1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Land Rover koji znamo i volimo
AR pijaca klasika: Land Rover koji znamo i volimo

AR pijaca klasika: Land Rover koji znamo i volimo

279
11
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što je postao omiljeni premijum terenac holivudskih zvezda, političara i muzičara, Land Rover je zapravo služio kao radnično vozilo svima onima koji su morali da silaze sa asfalta. Brend danas poznajemo po luksuznim modelima sa oznakom Range Rovera, pa i po terenskom Defenderu, ali nekada davno, Land Rover je zavisio od svog prvog modela.

Zvao se kratko i jednostavno Serija i imao je karijeru dugačku čak 67 godina. Proveo ju je bez većih izmena.


Ideja o njemu se rodila u periodu nakon Drugog svetskog rata, kada je kupovna moć u Velikoj Britaniji bila izuzetno mala. Rover je nekada bio veoma cenjeni automobilski proizvođač na ostrvu, ali malo ko ga je kupovao posle rata, pa su inženjeri odlučili da prouče tržište.

Saznali su da postoji potreba za radničkim vozilima i da većina Britanaca koristi američki Willys Jeep, kojih je bilo u izobilju posle rata. Rover odlučuje da osnuje zasebnu diviziju i napravi sličan model, nakon čega je debitovao Land Rover.

Po većini karakteristika je bio jednostavno i spartansko prevozno predstvo. Pozajmio je 1,6-litarski benzinac iz bratskog Rovera, kao i njegov četvorostepeni manuelni menjač, a nudio se u konfiguracijama kao terenac sa dvoje i četvoro vrata i kao pikap kamionet.

Od opreme je imao, što bi se reklo, „sedišta i volan“, a tokom ranih godina je bio dostupan samo u zelenoj boji zahvaljujući višku iz avionske industrije tokom ratnih godina. Vremenom će Land Rover nadmašiti bratski Rover i firma će se koncentrisati samo na njega.

Serija je usavršavana sa više opreme, boljom završnom izradom, pa i novim motorima. Debitovao je i dizel motor 1957. godine, a četrnaest godina kasnije i automatski menjač. Ono što je naravno krasilo Seriju jeste njegov pogon na sva četiri točka zahvaljujući kom je mogao da savlada sve terene, a još uvek je čest na divljinama puteva Afrike i Južne Amerike.

Primerak iz današnje priče je iz 1964. godine, što znači da pripada Seriji nazvanoj IIA. Reč je o osveženoj konfiguraciji druge generacije, a ona je ujedno bila i najpopularnija sa godišnjom isporukom od preko 60 hiljada jedinica.

Iako je kupac mogao da dobije i benzinca sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, ovaj primerak pokreće poznati 2,25-litarski motor sa 69 konjskih snaga i maksimalnih 168 Nm obrtnog momenta. Menjač je, kao i na svakomg drugom Land Roveru iz tog perioda, četvorostepeni manuelni. Fabričke informacije kažu da mu je bilo potrebno 40,6 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h dok je maksimalna brzina iznosila tek 105 km/h.

Land Rover se nije prodavao u Severnoj Americi jer nije uspevao da prođe bezbednosne standarde, ali kako je danas stariji od 25 godina, tako se može uredno uvesti, registrovati i voziti kao klasik. Primerak koji vidite na priloženim fotografijama se trenutno nalazi u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija i prešao je oko 155 hiljada kilometara.

Nije nam poznato gde je originalno prodat, ali možemo zaključiti da to nije bila Velika Britanija, pošto je volan sa leve strane. Vlasnik navodi da ga je kupio pre dve godine i od tada mehanički osvežio, ali i da mu je istorija terenca nepoznata.

Posle deset dana aukcije i 24 ponuda, najviša je iznosila 26 hiljada dolara. Seriju će kasnije zameniti model Defender i svakako steći kultni status, ali je original taj koji kolekcionari najviše vole. Ovaj primerak to svakako potvrđuje…

Zoran Tomasović

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dopada mi se kako su rafinisano izvedene instalacije klimatizacije 😊

Matija

Od pocetka do kraja njegovog zivotnog veka, u njemu je vozac imao sporedan znacaj. Inzinjeri su sebi postavili kao cilj da smeste motor, transmisiju i cetiri velika tocka a vozac je dobio preostalo mesto, negde tamo levo/desno napred, pritisnut uz vrata. Svi koji su ga vozili zalili su se na ovu poziciju! Osim toga, njegova sasija je rdjala vrlo brzo. U Nemackoj je bilo nekoliko entuzijasta koji su pravili 100% kopije Defenderove sasije – od nerdjajuceg celika! Toliko je bila velika ljubav prema tom autu! 🙂

BB

Primijetio sam to i na Defenderu da vozač mora da otvori prozor da bi sjeo… I to čini mi se više na varijantama gdje se volan sa desne strane nego sa lijeve…

Matija

Mora da stavi lakat kroz prozor da bi mogao da mota volan! 🙂

Bungi

Pa sad baš da ga „volimo“, možda koliko i same engleze ali da je legenda autoindustrije, to svakako stoji.

Renault Terminator

Vozio takav samo produženi.Od Beograda do Sarajeva i nazad preko Romanije…znači satro me živog.Kada sam se vratio u Beograd morao sam ići 2h na komplet masažu cijelog tijela nebi li se sastavio sam sa sobom.

moron

A, šta je tačno bio problem? Nisam imao prilike da ga vozim, pa ne znam 😊

Renault Terminator

Volan,FAP 13 je mala maca,ovaj džip vadi ruke iz ramena koliko je težak na volanu,mjenjač takođe,polomiš se ceo dok ga šaltaš,kvačilo,upala svih mogoćih nožni mišića koji postoje a tada sam trčao polumaratone u rikverc ko od šale…na Zetoru je mekše kvačilo jbt.

moron

😊😊😊

Hvala …

BB

Tako su za*ebavali crnce po Africi 😜
Neokolonijalna politika 😉

Matija

E, ovo je pravi komentar! 🙂