model Chevrolet Niva se nudio po ceni od 8.670 evra, pa sve do 10.840 evropskih banknota. Uzgred budi rečeno, tokom celokupnog trajanja zajedničke istorije ruske i američke strane, isporučeno je preko 700 hiljada primeraka ovog terenca.

Nakon svega, paleta kompanije AvtoVAZ će od sada sadržati dva terenska vozila, i to klasičnu Ladu 4×4, kao i “novu” Ladu Nivu. Podsetićemo da će nova Lada 4×4 biti utemeljena na Dusteru.

AutoRepublika

(31309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Veoma simpatičan auto, nadam se da će se i kod nas ponuditi.
Minus je motor i volan koji totalno odudara od unutrašnjosti.

Profesionalac

Dizajn je da se ispovracas. Vec sad je ovo zastario dizajn, podsjeca me na ona indijska auta od par hiljada evra.
Kakvih sve modernih i lijepih koncepta nove Nive sam vidjao na netu i oni naprave ovako nesto! Duster se ne moze porediti sa ovim, ne vidim sta im je zajednicko! Ljepsa mi je stara klasicna Niva nego ova!

Bungi

Ako su ovo „velika vrata“ šta su tek „mala“.?? Ovo je terenac koncepcija koja je bila u modi prije jedne decenije, danas više nego zastario. Nova Niva mora biti na skraćenoj platformi Dastera 4×4 plus reduktor i blokada diferencijala iz Nisana X-trejl. Ne treba ni da napominjem da obavezno mora ličiti na staru Nivu a poželjno je i da ima elemente ladinog novog „X“ dizajna.

Ševarice

Radnici nose maske da ne bi zarazili automobile.

D_C

‘… paleta kompanije AvtoVAZ će od sada sadržati dva terenska vozila, i to klasičnu Ladu 4×4, kao i “novu” Ladu Nivu.’
Sada mi nije jasno: jel ova na fotografijama ‘klasična’ Lada Niva 4×4? Ako jeste, šta se dešava sa klasičnom klasičnom Nivom, onom nastalom još sedamdesetih godina? Meni ovo liči kao skroz pogrešan potez. Trebalo bi ostaviti original za ljude i institucije kojima je potrebna maksimalna off road opcija i ‘novu’ Nivu na bazi Dustera kao civilizovaniju varijantu. Ovaj gore niti smrdi nit miriše.

Sebastian L.

Ovo na slikama je Lada Niva. Krajem 20-tog veka je napravljena zajednička kompanija AvtoVAZ i GM i na nju je preneto korišćenje naziva modela „Nova“. Rezultat je ovo vozilo koje se sada ponovo vraća pod brend Lada (ranije je nosilo naziv i logo Chevrolet Niva). Vozilo koje se nekad zvalo Lada Niva je preimenovana u Lada 4×4 i dan danas se pod tim nazivom i skoro u neizmenjenom obliku proizvodi i prodaje – nažalost po AvtoVAZ na sve manje tržišta (nedavno su povučeni i sa tržišta Nemačke ali i Madjarske gde je decenijama Lada bila najprodavaniji auto). Sa zapadnoevropskih tržišta… Pročitaj više »