1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen nov i atraktivan Jeep Grand Cherokee L
Predstavljen nov i atraktivan Jeep Grand Cherokee L
16

Predstavljen nov i atraktivan Jeep Grand Cherokee L

3.61K
16
Podelite sa prijateljima:

Aktuelni Jeep Grand Cherokee iz serije WK2 se zadržao na proizvodnim trakama punih jedanaest godina. Tome je simbolički rečeno jutros u sedam časova, po srednjeevropskom vremenu, došao kraj. Kažemo samo u simboličkom smislu jer je u tom trenutku krenula svetska premijera nove generacije, ali će „staritet“ ostati u masovnoj proizvodnji još jednu godinu.

Razlog tome je to što, jutros prikazani Jeep Grand Cherokee L iz nove WL serije nije direktni naslednik aktuelnog „Poglavice“, već dodatak gami.

Jeep Grand Cherokee L Overland 2021.

Sufiks L kao dodatak nazivu je zamišljen i prikačen na to mesto kako bi asocirao na to da se radi o izduženom modelu, zahvaljujući kom potezu je instaliran i treći red sedišta. To je prvi put u istoriji da Grand Cherokee ponudi takvu modifikaciju.

Činjenica je da čak više od 70% prodaje krosovera ili SUV-ova u ovoj kategoriji, na američkom tržištu sačinjavaju modeli koji nude i treći red za sedenje. Jeep je odlučio da „ćapi“ svoj deo kolača i predstavio je novi Grand Cherokee pete generacije, baš u tom, porodičnom formatu.

Svoje mesto u mini paleti Grand Cherokija će zauzeti i kratka varijanta, ali takav izdanak iz serije WL će svetlost dana ugledati tek za oko godinu dana.

Jeep Grand Cherokee L Summit Reserve 2021

Uzgred budi rečeno, raniji iskustva Jeepa sa vozilima koja nudi i treći red sedišta baš i nisu bila sjajna. SUV Jeep Commander je debitovao još 2005. godine, ali je ineteresovanje kupaca veoma brzo izbledelo i proizvodnja je obustavljena već 2010.

Glavne mane koje su odredile sudbinu tog modela su bile „jeftino pakovanje“, čudan sistem transformacije sedišta i samo nominalno postojanje trećeg reda sedišta. Kreacijom modela Grand Cherokee L, razvojni tim Jeepa je pokušao da izbegne ponavljanje istih gluposti.

Veliki poglavica se u ovoj novoj generaciji nekako ratosiljao germanskih gena, što znači da je rečeno zbog staroj platformi preuzetoj od Mercedes ML iz serije W164. Tako je novajlija utemeljen na arhitekturi Giorgio, na kojoj počivaju i moderni sedan i krosover Alfa Romeo Giulia i Stelvio.

Ali, pre nego što krenete da ružite inženjere FCA grupe, poentirajući na tome da ista arhitektura ne može biti podesna za sportska vozila i ona koja neguju mačo imidž gorštaka, što bi se moglo pripisati Jeepu, treba znati da je korišćenje te platforme donelo, ponajpre obilatiju upotrebu aluminijuma i čelika visoke čvrstoće, novu elektroniku i nove bezbednosne sisteme.

Onda treba naglasiti i to da je novi Grand Cherokee nasledio svu tehnologiju s prethodnika. Naravno, uz nužno osavremenjavanje.

Glavna stvar koju odmah treba reći jeste ta da je zadržan sistem prenosa snage motora na sva četiri točka. Bazični Quadratrac I uključuje spojnicu za pogon na prednjoj osovini, dok je Quadratrac II dopunjen demultiplikatorom, a Quadra-Drive II takođe poseduje opciju zaključavanja zadnjeg diferencijala.

Na američkom tržištu će se i dalje nuditi najprostije verzije s pogonom na zadnjoj osovini. Opcino vazdušno oslanjanje Quadra-Lift omogućava, kada je u standardnoj poziciji, klirens od 216 mm (spram 211 mm kod prethodnog modela Grand Cherokee). Može biti sveden na 170 mm prilikom parkiranja, ali i izdignut do nivoa klirensa od do 277 mm, kada je teren tipa „rasna vuko.ebina“.

Predviđeni motori ostaju takođe neizmenjeni. U pitanju su klasični američki atmosferski agregati. Na početuku prodaje će uvodni motor u modelu Grand Cherokee L na američkom tržištu biti V6 jedinica zapremine 3,6 litara, koja isporučuje 294 konjskih snaga i najviših 348 Nm obrtnog momenta. U ponudi će se naći i opcioni V8 motor radne zapremine 5,7 litara. Taj „mamut“ pruža 362 konsjske snage 529 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Oba motora su uparena s osmostepenom automatskom transmisijom.

Novi Jeep Grand Cherokee L je vidno gabaritniji od modela iz prethodne generacije. Sa nekadašnjih 4.820 milimetara narastao je do 5.204 mm, dok se i prirast međuosovinskog rastojanja meri sa 2.916 mm na 3.091 mm. Širina (1.963 mm), uostalom kao i visina (1.816 mm) nisu značajno u plusu s centimetrima.

Međutim, trag točkova jeste i širi je za 36 milimetara. Točkovi koje možete po protokolu smestiti na, za to predviđeno mesto mogu koristiti felne s najvećim prečnikom od 21 inča, za razliku od negdašnjih 20-inčnih. Sva rasveta na novajliji je diodnog porekla, dakle u LED tehnologiji, dok su poklopac motora i peta vrata izrađena od aluminijuma.

Zanimljivo je to što je prilazni ugao u najvišoj poziciji karoserije postao izraženiji pa tako iznosi 30,1 stepen spram nekadašnjih 25,7, koliki je bio na prethodniku. Iako nije moguće zavarati egzaktnu nauku zvanu geometrija, ugao nagiba i izlazni ugao, uz povećanje međuosovinskog rastojanja i dalje vode ka smanjenju zadnjeg prepusta.

Svejedno, novi Cherokee sada može pregaziti potok dubine 610 milimetara, dok je stara verzija mogla da se pokvasi bez posledica „po zdravlje bubrega“ sve do cantimetar veće dubine od pola metra.

Ono što vidimo u kabini noviteta nužno prati duh vremena u kom je predstavljeno. Prisutna je potupno virtelna instrumentacija koja se očitava na ekranu s dijagonalom od 10,3 inča. Tu je i prikaz bitnih informacija na vetrobranskom staklu, tačno pred očima vozača i u liniji s drumom. Nema više ručice menjača, tu je sada rotacioni selektor, to jest taster.

Multimedijalni sistem Uconnect 5 može imati ekran osetljiv na dodir s dijagonalom od 8,4 ili od 10,1 inča (zavisno od izabrane konfiguracije). On podržava bežične protokole zvane Apple CarPlay i Android Auto. Dostupna je i Wi-Fi funkcija. Isotvremeno, kontrolni panel uređaja za klimatizaciju je u potpunosti ostao analognog tipa, s pravim dugmićima.

Kupci će imati dilemu u pogledu izbora jedne od dve kabinske konfiguracije. Naime, Jeep Grand Cherokee L može biti šestosed ili sedmosed. Razlika se krije u tome da li će biti montirana zadnja klupa za troje ili će se tu pak naći pričvršćene dve zasebne fotelje koje nude visok komfor.

Čak je dvanaest USB priključaka razasuto po kabini (USB-A i USB-C). Zapremina prtljažnika iza trećeg reda sedišta i nije tako mala: 484 litara prema američkom SAE standardu. Kada su nasloni sedišta preklopljeni, zapremina raste na 1.328 litara, a nekada je bila „svega“ 1.028 litara. Međutim, ko preklopi i središnji (drugi) red sedišta, suočiće se sa celim „mauzolejom“ od 2.396 litara zapremine.

Na samom početku tržišne karijere, novajlija će se nuditi s četiri paketa opreme. Poznati su nam nazivi istih (Limited, Overland i Summit) dok je novina u vidu top verzije nazvane Summit Reserve. Ona uključuje skupocene kožne presvlake, umetke od plemenitog drveta i ventilaciju drugog reda sedišta. Istovremeno, i prednja multikonturna sedišta dobijaju funkcije ventilacije i masaže, što je na listi opreme već od drugog po redu paketa (Overland).

Od opreme bismo izdvojili još i koktel kamera koje snimaju sve oko vozila, dok ona montirana napred poseduje i funkciju noćnog osmatranja, muzički sistem marke McIntosh s čak 19 zvučnika, kao i sisteme aktivne vozačke asistencije (adaptivni tempomat uz funkciju zadržavanja pravca unutar saobraćajne trake). Do kraja godine će biti omogućeno i da vozač ni ne mora da drži ruke na volanu tokom vožnje autoputem.

Novi Veliki poglavica iz serije WL, zvaničnog naziva Grand Cherokee L će biti sklapan u bivšoj fabrici motora Mack Avenue izgrađenoj u Detroitu. Ona je zatvorena 2012. ali je počela da radi ponovo tokom 2018. godine. Model iz generacije WK2, što je oznaka za prethodnika, je montiran, takođe u detroitskim pogonima koji nose naziv Jefferson North Assembly.

Početak prodaje nove generacije bi trebalo da usledi u drugom kvartalu ove godine, dok će modeli s oznakama Grand Cherokee iz dve generacije biti nuđeni paralelno, najkraće do početka 2022. Potom će porodica modela WL biti obogaćena ne samo petosedom, već i uobičajenim varijantama s oznakama: SRT, Trackhawk i Trailhawk. Umalo da zaboravimo i dopunjivi hibrid, koji se takođe očekuje.

AutoRepublika

(3611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Ko bi reko da će djulija njima donirati platformu . Nevjerovatno. A izgleda odlično, ostalo ćemo da vidimo. Kad dolazi u salone u de?

da11

Trenutno naljepsi suv na trzistu.

Balkanboj

Ne bih da budem zlurad, ali ovakvi i ovoliki kiosci nisu ni za grad i neki autoput, niti su za off-road. Nit smrdi, nit miriše. Više smrdi.

Jedva čekam onaj km.77 da vidim hoće li ga prevrnuti.

Dotle, evo testa njegovog predaka, baš se loše pokazao.

https://youtu.be/zaYFLb8WMGM

da11

Ma to se uradi update softwera i sve radi. Imas primjer Toyote rav4.

Balkanboj

Ne može softver da poboljša loša tehnička rešenja. Mrka kapa.
Go.no ostaje go.no.

Mihailo

Pa vidi, s obzirom da znamo kakve su im i kolike ulice po gradovim, kolika parking mesta, da vole megalomanske pick-up-ove, nista me cudi ovakav dizajn, velicina ovog Jeep-a. A i konkurencija radi vredno na tom polju te su tu BMW X7 i ostala „braca“ tako da, za njih to pije vodu. Kod nas u Srbiji na primer, potrebna je D kategorija za upravljanje ovim vozilom 😂

Marko

Izgleda kao wagoneer

Don

Kad će test Fiat Tipo Cross?!

Don

Ev kako izgleda kod klade sajba..comment image

Balkanboj

Jeste, onaj ko je radio na projektu ovih automobila je imao dobru zamisao da kad je kiša, istu tu kišu taj „štitnik“ na ivici šajbe šalje uvis i preko krova kako ne bi točila na bočna stakla. Zajeb je što se sneg skuplja na tim ivicama i gomila i ometa rad brisača. Isto tako sam primetio da, recimo na mojoj Merivi, levi brisač dužine 70 santima ima problema sa snegom i grudvicama istog na svojim krajevima i brzo postaje neupotrebljiv (rešeno sa kraćim brisačem od 65 koji isto briše preko senzora pa je isti i upotrebljiv, a efikasnije se bori… Pročitaj više »

don

hehe, ma i kad je kisa, tu je sloj vode pa je isti k, nista ne vidis. S druge strane, bilo je auta koji su imali brisace u a nosacu… ovaj i da nema taj problem, predebeo je i skriva sve, a kamo li jos ovih dodatnih 6 cm…koma.

don
Balkanboj

Jbt, ima McIntosh audio sistem.

Samo to je trećina cene ovog Jeep-a.

Don

Koja mu je cijena!? Da mi je da vidim kraću varijantu.

Balkanboj

https://www.google.com/amp/s/www.whathifi.com/amp/news/mcintosh-returns-to-car-audio-after-two-decades

Znajući da su im kućne audio komponente hi-end izgledom i zvukom u rangu 10k novčanica po komadu, sumnjam da je ovaj audio sistem za automobile ispod 20k dolara.
Evo ti jedan njihov gramofon, tanjir lebdi iznad kućišta gramofona na elekro magnetnom polju.
Cijena, sitnica. 9.500 USD.

https://www.wired.com/2008/12/mcintoshs-mt10-turntable/

don

Auu, dobro je to probat, ja bih radje da mi izvade to iz auta jer muziku ne slušam. Ovaj Indijanac mi se svidja samo da mi je kraću verziju, ak će biti skladna. Pričekajmo da vidimo uživo .