1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Zanimljivost dana: Samo su tri proizvođača u istoriji imala V16 u serijskim modelima
Zanimljivost dana: Samo su tri proizvođača u istoriji imala V16 u serijskim modelima

Zanimljivost dana: Samo su tri proizvođača u istoriji imala V16 u serijskim modelima

14.09K
2
Podelite sa prijateljima:

Sada se trio V16 klasika nudi na aukciji!

Da li ste znali da su u dugoj istoriji automobilizma, koja traje više od jednog veka, samo tri proizvođača uspela da ponude V16 motor u serijskoj proizvodnji? Da, lista je zaista toliko kratka, a pri tom moramo napomenuti da onaj u Bugattiju Veyronu i Chironu ne spada u tu kategoriju pošto je on ipak malo drugačije (W) konstrukcije. Pa ko onda spada u ovu kategoriju?

Većina nas je sigurno čula za Cadillaca, ali su Marmon i Cizeta svakako manje poznati. Sada će jedan s(p)retković sa izuzetno dubokim džepom krajem meseca moći da postane vlasnik sva tri modela kada se pojave na čuvenoj aukciji u organizaciji kuće RM Sotheby u američkoj saveznoj državi Arizoni.


Pa hajde da krenemo redom. Prvi od njih je Cizeta V16T iz 1993. godine o kom smo pisali protekle godine, a taj tekst možete da pročitate ovde. Ovaj konkretni automobil je pripadao sultanu od Bruneja, a kako smo ga već detaljno opisali nećemo ponovo zalaziti u detalje. Reći ćemo samo da se vrednost procenjuje na brojku između 600.000 i 750.000 dolara.

Zatim stižemo da pionira V16 motora, a to je Cadillac. Mnogi ovog džina smatraju za najboljeg predstavnika predratne automobilske škole i možda najpoznatijeg „Jenkija“, i u svoje vreme je važio za verovatno najpoželjniji automobil na svetu. Cadillac je sebe smatrao „svetskim standardom“, a kada je konkurencija iz Packarda, Pierce-Arrowa i Lincolna najavila svoje motore sa dvanaest cilindara, General Motors je bio primoran da krene korak dalje i nadmaši ih.

Debitovao je u januaru 1930. godine s motorom zapremine 452 kubna inča (7,4 litre), a dobijen je tako što su spojena dva postojeća I8 motora. Ukupna snaga je iznosila 160 „grla“, a proizvodnja će se odvijati deset godina i u tom periodu će biti prodato samo 4.386 primeraka. Ovaj konkretni model je iz 1932. godine i pripada seriji od samo 14 jedinica u kabrio-kupe stilu od strane samostalne stilske kuće Fisher.

Do današnjeg dana je preživelo svega četiri automobila. Njegova rana istorija nije poznata, a aukcijska kuća kaže da je konkretan primerak pronađen na rezervatu Indijanaca davne 1959. godine. Tada je detaljno restauriran i tokom narednih trideset godina je često menjao vlasnika.

Od tada se nalazi kod trenutnog vlasnika i tokom godina je pobeđivao na nekim od najvećih konkursa širom Amerike kao što su Pebble Beach i Amelia Island Concours. Vrednost se procenjuje na cifru između 750 i 850 hiljada dolara.

Enterijer Cadillaca V16

I za kraj tu brend koji je poznatiji po premijum kamionima nego po automobilima, a to je Marmon. Ova kompanija je zapravo bila prva koja je započela razvoj V16 motora, i to još 1927. godine, ali kako su finansije bile oskudne, tako se na serijski model čekalo čak tri godine.

Do tada svet je pogodila velika depresija, koja ne samo što je smanjila kupovnu moć već i oni koji su mogli da ga priušte nisu želeli da se hvale dubokim džepom. Na kraju model Sixteen, što na engleskom jeziku označava broj 16, se proizvodio samo tri godine, i u tom periodu pronašao svega 390 kupaca pre nego što je Marmon bankrotirao.

Marmon Sixteen

To nam govori da je Sixteen daleko ređi nego Cadillacov konkurent, ali je takođe manje poznat, zbog čega je i jeftiniji. Ovaj konkretni je iz 1932. godine i pokreće ga „kamionski“ agregat zapremine 491 kubnog inča (8,0 litara) sa 200 konjskih snaga.

Sa maksimalnom brzinom od 170 km/h je u svoje vreme bio jedan od najbržih serijskih automobila na svetu. Do današnjeg dana je preživelo tek nešto više od 70 Marmona, a primerak iz naše priče ima više nego impresivnu istoriju.

Naime, 1974. godine se takmičio na Reliju Monte Karlo dugačkom 3.500 kilometara, a tri godine kasnije je učestvovao i u takmičenju Glidden Tour gde je bez ikakvih problema prevalio distancu 3.840 kilometara.

U rukama trenutnog vlasnika iz američke savezne države Arizone se nalazi od 2014. godine, i detaljno je restauriran. Osvojio je nagradu na izložbi Pebble Beach, a vrednost se procenjuje na cifru između 300 i 375 hiljada dolara.

Sve u svemu, ovo je idelana prilika da vidimo sva tri modela sa V16 motorima na istom mestu. Šanse da će se tako nešto ponovo desiti su izuzetno male.

Zoran Tomasović

(14092)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Deki

I retko koji kamion u Evropi…za Ameriku ne znam.

Bungi

Čizeta je napušteni prototip Lamborđinija, kreacija sjajnog Marćela Gandinija.Mnogo bolja završna obrada unutrašnjosti nego kod Diabla. Jednostavno, Čizeta pokazuje kako je Lamborđini trebao da izgleda.