1. Home
  2. Vesti
  3. Prodato najskuplje parking mesto na svetu za skoro milion dolara
Prodato najskuplje parking mesto na svetu za skoro milion dolara

Prodato najskuplje parking mesto na svetu za skoro milion dolara

3.03K
1
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled nam se učinilo sasvim u redu platiti za površinu od 134,5 metara kvadratnih iznos od 969 hiljada američkih dolara, ukoliko je prostor lociran u ultra ekskluzivnoj zoni nekog komercijlnog megalopolisa, što Hong Kong svakako jeste. Pa, takva cena bi podrazumevala iznos od 7.209 američkih dolara po „kvadratu“ površine, odnosno nešto oko 6.500 evropskih novčanica.

A onda smo bacili i drugi pogled i shvatili da se ne radi o 134,5 kvadratnih metara već kvadratnih fita, što je ekvivalent površini od 12,5 metara kvadratnih. U tom slučaju, matematika sugeriše da je cena po kvadratu površine iznela vrtoglavih 77.520 američkih dolara, za koji iznos se može kupiti dvosoban stan na periferiji bilo kog glavnog grada na Balkanu.

Međutim, parking mesto se nalazi u neboderu koji se izdiže na 73 sprata u Hong Kongu a koji je nazvan „The Center“ a koji možete videti na naslovnoj fotografiji snimljenoj tokom 2017. godine. Skupoceno parking mesto je kupio biznismen čiji identitet nije otkriven medijima.

Džoni Čeung Šun-je jedan iz konzorcijuma investitora koji je prošle godine platio 5,15 milijardi američkih dolara za zgradu iz naše priče „The Center“, a ovom prilikom je izjavio da je prodao poslednje od četiri parking mesta koja su bila u njegovom vlasništvu u istoj zgradi, iz razloga “što je novom vlasniku parking prostor bio zaista neophodan.“ Ni on nije bio raspoložen da otkrije identitet kupca, izvestio je list South China Morning Post.

Za iznos oji je plaćen za konkretno parking mesto mogu se dobiti tri kuće srednje veličine locirane u Hong Kongu. Kontroverza povodom kupoprodajne parking mesta po deklarisanoj ceni dobija još intenzivniju notu kada se zna da patina stanovništva Hong Konga živi ispod granice siromaštva, što je podatak koje su prezentovale lokalne vlasti drugom zgodom tokom 2017. godine.

Ovaj događaj je samo produbio priče o ogromnom jazu u materijalnom bogatstvu stanovništva Hong Konga, što je i dovelo do strašne političke krize koja potresa društvo poslednjih nedelja, preneo je pomenuti kineski list SCMP.

AutoRepublika

(3034)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

skuplji kvadrat parking mesta od jednog kineza