1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW CSL „Batmobile“ ide na aukciju
BMW CSL „Batmobile“ ide na aukciju

BMW CSL „Batmobile“ ide na aukciju

287
3
Podelite sa prijateljima:

U istoriji nemačke automobile industrije Porsche 911 je svakako četvorotočkaš s najviše sportkih uspeha, ali odmah iza njih se nalazi BMW-ovo M odeljenje. To se posebno odnosi na američko tržište, a ispred vas se sada nalazi automobil firme iz Minhena koji je otvorio vrata ostalim vozilima kompanije tako što je zabeležio prvu bitniju pobedu na stazi Sebring.

Reč je o modelu CSL iz 1974. godine, poznatijem pod nadimkom Batmobile (vozilo Betmena), a sada stiže na aukciju kuće Stratas koja se bavi preprodajom klasičnih automobila.


Kako prenose čelnici Stratousa, Batmobile je bio jedan od prvih projekata M divizije nakon što su preuzeli posao od Alpine za razvoj trkačkih BMW-ova. Veruje se da je M preuzeo 21 jedinica serijskog CSL-a i od njih odlučio da izradi verzije za profesionalni auto-moto sport, a među njima se našao i ovaj primerak sa brojem šasije 987.

BMW se planirao takmičiti u sezoni izdržljivosti 1975. godine, a CSL nije uspeo da pobedi na svom debiju na stazi Daytona. Ipak, samo dve sedmice kasnije, vozači Roni Piterson i Brajan Redman pobeđuju u svojoj klasi na trci 12 sati Sebringa, što je bio prvi veći trijumf za nemački tim na američkom tlu.

Nakon još nekoliko trka „preko bare“, CSL je poslat u Evropu da se takmiči u grupi 5 svetskog šampionata i uspeo je da pobedi na Silverstonu u Velikoj Britaniji. Poslednju profesionalnu trku je vozio krajem 1976. godine u Južnoj Africi pre nego što je promenio nekoliko vlasnika među privatnim vozačima.

Oni su se takmičili s vremena na vreme u amaterskim serijama, ali niko od njih nije znao važnost ovog CSL-a pošto je BMW često menjao mehaniku, brojeve i šasije, pa je postojalo verovanje da je zapravo reč o jednom od primeraka za testiranje.

 

Ipak, 1997. godine Henri Šmit postaje vlasnik i odlučuje da penzioniše originalni 3,5-litarski motor, a na njegovo mesto ubaci onaj iz limuzine Serije 7. Šmit je dakako dodao mnogobrojne bezbezdnosne mere i moderne modifikacije sa ciljem da automobil bude, ne samo civilizovan u svakodnevnom saobraćaju već i da ga zaštiti u slučaju sudara.

Tek 2016. godine BMW potvrđuje poreklo ovog vozila, a Šmit odlučuje da ga restaurira u originalno stanje i sa mehanikom koju je nemačka firma naumila da je poseduje pre više od 45 godina.

On napominje da je u međuvremenu sakupio svu potrebnu dokumentaciju koja pokaže da je ovaj Batmobile zaista bio onaj koji je prošao prvi kroz cilj na Sebringu.

Aukcijska kuća ne spominje kolika bi vrednost ovog zaista specijalnog četvorotočkaša mogla biti, ali nema sumnje da svakako neće biti niska. Odgovor na to pitanje ćemo dobiti do kraja meseca kada će CSL pronaći novog vlasnika.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Period dok su trkački automobili bili zasnovani na pravim serijskim vozilima uz modifikacije zarad bezbednosti u auto sportu.
Inače, broj jedan na listi želja oldtajmera, E9 3.0 CSi.

moron

Imao. BEV verziju. „Mehanotehnika“, Izola

Balkanboj

Gde se seti toga. Ja sam imao onaj drugi crveni BMW, kao M1. Stalno ga juriš sa kablom da bi radio, ali je bio extra.
Da nisi imao i Safari Mercedes kombi?

Jbt, al’ si mator, a ni ja nisam mladi.